Ko zadnje dni prebiram članke o našemu vrlemu finančnemu ministru, ki ga je londonska revija The Banker imenovala za evropskega ministra leta 2016 (pa se je leto 2016 šele pričelo – ali ni logično,da bi ga imenovali za ministra leta 2015?), ki je dobival dodatek za pripravljenost med leti 2012 in 2014, me je popadla strašanska jeza in bes. Raje sem malo počakal, da se umirim in se odločil da danes pa vseeno nekaj napišem o tej veliki sramoti, katere del je tudi naš evropski minister leta 2016.

 

Vse skupaj bi lahko še nekako prebolel, ko pa sem prebral, da se prvemu finančniku Evrope to  ne zdi nič takega in da so pač izkoristili, očitno po njegovem neko pravno podlago in si lepo vsak mesec izplačevali pripravljenost, kot neko nagrado za dobro delo.

 

Na Ekonomski fakulteti celo izjavljajo, da bodo na Sodišču dokazovali svoj prav.

 

Kaj pa je sploh PRIPRAVLJENOST?

 

http://www.since07.si/pdf/ANEKS_KPJS_04072013.pdf

 

Na omenjeni strani si lahko pogledate, kaj po Kolektivni pogodbi za Javni sektor sploh je PRIPRAVLJENOST.

 

»Javnemu uslužbencu pripada dodatek za čas pripravljenosti na domu v višini 20% urne postavke osnovne plače.«

 

Gre za PRIPRAVLJENOST NA DOMU, ki pride v poštev predvsem v POLICIJI, VOJSKI, GASILCEM, ZDRAVNIKOM in še drugim, ki opravljajo intervencijske naloge in so po opravljeni službeni obveznosti, lahko doma dosegljivi na telefonu za primer nujne intervencije.

 

Sama pripravljenost na domu pomeni tudi določen stres, ker pač nisi svoboden v svojem početju. V tem času, ne smeš daleč od doma, ne smeš spiti niti kapljice alkohola, telefon moraš imeti stalno pri sebi in ko se odpraviš k nočnemu počitku, moraš imeti telefon v bližini, čemur potrjuje tudi sodba, ki jo lahko preberete ob kliku na naslednjo  povezavo, ki služi kot pravna praksa (http://sodisce.si/znanje/sodna_praksa/visje_del_in_soc_sodisce/2010040815252017

 

»Delavec je v času pripravljenosti na domu v vsakem trenutku na razpolago delodajalcu, da ga pozove na izpolnjevanje obveznosti po pogodbi o zaposlitvi, zaradi česar je njegova pravica do odmora in počitka v tem času bistveno okrnjena. Iz tega razloga je ravnanje tožene stranke, ki je tožniku enostransko in brez podlage v ustreznem pravnem aktu odredila pripravljenost na domu, protipravno.«

 

Seveda tudi zaradi tega ne moreš ravno mirno spati in si zopet v stresu.

 

Za to pripravljenost pa dobiš za vsako urico neko nadomestilo, ki je zopet vezano na tvojo plačo oziroma na tvoj plačilni razred.

 

»Javnemu uslužbencu pripada dodatek za čas pripravljenosti na domu v višini 20% urne postavke osnovne plače.«

 

 

To pomeni, da nekdo, ki ima plačilni razred 20, bo npr. dobil 0,50 EURA dodatka za eno uro, tisti, ki ima plačilni razred 38, pa recimo 1 EURO.

 

Seveda gre samo za prispodobo.

 

Vem pa da je npr. pripravljenost vojaka, policista in gasilca, kar nekajkrat manjša kot pripravljenost zdravnika.

 

No pa smo pri naših dragih fakultetah.  Ko so v Vojski, Policiji in v drugih interventnih službah močno zategovali pas in »šparali« na plačevanju dodatka za pripravljenost na domu, tako da so zmanjševali število ljudi, ki so nujno potrebni za intervencije, so si vrli profesorji in ostali šolniki lepo izplačevali pripravljenost na domu, ker imajo menda pravno podlago za to izplačevanje.

 

Kje so to pravno podlago našli, nimam pojma.

 

Na ljubljanski univerzi celo izjavljajo, da kršitve niso bile namerne.

 

Saj ne veš ali bi bruhnil v smeh ali v jok.

 

In to naj bi bil cvet naše inteligence?

 

Evropski ministre leta pa celo izjavi, da je imel za izplačilo pravno podlago!

 

Pa kdo se dela norca in nas?

 

Ali je bil on in vsi ostali prejemniki nadomestila vsak dan v pripravljenosti na domu?

 

Je bil skozi dosegljiv na telefonu?

 

Je bil sploh na dopustu?

 

Me prav zanima, če so bili v pripravljenosti celo leto, tudi med dopustom!

 

Sem pa vesel, da med prejemniki teh nadomestil ni Pravne fakultete, ker to pa bi bila prava sramota, da bi pravniki pravni akt razumeli po svoje in da bi šli v takšne nezakonitosti.

 

Kaj pa pravi naš veliki PM Cerar?  Veliki PRAVNIK?

 

NIČ! NIČ! NIČ!

 

Zopet psi lajajo, karavana pa gre dalje………