Vsi navijači Olimpije in Maribora smo komaj čakali sobotni veliki derbi v Stožicah. Pričakovanja obojih so bila velika, čeprav smo bili najbrž v obeh taborih vseeno malo skeptični, zaradi bolj kot ne slabih predstav na zadnjih tekmah.

 

V zadnjih tednih smo doživeli več »incidentov« pri obeh največjih slovenskih klubih. Trenerja Olimpije Nikolića je odnesla tako imenovana rasistična opazka »Vidi idiota crnog«, ki jo je izrekel v izdihljajih tekme  z Zavrčem.

 

Sledila je zanimiva korespondenca med ZZ Topom in Ibrahimijem, ko so »navijači« napadli nogometaše Maribora na treningu in celo enega izmed njih oklufotali. Ibrahimi se je dostojanstveno uprl takšnemu načinu in je zato moral oditi.

 

Podobna slika se je zgodila že kmalu po tem incidentom, ko so »navijači« Maribora po tekmi s Koprom, postrojili nogometaše, kot kakšne šolarčke in jim ukazali, da slečejo svoje drese.

 

Nogometaši Maribora so se po domače rečeno »usrali« in sklonjenih glav slačili svoje drese, namesto, da bi ostro nastopili proti razgrajačem in huliganom.

 

ZZ Top pa je bil ob tem tiho in sploh ni reagiral.

 

Tudi Milanič se je distanciral od teh dejanj in temu sploh ni namenil besede, namesto, da bi svoje igralce zaščitil.

 

Očitno v NK Maribor vlada ZAKON ULICE.

 

Pa pustimo to.

 

Z nekaj zapisi o Olimpiji, ki je nekaj kol pred koncem jesenskega dela imela že lepo točkovno prednost, sem že predstavil kakšni strahovi me obdajajo, da Olimpiji tudi v letošnji sezoni ne bo uspelo.

 

Ti strahovi pa postajajo realni tri kola pred koncem.

 

Zgodil se je najslabši možni scenarij, čeprav ima Olimpija še vseeno neznatno prednost, pod pogojem, da v naslednjih 270ih minutah ne naredi nobene napake več.

 

Prenos tekme sem pričel gledati točno ob uri, tako, da nisem videl kaj se je pred tekmo dogajalo. No kmalu sem ob komentarjih in na internetni strani Ekipe videl, da je že pred tekmo močno podžgal ogenj bivši nogometaš Olimpije Andraž Šporar, ki je na sredini igrišča z Green Dragonsi prepeval navijaške pesmi, menda tudi z besedilom »umrl je Maribor«.

 

Ko sem danes prebral kolumno Miljkovića v Ekipi, sem opazil njegov kar oster napad na Andraža. Misli, da precej neupravičeno. Gre za mladega perspektivnega nogometaša, bodočega slovenskega reprezentanta, ki pa res da malo prenaglil z takšnimi navijaškimi vložki, ampak vseeno mu ne gre tako zameriti.

 

No na razprodanih Stožicah se je tekma pričela. Tekmo je sodil Skomina, ki je še tri dni pred derbijem sodil velikanom nogometa na tekmi Reala iz Madrida in Menchester Cityja.

 

Tam mu je v sodnikovem podaljšku  Luka Modrić »jebal slovensko mater« in po veliki napaki in dosojeni enajstmetrovki v škodo Olimpije, se bo najbrž marsikateri navijač z Modrićem še kako strinjal.

 

Modrić se je posul s pepelom, ampak vse to so le floskule, ki jih je koral izerči, ko so njegov izbruh posnele kamere. Saj vemo, da v afektu človek pač izreče nekaj, kar imam v podzavesti in tisto kar misli, tako, da….

 

No pa pustimo to.

 

V prvem polčasu je bila tekma odlična. Veliko napadov z obeh straneh in kar velika premoč nogometašev Olimpije.

 

V 19. minuti je Olimpije navijače zajel val navdušenja, ko je Rok Kronaveter povedel Olimpijo v vodstvo.

 

V nadaljevanju so sledili siloviti napadi Olimpijinih nogometašev, vendar so napadalci Olimpije kar tekmovali v zapravljenih priložnostih.

 

Že takrat sem imel slab občutek, saj se velikokrat dogodi nepisano nogometno pravilo »če ne daš, dobiš«.

 

V drugem polčasu so nogometaši Maribora pojačali tempo, Olimpija pa se je pričela braniti.

 

Že to je bila zelo slaba napoved za sam finiš tekme.

 

V 80. minuti se je zgodila velika krivica Olimpiji, ki sem jo že omenil, saj je Kelhar igral z roko izven kazenskega prostora, Nova pa je brezhibno izvedel enajstmetrovko in izid izenačil.

 

V samem »finišu« tekme, v sodnikovem podaljšku, pa so se nogometaši Olimpije krčevito branili in nikakor niso uspeli brcniti žoge, daleč stran od svojega gola. Po seriji kotov pa je sledilo to, česar sem se najbolj bal.

 

Tavares, ki celotno tekmo ni pokazal bogvekaj je lepo podstavil nogo in zabil žebelj v krsto nogometašev in navijačev Olimpije.

 

Šlo je za najhujši možni scenarij Olimpije in najboljši možni scenarij za nogometaše in navijače Maribora.

 

Stožice so onemele in tekme je bilo konec.

 

Spet se je pokazalo, da Olimpija pač nima moža odločitve, tako kot ga ima Maribor v Tavaresu.

 

Kronaveter pač ne more storiti vsega sam. Wombay in Radović sta zagotovo odlična nogometaša, ampak nista pa iz takšnega testa, da bi z eno potezo odločila srečanje.

 

Radović ima pač enostavno še vedno preveč kilogramov oziroma ni v top kondicijski formi, glede Wombaya pa sem bil že na začetku zelo skeptičen glede njegove kvalitete.

 

Eleke je v prvem polčasu še nekaj poskušal in zopet pokazal veliko sebičnosti in v sredini drugega polčasa zapustil igrišče.

 

No tudi nogometaši Maribora niso pokazali veliko. Prvi polčas je bi sploh katastrofalen, ampak v odločilnih trenutkih pa je prevladala kvaliteta posameznikov.

 

Navijači obeh moštev so se spet proslavili v negativnem smislu, saj so kar nekajkrat zadimili Stožice in zmetali kar nekaj pirotehnike ob in na igrišče.

 

Očitno so spet kar veliko zadev, kljub varnostni kontroli in varnostnih pregledih, prinesli na stadion.

 

Kaj se bo zgodilo v zadnjih treh kolih je težko predvidevati.

 

Olimpija igra v Celju z zelo neugodnim Celjem, s katerim se je že opekla. Celje se bo itak branilo z vsemi 11timi nogometaši in težko bo prebiti njihovo obrambo.

 

Potem pa čaka Olimpijo še eno težko gostovanje v Velenju, kjer bo Rudar zagotovo poskušal presenetiti Olimpijo.

 

V zadnjem kolu pa bodo Olimpijini nogometaši igrali pred svojo publiko s Krko, ki bo trd nasprotnik, ampak ob mogočem kiksu Mariborčanov, ta tekma ne bo več odločala o ničemer, bo pa lahko veliko slavje ali veliko razočaranje navijačev Olimpije na domačem igrišču.

 

Maribor pa v sredo najprej igra doma z Rudarjem, ki zna biti zelo neugoden. Sledi tekma na tujem proti Krki, ki zna presenetiti vsakogar in za finiš še tekma v Gorici proti Gorici, ki ne bo kar tako prepustila treh točk na domačem igrišču.

 

Čaka nas še veliki boj in upam, da ne mesarsko klanje.

 

Naj bo prvak najboljši!

 

Upam, da bo to OLIMPIJA!