15.6.2015 so mediji poročali, da je NK Olimpija dobila novega predsednika srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandariča.

 

Generalni direktor NK Olimpije pa je prevzel Srb Ranko Stojić in v tistem trenutku je mesto glavnega trenerja zasedal Marijan Pušnik.

 

Sama biografija je na internetu na wikipedii objavljena le v angleškem jeziku:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Milan_Mandari%C4%87

 

Gre za 78. letnega možakarja rojenega na Hrvaškem, ki pa je mladost preživel v Novem Sadu.

 

Leta 1969 je odšel v ZDA. Leta 1992 je imel približno 75mio funtov premoženja.

 

Leta 1998 je investiral v angleški kljub Portsmouth in ga leta 2006 polovico prodal in investiral še v nekaj klubov angleške lige.

 

2006 je prišel v NK Koper in sedaj v NK Olimpijo.

 

Se nam v Ljubljani sedaj obeta boljša prihodnost?

 

V NK Koper je sodeloval s Popovićem in z Mladenom Rudonjo, sem pa si je pripeljal direktorja Ranka Stojića.

 

Wikipedia o njemu pove tole : https://en.wikipedia.org/wiki/Ranko_Stoji%C4%87

 

Gre za 57. letnega bosanskega Srba, bivšega golmana in kasneje nogometnega agenta. Leta 2008 naj bi bila z legendarnim Draganom Džajićem vpletena v neke finančne malverzacije.

 

To je samo na kratko o sedanjih dveh največjih akterjih ljubljanskega kluba.

 

Jesenski del slovenske prve nogometne lige je bil za NK Olimpijo odličen, lahko rečem nad pričakovanji.

 

Trener Pušnik je odlično vodil ekipo in pred koncem jesenskega dela je imela NK Olimpija kar lepo prednost. Zadnje tri tekme pa ni več igral Andraž Šporar, ki se je pripravljal za prestop v Basel.

 

Prednost je zvodenela samo na 3 točke pred največjim tekmecem NK Olimpije, NK Mariborom.

 

Najboljši strelec jesenskega dela prve slovenske lige, Andraž Šporar je za 3,8 MIO EUR prestopil v švicarski NK Basel, kar je bil do tedaj najdražji prestop iz prve slovenske lige.

 

Po jesenskem delu pa je moral nepričakovano zapustiti klub prvi trener NK Olimpije Marijan Pušnik, kljub temu, da je z Olimpijo osvojil jesenski naslov prvaka.

 

Zakaj je do tega prišlo, ve le vodstvo kluba.

 

Namesto njega je za prvega trenerja NK Olimpije prišel Beograjčan Marko Nikolić (letnik 1979). Leta 2001 je začel kot trener mladincev Rada, kjer je pozneje vodil tudi prvo ekipo, v nadaljevanju pa še srbsko reprezentanco do 18 let, Vojvodino in Partizan.

(Vir: dnevnik.si)

 

Po kakšnem ključu je prišel v NK Olimpijo, lahko samo ugibamo. Pripeljal pa ga je Stojić. Kolikor je razbrati iz podatkov na internetu ima sicer nekaj referenc, kaj pa bo naredil v NK Olimpiji pa za enkrat lahko samo ugibamo.

 

Po odhodu Šporarja so v kljub sicer pripeljali zamenjavo in sicer drugega strelca prve slovenske nogometne lige, Blessing Elekeja iz NK Gorice, vendar so sedaj prodali drugega igralca NK Olimpije in njihovega drugega strelca Ezekiela Hentyja, ki je za 5 MIO EUR odšel v moskovsko Lokomotivo.

 

Tako je NK Olimpija izgubila odličnega igralca, ki se ni mogle upreti odlični ponudbi za prestop, pa tudi NK Olimpija je odlično zaslužila.

 

Z obema največjima prestopoma v slovenski ligi je Olimpija zaslužila 8,8 MIO EUR.

 

Kakšne pa so nove okrepitve  jesenskega prvaka?

 

Če je včasih za NK Olimpijo in za celotno slovensko nogometno ligo veljalo, da pridejo k nam okrepitve predvsem iz območja bivše Jugoslavije, pa sedaj to ne drži več. Vsaj ne več tako.

 

To smo videli že pri NK Mariboru, sedaj pa tudi pri NK Olimpiji.

 

Ker je NK Olimpija po igralcih dokaj mlada ekipa, je bilo pričakovati, da v kljub pridejo novi, mladi igralci. Pa ni bilo povsem tako.

 

Nedvomno se je NK Olimpija najbolj okrepila na vratarskem položaju, saj je v klub prišel prvi vratar NK Domžal, 26-letni Nejc Vidmar.

 

Na spodnji povezavi lahko zveste vse o njem:

 

http://www.transfermarkt.co.uk/nejc-vidmar/leistungsdaten/spieler/77248

 

Malce nas je presenetil nakup 31-letnega igralca Juliusa Wobaya, ki je za reprezentanco Sierra Leoneja odigral 37 reprezentančnih tekem. Ni igral v nekih dobrih klubih, tako, da je skepticizem na mestu.

 

Na spodnji povezavi lahko zveste vse o njem:

 

http://www.transfermarkt.co.uk/julius-wobay/profil/spieler/47586

 

 

Ker je star 31. let tudi ni verjeti, da gre za naložbo v prihodnost in v zaslužek kluba.

 

Vseeno pa pustimo času čas in  videli bomo ali je to prava okrepitev za Olimpijo.

 

Ker je NK Olimpija izgubila dva odlična nogometaša, je bilo potrebno poleg Elekeja, najti še enega napadalca in 8.2.2016 so na uradni strani NK Olimpija objavili, da je pogodbo z NK Olimpijo podpisal 32-letni bosanski Srb Miroslav Radović.

 

Na spodnji povezavi lahko zveste vse o njem:

 

http://www.transfermarkt.co.uk/miroslav-radovic/profil/spieler/27235

 

Ali je to tudi dobra okrepitev za NK Olimpijo, bomo šele videli.

 

Ne gre ravno za mladeniča, prej za igralca, ki je najsijajnejše predstave že dal za sabo. No mogoče se pa motim in bo v NK Olimpija doživel svoj preporod.

 

V kratkem pa menda sledi še predstavitev novega napadalca NK Olimpije, Danka Lazovića, skoraj 33-letni napadalec, ki je nazadnje igral na Kitajskem. Je odličen napadalec, ampak zopet že v zatonu kariere, tako, da bomo videli ali gre samo za prehod iz Kitajske v Evropo ali pa bo odigral pomembno vlogo v NK Olimpiji.

Na spodnji povezavi lahko zveste vse o njem:

http://www.transfermarkt.co.uk/danko-lazovic/profil/spieler/6320

Že nekaj časa pa se je govorilo o Milivoju Novakoviću (NOVI), drugemu strelcu slovenske reprezentance vseh časov.

 

Na spodnji povezavi lahko zveste vse o njem:

 

http://www.transfermarkt.de/milivoje-novakovic/profil/spieler/16162

 

NK Olimpija se je z njim sicer dogovarjala in ko je NOVA, vsaj po njegovem intervjuju s športnim časopisom Ekipa sodeč, videl kam zadeve peljejo, prekinil pogajanja in pred kratkim podpisal za največjega tekmeca NK Olimpije, NK Maribor.

 

Navijači Olimpije, so mu to zelo zamerili in pisali grafite po bloku v Jaršah, kar je bilo zelo nespametno.

 

Še vedno trdim, da se vsak pač odloči kje bo igral in jaz kot navijač NK Olimpija mu tega zagotovo ne zamerim, saj sem že pred časom v komentarjih pod članki pisal, da se mi ne zdi, da bi bil NOVA prava okrepitev za NK Olimpijo, saj moramo vedeti, da je le star že 36 let in se ne bi skladal z hitrim napadalnim nogometom, ki ga je NK Olimpija igrala v času, ko je bil trener še Marijan Pušnik.

 

Pa si poglejmo še citat iz današnjega intervjuja z NOVO, ki je bil objavljen na internetnih straneh Ekipe ( ekipa24.si ) : »O pogovorih s predstavniki Olimpije je precej nasprotujočih si informacij in namigovanj. Z gospodom Milanom Mandarićem sva imela super odnos, z drugimi niti nisem govoril. Nekateri širijo neresnice in laži. Pred dnevi sem prebral izjavo gospoda Ranka Stojića, da se ne skladam s filozofijo njihovega kluba. To bo kar držalo. Ker menim, da se v primerjavi s preteklostjo ni kaj prida spremenilo, novo je le vodstvo. Milan Mandarić ima moje veliko spoštovanje, res se neizmerno trudi, da bi z Olimpijo naredil pozitivno zgodbo. Želim mu veliko uspeha, toda ljudje poleg njega, v mislih imam tudi Ranka Stojića, niso na njegovi ravni. Umazani posli me ne zanimajo, teh igric se ne grem. Upam, da bo tudi predsednik kmalu spoznal, kaj se dogaja v ozadju«.

 

Izjava, ki veliko pove, čas pa bo prinesel svoje. Upam, da nam ne bo potrebno čez nekaj časa brati in govoriti, da so v NK Olimpiji zopet na sporedu »balkanska posla«.

 

Čez nekaj dni nas čaka že prvo kolo spomladanskega dela prvenstva in zanimivo bo videti kako bo   igrala NK Olimpija pod vodstvom novega trenerja in z novimi okrepitvami.