V torek 8.12.2015 smo bili priča razglasitvi športnikov leta 2015, ki ga je tako kot vsako leto pripravilo Društvo športnih novinarjev Slovenije (v nadaljevanju DŠNS).

Izbor športnika leta Slovenije poteka že vse od leta 1991, ko je nastala naša država Slovenija.

Letos je bilo veliko želez v ognju saj je bilo  letošnje leto v znamenju vrhunskih dosežkov slovenskih športnikov, čeprav ni bilo ne zimskih, ne poletnih Olimpijskih iger.

 

Za športnike leta je glasovalo 131 članov DŠNS, ki so zaposlenih v vseh večjih časopisnih hišah in na internetnih portalih najbolj poznanih medijskih hiš. Pokrili so vse najboljše iz vseh najbolj poznanih športnih panog v Sloveniji.

Seveda vsak novinar glasoval po svoji vesti. Nekateri so gledali na najbolj poznana športna imena, čeprav se mogoče v letošnjem letu niso najbolj izkazala oziroma so se izkazala manj kot kdo drug.

 

Moti pa me, da se  v kategoriji ŠPORTNIK in ŠPORTNICA LETA pojavljajo posamezniki iz kolektivnih športov, kot so NOGOMET, KOŠARKA, ODBOJKA, ROKOMET in drugi.

 

Ti dve kategoriji naj bosta pač rezervirane za športnike posameznike ali pa naj naredijo še eno kategorijo in sicer ŠPORTNIK LETA V KOLEKTIVNIH ŠPORTIH.

 

Na internetni strani DŠNS (http://dsns.si/novice/sportnikleta2015.php ) si lahko pogledate rezultate posameznih kategorij in glasove, ki so jih prejeli.

V kategoriji ŠPORTNIK LETA je glasove dobilo 22 športnikov, od teh je bilo kar 7 športnikov iz kolektivnih športov. Zdi se kot da ne bi imeli zadosti vrhunskih športnikov posameznikov iz športov kot so BALINANJE (kjer smo na velikih tekmovanjih vedno v špici), ŠAH (kjer imamo kar nekaj odličnih šahistov), PLAVANJE (pred kratkim je Dugonjić postal Evropski prvak v plavanju), KEGLANJE  in še mnogo »pozabljenih« športov in športnikov, ki so med drugim tudi svetovni in evropski prvaki v svojih športih.

No na koncu so novinarji, ki so člani DŠNS, na prvo mesto postavili PETRA PREVCA, drugouvrščenega Svetovnega pokala v smučarskih skokih in smučarskih poletih, ki mu je kristalni pokal ušel za pičlo točko, tudi po zaslugi njegovega sotekmovalca.  PREVC je zbral kar 236 točk in zmagal s kar veliko prednostjo pred najbližjim zasledovalcem, vrhunskim biatloncem, svetovnim prvakom in tretjeuvrščenim svetovnega pokala, ki je zbral 177 točk.

 

Na tretje mesto pa so novinarji postavili Žana KOŠIRJA, vrhunskega deskarja na snegu, ki je postal svetovni viceprvak v paralelnem veleslalomu in v svetovnem pokalu osvojil vse kar je mogoče. Osvojil je veliki kristalni globus in še oba mala kristalna globusa v paralelnem veleslalomu in slalomu.

 

Za moje pojme je on EDINI PRAVI ZMAGOVALEC, ker je resnično deklasiral vso svetovno elito v deskanju na snegu.

 

Zdi pa se mi, da za naslov ŠPORTNIKA LETA, ne bi zadostovala tudi naslova svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu in slalomu, ker so SMUČARSKI SKOKI pač bolj »popularni«.

Na petem mestu pa se pojavi VELIKI MLADI ŠAMPION Tim GAJSER. Svetovni prvak v motokrosu v kategoriji MX2. Mladenič je veliki perspektiva svetovnega motokrosa in  naslednje letu ga pričakujemo v elitnem razredu MXGP, kjer že imamo tudi nekdanjega svetovnega prvaka Klemena GERČARJA.

No GAJSER je dobil tudi nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Moto športi so zelo »dragi športi« in ponosni smo lahko, da bomo drugo leti imel v najvišjem razredu motokrosa kar dva naša športnika.

Tukaj so pozabili tudi na tretjega našega moto športnika in sicer na Speedwejista Mateja ŽAGARJA, ki že nekaj let kroji svetovni vrh Speedwaya in je letos dosegel celo dve zmagi za GP in skupno končal na vrhunskem 6. Mestu.

Pri ŠPORTNICAH LETA ni bilo dvoma. Zmagala je ena in edina Tina MAZE, ki je zmagala z veliko prednostjo 199tih točk pred judoistko Tino TRSTENJAK in vrhunsko plezalko Mino MARKOVIČ.

Tukaj nimam nekaj pripomb, čeprav bi se na seznamu dobitnic točk lahko znašla še kakšna druga športnica, ki je bila lahko nenamerno »pozabljena«.

Zanimivo je, da med dobitnicami točka ni nobene smučarke skakalke, čeprav so bile v svetovnem pokalu kar uspešne. Špela ROGELJ je osvojila celo 4. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v prejšnji sezoni in dosegla 2 zmagi in 2 tretji mesti.

Vrhunski dosežki, ki so zagotovo vredne vsaj nekaj točk novinarjev.

Pri kategoriji EKIPA LETA 2015 pa ni dvoma, da si je prvo mesto zaslužila ekipa ODBOJKARSKE REPREZENTANCE SLOVENIJE, ki je VICEPRVAK EVROPE 2015.

 

Upam, da se novinarji, ki so člani DŠNS drugo leto bolj poglobijo v dosežke napih vrhunskih športnikov, da bi bilo čim bolj pravično in da koga ne pozabijo.