Pa se je zaključilo slovensko nogometno prvenstvo. Letos je bilo še posebaj zanimivo, saj je skoraj do zadnjega potekal boj med našima dvema najboljšima kluboma in sicer med NK Olimpijo in NK Mariborom.

24.2.2016 sem ob prvem spomladanskem kolu 1. Slovenske nogometne lige, napisal prvi zapis z enostavnim naslovom NK Olimpija, ker je pač tekla beseda o novem lastniku, novem trenerju in o novih igralcih.

 

 

Kot si lahko na povezavi: http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/173185/nk-olimpija-kavc-analiza-xv , preberete sem o vseh novih Olimpijinih akterjih napisal nekaj besed.

 

Gospod MANDARIĆ je velik gospod, ki je kupil Olimpijo od veletrgovca z bananami Izet RASTODER, ki v nekaj letih v Olimpiji ni kaj dosti naredil.

 

Vsi smo verjeli, da g. Mandarić v slovenski nogomet oziroma v Olimpijo, prinaša nekaj novega, nekaj boljšega, nekakšen preskok tako na slovenskem, kot na evropskem prostoru.

 

V raznih povezavah,ki sem jih omenil že v prvem zapisu si lahko pogledate njegovo življenjsko pot in njegove uspehe, oziroma uspehe njegovih nekdanjih klubov.

 

Seveda smo bili nekateri tudi v dvomih. Pa ne toliko v dvomih glede g. Mandarića, temveč v dvomih v ljudi, ki so bili pripeljani v Olimpijo, bodisi po njegovi zahtevi, bodisi pogojeni s prihodom enega ali drugega akterja.

 

Te pomisleke sem v prvi objavi tudi omenil. Ali sem se motil ali ne, pa je sedaj po koncu državnega nogometnega prvenstva, že znano.

 

Po nekaj kolih spomladanskega dela prvenstva smo po netaktnem vzkliku srbskega trenerja Marka Nikolića : »Vidi idiota crnoga« ( poglej idiota črnega), ki ga je trener namenil okrepitvi Olimpije, Elekeju, bili priča odstavitvi trenerja Nikolića. Z njim je odšel tudi novi generalni  direktor Olimpije Ranko Stojić.

 

G. Mandarić je moral pač odreagirati evropskim standardom primerno in se »znebiti« madeža na novi Olimpijini poti.

 

Na klop Olimpije je prišel zelo temperamentni trener Rodolfo Vanoli, ki je uspešno dokončal novo Olimpijino zgodbo in jo kronal z naslovom državnega prvaka.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Rodolfo_Vanoli

 

 

Od novih igralcev, ki so prestopili v Olimpijo, v spomladanskem delu prvenstva je najbolj navdušil vratar Nejc Vidmar, ki je prišel iz Domžal in navduševal s svojimi izvrstnimi obrambami.

 

Glede 31-letnega igralca Juliusa Wobaya, ki je za reprezentanco Sierra Leoneja odigral 37 reprezentančnih tekem lahko rečem, da sem imel prav. Igralec ni navdušil in po mojem mnenju je bil to zgrešeni nakup.

 

Bllesing Eleke, ki je prišel kot drugi strelec jesenskega dela prvenstva iz NK Gorica je zelo razočaral.

 

Na začetku spomladanskega dela je bil v slabi formi, ki se je počasi dvigala. Glede na njegov »sloves« v jesenskem delu prvenstva, smo navijači upali in verjeli, da bo, po domače rečeno »raztural«, ampak na žalost ni bilo nič od tega. Poleg tega je bil še nekaj časa poškodovan, tako, da je bil Eleke še eno veliko razočaranje.

 

Miroslav Radović je bil kljub 32.tim letom pripeljan kot velika okrepitev. Glede na  njegovo zgodovino, ki sem jo omenil že v prvem zapisu, je bilo pričakovati veliko.

 

Že ob prvi njegovi tekmi, ki se je pričela sanjsko, saj je takoj zabil gol, pa je bilo videti, da ima moćakar kar nekaj kilogramov preveč in da težko zdrži celotno tekmo.

 

To se je kasneje videlo in v nekaterih tekmah je proti koncu tekme že dihal na škrge.

 

Vseeno pa za njega lahko rečemo, da je nogometaš, ki navdušuje s svojimi potezami in lahko s kakšno takšno potezo, bodisi s podajo ali z golom, odloči tekmo.

 

V zadnjih kolih je bil že v dobri formi in po eni strani mi bo kar žal, če bo odšel, kakor se napoveduje.

 

Na žalost Olimpiji ni uspelo z Dankom Lazovićem, ki bi bila zelo dobra okrepitev, ampak tu so se lahko videla tako imenovana »balkanska posla«, ko je bil g.Mandarić očitno »nategnjen«.

 

Glede nesojenega Novakovića lahko rečem, da sem imel prav. Za Olimpijo je bilo bolje, da ni prišel v njihove vrste. To se je pokazalo tudi na tekmah Maribora, ko se Nova nekako ni izkazal, oziroma ni pokazal prave forme. Seveda je bilo pričakovati, da bo Srečko Novo vseeno poklical na prijateljske tekme s Švedsko in s Turčijo.

 

V drugi kavč analizi v zvezi NK Olimpije, 14.3.2016 : http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/180032/nogomet-olimpija-ii-kavc-analiza-xvi , sem bil zelo jezen ob predstavi Olimpije proti Celjanom, ki so jo Olimpijini nogometaši izgubili.

 

Na tej tekmi sta bila opažena predvsem dva nogometaša in sicer mladi Miha Zajc, ki je sicer zgrešil kar nekaj dobrih priložnosti ampak  vseeno pokazal, da gre za odličnega in perspektivnega nogometaša, prihodnost Olimpije in slovenske nogometne reprezentance.

 

Na tisti tekmi je razočaral Rok Kronaveter, ki pa je bil na koncu prvenstva eden izmed junakov Olimpije in eden med najzaslužnejšimi, da je naslov zopet pristal v Ljubljani.

.

 

V tretji izdaji kavč analize z dne 9.5.2016 : http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/197980/nogomet-veliki-derbi-kavc-analiza-xviii , sem opisal svoje občutke ob odlični tekmi. Za Olimpijo, do 80-te minute dobljena tekma, v sodnikovem podaljšku pa za Mariborčane dobljena tekma, je pokazala, da se bo potrebno za naslov slovenskega prvaka v nogometu, boriti do zadnjega.

 

No na koncu smo lahko videli, predvsem v Mariboru, da pritisku Olimpije niso bili kos. S tem ne mislim, da je bila kvaliteta moštva Olimpije boljša kot moštva Maribora. Nikakor ne.

 

Če gledamo samo po imenih in po transfermarktu, je ekipa Maribora mnogo dražja, na nekaterih igralskih položajih pa tudi mnogo kvalitetnejša.

 

Ampak…….

 

Pri NK Maribor se je pričela krivulja dobrih iger in dobrih rezultatov, spuščati po menjavi trenerja. Milanič se je vrnil nazaj v svoje gnezdo in mislim, da nastalemu položaju ni bil kos  ne v psihološkem in ne v taktičnem smislu.

 

Nato se je zgodil obisk »navijačev« Maribora na treningu ekipe in klofutanje igralcev, čemur je sledila afera IBRAHIMI.

 

Eden in edini, kapo mu dol, se je Agim postavil po robu ZZ Topu. Sledil je izgon Ibrahimija iz slačilnice, dopisovanje med njim in ZZ Topom in na koncu izgon iz ekipe.

 

Vse te je zagotovo zelo vplivalo na igro nogometašev, ki so potem še enkrat doživeli sramotne trenutke in njihovo prisilno slačenje dresov, na zahtevo njihovih »navijačev«.

 

Na koncu so, če sklepamo iz teh dogodkov, Mariboru naslov odnesli ravno tisti, kii bi jih morali podpirati. In to so njihovi »navijači«, HULIGANI po Staretovo, ki so s svojim obnašanjem in s sramotnimi izpadi »uničili« nogometaše Maribora in njihovega trenerja.

 

Jebeš ti takšne navijače.

 

No sedaj pa imamo novega prvaka. Olimpija in mesto Ljubljana sta dolgih 21 let čakala na ta prestižni naslov in vsi upamo, da ne bo to samo muha enoletnica in da se bo v Ljubljani zgradil en velik nogometni klub, ki bo konkurenčen tudi v Evropi.

 

Potrebno bo nekaj dobrih in premišljenih nakupov.

 

Za NK Maribor pa tudi verjamem, da bo ZZ Top prevetril svoje moštvo, da bodo končno zamenjali bratranca na golu in da se poslovijo od nastopačev in od nogometašev , ki še vedno živijo od slave, ki jim jo je prineslo igranje v skupinskemu delu LIGE PRVAKOV.