V teh zimskih mesecih vlada prava evforija nad izvrstnimi uspehi slovenskih športnikov. Tem uspehov kar ni konca in kraja. Zadnje zmagoslavje smo dosegli v zadnjih treh dneh, ko so Slovenci slavili kar 5 veličastnih smučarskih zmag.

Za dve je bil »spet odgovoren« fantastični Peter Prevc, po eno zmago pa so prispevali še Robi Kranjec, Maja Vtič in seveda odlične pohorske šunke pod okriljem Filipa Flisarja.

Ko govorimo o slovenskih športnikih pa naj omenim še odličnega Anžeta Kopitarja (AK11), ki je v soboto s hat-trickom odločil srečanje v New Yorku.

Ko danes pišem o slovenskih športnikih mislim na športnike slovenskega rodu.

Pa ne, da bi imel kaj proti vrhunskih športnikih, ki so slovenski državljani, kot sta na primer Goran Dragić ali Jakov Fak, ki sta vrhunska športnika in za njiju navijam tako kot za vse naše športnike.

Osredotočil sem se predvsem na Slovence. Hotel sem pisati o svetovnemu fenomenu Slovencev. 

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so Agropopovci veselo prepevali »Samo milijon nas še živi« in Slovenci smo se s to pesmijo identificirali.

Ker je od tega že več kot 35 let in glede na rodnost Slovencev, ki se je v teh letih nedvomno zmanjšala in se še zmanjšuje, nas je sedaj že krepko manj.

Koliko? Ne vem. Nimam teh podatkov.

Lahko pa na wikipedii pogledate, koliko Slovencev živi tudi v tujih deželah.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenci

Lahko si, prav tako na wikipedii pogledate seznam slovenskih športnikov, ki pa seveda niso vsi pravi Slovenci.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_slovenskih_%C5%A1portnikov

V zimskih športih pa Slovenci absolutno prevladujejo in tu lahko primerjamo vse svetovne velesile zimskih športov, kot so Avstrija, Nemčija, Italija, Švica, Norveška, Švedska, Finska, Rusija, ZDA in Kanada, če naštejem samo najuspešnejše.

Avstrijci imajo po vsej verjetnosti več registriranih »zimskih športnikov«, kot je Slovencev. Ampak mi jih vseeno »nesemo«.

Nesemo jih v smučarskih skokih, nesemo jih v hokeju, mnogokrat smo jih nesli tudi v alpskem smučanju in še kje drugje.

Ob fantastičnem Petru Prevcu se mi zdi, da je pri vseh teh velesilah že prisoten obup in  nemoč, saj kljub nekaterih umazanih poskusih na posameznih tekmah (sodniki, veter, znižanje zaletišča itd.), Petru ne morejo do živega. 

Pa saj so Avstrijci tudi imeli svojega Schilenzauerja, pa Finci svojega Nikkenena, pa Nemci svojega Schimta in s tem tudi svoje dobe fantastičnih uspehov (no mi smo imeli že Primoža Peterko).

Seveda vsi skupaj upamo, da bo Prevčeva doba trajala in trajala in trajala.

Slovenci smo športni narod in smo fenomen.

Očitno pa imamo Slovenci v zimskih športih en odličen »alpski gen«, kot ga imajo pristni Avstrijci, Nemci, Italijani in Švicarji.

Da pa nismo samo "skijaši", kot so nas okarakterizirali Hrvati, pa dokazujejo tudi razni Oblaki, Zdovci, Zormani, Šporarji, Udrihi, Čeplakova, Avbljeva in še množica drugih vrhunskih Slovencev in Slovenk.

Seveda pa so vsi športniki, ki nastopajo pod slovensko zastavo enako cenjeni kot Slovenci in za vse enako močno stiskamo pesti!