Za nas se je v sredo zaključilo Evropsko prvenstvo v rokometu na Poljskem. Na žalost smo odšli dokaj hitro. Lahko rečem, da so bila pričakovanja javnosti, pričakovanja trenerja in seveda pričakovanja nas »kavčarjev«, kakor nas je dobro leto nazaj poimenoval kapetan naših rokometašev Uroš Zorman, velika.

 

Pričakovanja so bila velika ne glede na to, da smo bili v skupini »SMRTI«. Usojeno nam je bilo, da igramo z sami vrhunskimi, svetovnimi velesilami v današnjem rokometu, Švedska, Španija in Nemčija.

 

Ne glede na naše odlične rokometaše, ki si služijo kruh v nekaterih najboljših evropskih klubih, pa je bil optimizem, glede na tekmecem, vsaj z moje strani ZMEREN.

 

Zase lahko rečem, da sem zaradi službenih dolžnosti bolj z levim učem spremljal prvenstvo, tako, da sem, ko sem imel čas na hitro pogledal tekme, bral komentarje in članke v zvezi prvenstva.

 

Na prvi tekmi proti Švedski smo imeli lepo priložnost, da posvetimo nekdaj eni najboljših svetovnih reprezentanc, svetovnim, olimpijskim in evropskim prvakom.  Mogoče smo imeli malo premalo poguma, moči in preveč raztresenosti v napadu. Vendar so se na tej prvi tekmi že lahko opazile prve razpoke v igri in v borbenosti ter volji do igre.

 

No druga tekma je bila vrhunska, do zadnje minute, ko smo zaradi nespametnosti pol minute pred koncem »zajebali« tekmo oziroma zmago proti svetovnim Špancem.

 

Kako hudiča, da ni žoge vzel kakšen od najbolj izkušenih rokometašev na tekmi, ne bomo nikoli izvedeli.

 

V sredo pa je napočil čas odločitve. Optimizem nas kavčarjev in rokometašev je bil velik, vsaj glede na prikazano tekmo s Španijo.

 

Na začetku tekme smo lepo povedli in pričakovali smo odlično tekmo in seveda našo zmago.  Kmalu pa se je vse zrušilo in na koncu tekme smo samo še čakali konec in upali, da se izognemo katastrofi.

 

No katastrofe le ni bilo, naši rokometaši pa so spakirali kovčke in z avtobusom krenili proti domu.

 

V vseh treh tekmah smo lahko opazili, da ni bilo neke prave kemije. Opazili smo lahko, daje obramba še nekako funkcionarala, razen v prvem polčasu tekme s Švedi, napad pa je bil katastrofalen.

 

Mnogo strokovnjakovo in novinarjev je opazilo to, kar tudi sam opažam že nekaj let in to je, posiljevanje igre v napadu po sredini.

 

Seveda je nekaj let nazaj, ko smo npr. imeli igralce tipa pokojnega Iztoka Puca ali Renata Vogrinca in Aleša Pajoviča in še koga, bila takšna igra zelo uspešna, saj smo nasprotnike bombardirali po sredini z močnimi meti.

 

Sedaj pa očitno našim takšna igra več ne leži saj nimamo pravega »BOMBANDERJA«, ki bi od daleč luknjal mrežo nasprotnika.

 

Spomnim se pred leti, da nas je krasila igra po krilih, kjer sta kraljevala tudi sedanja reprezentanta Vid Kavtičnik in Dragan Gajić- Kavtičnik se je sedaj pomaknil proti sredini in je na zadnji tekmi proti Nemčiji dobro šutiral.

 

Nekoč smo imeli tudi odlične »PIVOTE«. Kdo se ne spomni Tomaža Tomšiča, pa Zorana Lubeja in še koga.

 

 

Odličen strateg, legenda jugoslovanskega rokometa, Veselin Vujović se mi zdi, da je še najmanj kriv za neuspeh.

 

Verjamem, da je poskušal iztisniti maximum iz te rokometne selekcije.

 

V teh nekaj tednih priprav in selekcioniranja je najbrž naredil napako, da ni koga pustil doma. Poskušal je doma pustiti Gajića, kar pa mu zaradi poškodb ni uspelo, lahko pa bi doma pustil Zormana.

 

Kolikor sem prebral članek v Ekipi so bili nekateri igralci kar malce odsotni in niso poslušali napotke trenerja Vujovića.

 

Tem rokometašem se je potrebno zahvaliti za vse kar so storili za reprezentanco in se od njih dostojno posloviti.

 

Seveda se sedaj nezadržno bližajo kvalifikacije za Olimpijske igre v Riu.

 

Premalo časa je, da bi se naredil kakšen velik rez v selekciji.

 

Vujović sam najbolj ve od koga se posloviti in koga poklicati na kvalifikacije.

 

Navijači oziroma »kavčarji« mu še zaupamo in vemo, da se bo pravilno odločil.

 

Ne glede na to ali se uvrstimo na Olimpijske igre ali ne pa bo v prihodnosti potrebno, upam, da pod vodstvom selektorja Vujovića, reprezentanco pomladiti.

 

Imamo velik bazen mladih rokometašev. Mladinci so leta 2010 in 2012 na Evropskem prvenstvu osvojili bronasti medalji.

 

Kadetska reprezentanca je bila leta 2012 5 na Evropskem prvenstvu in lani na Svetovnem prvenstvu v Rusiji celo »viceprvaki«.

 

Podmladek je odličen in potrebno bo graditi ekipo za naslednje Olimpijske igre leta 2020.

 

Uroš Zorman, foteljaši te lepo pozdravljamo!

FOTELJAŠI II.

Pa smo spet pri »kavč komentarju«.  Se še spomnite rokometašev? Predvsem ZORMANA, ki je načel temo o FOTELJAŠIH, ki po forumih zlivajo gnojnico in svoj gnev nad uspehi in nad neuspehi naših športnikov?

FOTELJAŠI