Lahko rečem, da niti v sanjah nisem pričakoval, da bom prvemu in drugemu delu sage »pripravljenost«, sledilo še tretje nadaljevanje.

 

Lahko rečem, da sem danes najbolj razočaran nad Vlado dr. Mira Cerarja oziroma nad predsednikom vlade.

 

Ko smo pred letom in pol imeli volitve se je pojavila nova stranka. Stranka Mira Cerarja (takratni SMC) je bila nekaj novega.

 

Prinesla je nov veter v slovenski politični prostor (sedaj zveni to bolj negativno) in obljubljala Poštenost in nove standarde moralno-etične standarde, ki jih, roko na srce, nismo bili vajeni vse od osamosvojitve leta 1991.

 

S strani bodočega mandatarja in kasneje premiera je bilo veliko visokoletečih ciljev in obljub, da pa bo sedaj vse drugače.

 

Tudi nekateri ljudje, kot npr. Dr. Dobovšek, so pričali, da bodo moralno-etične vrednote najpomembnejši slogan za prevzem vodenja države in da ljudje, ki so siti malopridnežev, ki jim je pomembno samo to, da se infiltrirajo v vse spore politike in gospodarstva in se s  tem okoristijo.

 

Verjeli smo v Poštenost in v Pravno državo, sploh, če bo na položaju gospod, doktor prava, ki je bil vse do sedaj zelo cenjen pravnik, ki je podajal svoja mnenja v primerih pomembni pravnih vprašanj.

 

Nihče ni dvomil o njegovih moralno-etičnih kvalitetah, saj je njegov oče, veliki gimnastični šampion Miro zelo cenjen gospod in njegova, žal že pokojna mama, ki je bila vrhunska pravnica, Generalna državna tožilka in pravosodna ministrica.

 

Kmalu po zmagoslavju na volitvah je imel novi premier kar nekaj težav s sestavo nove Vlade. Na žalost je moral zopet v Vlado povleči Desus z Karlom Erjavcem v glavni vlogi, da je imel v parlamentu dobro večino.

 

Kot sem že objavil v svojem postu dne 7.9.2014 (http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/109439/volitve-slovenija-danska-1882014 ) imamo pri nas dolgotrajen proces, da po koncu volitev dobimo novo Vlado.

 

Novi premier je vse lovil zadnje roke za sestavo svoje Vlade in končno mu je uspelo. Seveda je bilo na slovenskem prostoru težko najti prave kadre, kar se je kasneje tudi izkazalo, saj je bilo težko najti BREZMADEŽNEGA(O).

 

Seveda nas je najbolj zanimalo kdo bo FINANČNI MINISTER. Že nekaj časa se je govorilo, da bo zagotovo prva izbira dr. Dušan MRAMOR, priznan ekonomist in vsi smo željno pričakovali, da končno postavi Slovenijo zopet na zemljevid USPEŠNIH DRŽAV ali kot so nam politiki vedno »plozali«, da postanemo NOVA ŠVICA.

 

Prvi, ki je namignil, da pa ta nova Vlada le ni tako brezmadežna in da slogan POŠTENOST, počasi vodeni, je bil nesojeni notranji minister dr. Bojan DOBOVŠEK, ki je kmalu izstopil iz poslanske skupine SMC, ker je uvidel, da stvari le niso tako bleščeče, kot se je obljubljalo pred volitvami.

 

Sledilo je nekaj padcev ministrov in ministric in vsi ti padci so bili posledica nepoštenih ravnanj, ki so prilezla na plano.

 

Ladja nove Vlade SMC je že kazala prve razpoke.

 

Finančna situacija v državi se je počasi izboljšala, zvišala se je gospodarska rast in še vedno se je varčevalo.

 

To varčevanje pa se je najbolj poznalo pri Policiji. V javnost so prišli podatki o zelo veliki kadrovski podhranjenosti Policije in o dotrajani in nevarni opremi Policije. Nekaj let se ni nič vlagalo v Policijo, razmere pa so se zaradi begunske in migrantske krize le še slabšale.

 

Tako so Policisti pred dobrima dvema meseca zagrozili s stavko in jo tudi uresničili.

 

Premier se je na stavko odzval zelo naivno oziroma nepremišljeno saj je z odločnim nastopom dejal:  »Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota,« .

 

Policisti so bili ogorčeni in zahtevali opravičilo, ki pa nikoli ni prišlo.

 

Sledila pa je nova afera. Afera z izplačevanjem dodatkov za pripravljenost na Ljubljanski univerzi. Ti dodatki so se izplačevali že od leta 2008 in evropski finančni minister leta 2016 je kot takratni dekan Ekonomske fakultete ta dodatek tudi dobival, kot tudi njegovi profesorji.

 

O tem je bilo že veliko govora, tako, da se v to ne bom spuščal.

 

V glavnem dr. Mramor in njegova kolegica Ministrica za šolstvo Makovec Brenčičeva sta dobivala kar velike vsote denarja.

 

Ne pozabimo, da je ta dodatek namenjen dežurnim službam Vojske, Policije, Gasilec, Zdravnikom in ostalim, ki čakajo na telefonu, da jih pokličejo na dolžnost.

 

Sledili so različni izgovori in tudi premier je že v začetku afere dejal, da finančnega ministra ne bo kar tako dal.

 

Finančni minister si je očitno čez vikend vzel čas za razmislek in po vsej verjetnosti čas za razgovor z prvim ministrom.

 

Očitno sta skupaj sprejela salomonsko rešitev:

 

-       Prvi finančnik ponudi odstop

-       Prvi minister pa odstop zavrne.

 

Pa je volk sit in koza cela.  Mramor ima potem čisto vest, saj je ponudil odstop, ki pa ga premier ni sprejel.

 

Pa bo to šlo skozi?

 

Javnost je besna.

 

Policisti so besni.

 

Kaj sledi?

 

Nimam pojma!

 

Vlada je izgubila kredibilnost in po mojem si bo zelo težko pridobila ponovno zaupanje volivcev, čeprav ima še več kot dve letim časa za to.

 

P.S.  Če bi evropski finančni minister 2016 hotel odstopiti, bi moral podati :«NEPREKLICEN ODSTOP S POLOŽAJA FINANČNEGA MINISTRA«.