Lahko rečem, da skoraj ni dneva v naši dragi državi Sloveniji, da nas ne bi nekaj šokiralo. Prav vsak dan doživljamo šok terapijo, bodisi od države ali našega sodstva.

Pred nekaj tedni nas je najprej šokiralo Sodišče, ki je obsodilo uslužbenca AMZS-ja, ki je za nagrado borih 200 EUR, čez tehnični pregled spravil nekaj tehnično neizpravnih vozil in za to dobil več kot 3 leta zapora.

Seveda je bila javnost zgrožena, pa ne zaradi tega, ker je bil goljuf obsojen, ampak zaradi dolge zaporne kazni.

Pa tudi ta ne bi bila problematična, če pa primerjamo vse tajkunske zgodbe do sedaj, ko so pokradli na milijone EUR, pa je zadeva še kako problematična.

 

O tem se govori javno že nekaj let in s to obsodbo je zadeva postala še kako resnična, če ne tragikomična, saj se je udejanjilo pravilo, da je potrebno za zapahe spraviti manjše »kurje tatove«, veliki kriminalci pa se nam bodo lepo smejali v brk.

Danes pa se je sama zgodba le še potrdila.

Bivši lastnik Diners,  bivši lastnik licence Dinersa, ki je vsako leto vehementno vabil na njihove zabave poznane obraze iz sveta svetovne filmske, glasbene in modne industrije in se z njimi veselo fotografiral, je zlorabil zaupanje lastnikov kartic Diners in si prisvojil MILIJONE EUR, je danes za priznanje krivde, sprejel dogovor s tožilcem za pogojno kazen.

Lovše naj bi menda oškodoval skupino Diners za več kot 10 MIO EUR, vendar naj bi ta sredstva že poplačal, kar je najbrž tudi botrovalo dogovoru med njim in tožilcem.

Primer me spominja na bivšega mariborskega televizijca, ki se je kasneje znašel tudi (neuspešno) v političnih vodah, ki je mislil, da se bo izmazal, ko je utajil davke, s tem, da bo, ko je vrag vzel šalo, poplačal državi davke, oproščen vseh obtožb.

 

Bil je obsojen na leto dni, ampak je bil kmalu po začetku prestajanja kazni izpuščen, ker je bila sodba razveljavljena.

 

Po HP v letu 2013 je bil Lovše pripet zaradi begosumnosti, saj je imel stalno bivališče v tujini, žena je imela vizum za ZDA, otroci pa so se šolali v tujini. V zaporu je prebil dobre tri mesece in plačal 1 milijon EUR varščine.

 

V tem času je očitno poplačal vse dolgove in po dobrih dveh letih in pol od priprtja je sledil epilog.

S tožilcem, ki ponavadi nastopa proti velikim kriminalnim ribam, se je presenetljivo dogovoril za dokaj milo kazen. Gre za 1 leto in pol pogojne kazni in 250.000 EUR denarne kazni.

Tožilec je svojo ponudbo pogojeval s tem, da je Lovše eden izmed redkih, ki je poplačal vso škodo in da je s tem očitno izpolnil svoj dolg do države.

 

Tole se mi zdi vse skupaj malo smešno.

Le kdo daje pooblastilo tožilcu, da lahko napravi tako, milo rečeno, smešen in za nas ponižujoč dogovor?

Spominja me tudi na pripravljenost gospoda Mramorja in gospodične Brenčič – Makovčeve. Oba sta povrnila nezakonito pridobljen denar in s tem sta se očitno oprala krivde.

Najbrž je tudi gospod iz AMZS, ki je pridobil borih 200 EUR premoženjske koristi, vsaj tako so objavljali mediji, vrnil tistih 200 EUR, ampak, ker pa gre za »navadnega« državljana Republike Slovenije, za njega veljajo druga pravila igre in je bil obsojen na dokaj visoko kazen.

 

Ali on ni imel možnosti dogovora s tožilcem za priznanje krivde in s tem pogojne kazni?

Lahko rečem, da mi »navadni« ljudje težko prebavimo takšne zgodbe.

Zapis bi sklenil z mislijo:

»Nikar ne ukradi tablico čokolade, ker boš zagotovo šel sedet, raje ukradi celo tovarno čokolade, pa se boš zagotovo izmazal«.