Prejšnji vikend smo bili priča tako imenovanemu »incidentu«,  ki se vsakemu »normalnemu« človeku lahko zgodi kadarkoli.

Ta »incident« pa se ni zgodil »navadnemu« državljanu Republike Slovenije, ampak »privilegiranemu« državljanu Republike Slovenije (no vsaj on se očitno ima za takšnega) gospodu Ministru za javno upravo Koprivnikarju.

Ta »incident« pa ni nič drugega, kot rutinska kontrola Gorenjskih Policistov, ki so si »drznili« ustaviti gospoda Ministra, opravili kontrolo dokumentov in mu naposled, ker je očitno obstajal sum, da Minister vozi pod vplivom opojnih substanc, dali »pihati«.

Minister očitno, po informacijah iz medijev, ni »napihal« preveč, tako, da os mu Policisti korektno vrnili dokumente in je gospod Minister lahko nadaljeval vožnjo najbž proti domu.

Mediji so poročali, da je nato gospod Minister s to izkušnjo »pohvalil« kar na svojem FB profilu, citiram: "... Policisti so me ustavili, in sicer tako, da so na popolnoma prazni stanski cesti pripeljali za mano s prižganimi modrimi lučmi ... Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest ... nobenih problemov ... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost." 

(Vir : Žurnal 24)

Če pogledamo izjavo gospoda Ministra je bil postopek Policistov korekten.

Dobil je neko novo izkušnjo, ni imel nobenih problemov.

Kaj pa še hočeš boljšega?

Vse super in prav izpeljano. Očitno se je tudi gospod Minister lepo in dostojno obnašal je pa s to svojo izjavo na FB profilu vrgel trnek.

Na ta trnek pa so se seveda ujeli mediji in na žalost tudi odgovorni na Policiji in  na Policijski Upravi Kranj.

Meni pa se je porodilo več vprašanj.

Prvo vprašanje je : Ali Policisti ne smejo ustavljati vozil na »popolnoma prazni stranski cesti«?

Kolikokrat so že mene ali koga drugega, »navadnega« državljana ustavili v nekih »jebinah«, bogu za hrbtom, pa se, vsaj jaz nikoli nisem nad tem pritoževal.  Policisti imajo pač pravico ustaviti kogarkoli želijo, opravijo kontrolo dokumentov in ostalih zadev.

Drugo vprašanje je : Ali smejo ustaviti voznika, ki ne pritegne nobene posebne pozornosti?

 Seveda da lahko. Ponoči, slaba vidljivost, voznik se pelje iz smeri gostilne. Lahko rečemo, da ne vzbuja neke posebne pozornosti. Kako pa lahko policist ponoči, ko je vidljivost slaba, vidi ali je voznik v vozilu privezan, kako lahko ve ali ima voznik vozniško dovoljenje, sploh če ne vozi lastnik vozila in še mnogo drugih stvari.

Po Ministrovo bi moral voznik v stranski ulici v nekih »jebinah« voziti cikcak po vozišču, voziti brez luči in početi še kaj drugega, da bi ga potem pa Policisti smeli zaustaviti.

V tem primeru gre spet lahko za čisto enostavno kontrolo prometa, dokumentov in kontrolo vožnje pod vplivom alkohola ali drugih substanc.

 

Tretje vprašanje, ki se mi je pojavilo pa je: Zakaj so odgovorni na Policiji, na Policijski Upravi Kranj, sploh reagirali na neki FB zapis na profilu Gospoda Ministra in opravili notranjo preiskavo »incidenta«?

Ali je bila mogoče dana kakšna prijava Gospoda Ministra ali pa je nekdo od odgovornih na Policiji  ravnal samovoljno in sprožil to notranjo preiskavo?

Enostavno mi to ni jasno in najbrž še marsikomu ne. Ali bo kdo sprožil notranjo preiskavo, ko bodo mene ustavili policisti v nekem zakotnem kraju okrog 3.ure ponoči in ne bom z ničemer vzbujal pozornosti. Policisti mi bodo dali »pihati«, jaz pa bom na svojem FB profilu zapisal nekaj podobnega kot Gospod Minister?

Ne verjamem. Ker pač nisem »priviligiran« državljan Republike Slovenije.

Dobil sem občutek, da je Gospod Minister pač hotel malo namigniti, da so mu Policisti »nastavili past«, ker naj bi bil v pogajanjih s Policijskima sindikatoma neizprosen in nepopustljiv.

Nekateri se pač očitno ne zavedajo, da smo v policijskih postopkih vsi ljudje več ali manj enakopravni, vsaj tako bi moralo biti.

Gospod Minister pa je hotel očitno »namigniti«, da pa je on sedaj član »elite« in član »priviligirancev« in da ga Policisti ne smejo »nadlegovati«, ko se on sredi noči pelje po nekih lokalni cestni v nekih »jebinah«, ker bo v nasprotnem primeru Policist, ki si bo to drznil storiti, takoj padel pod notranjo preiskavo.

Vsaka podobnost z resničnimi osebami je nenamerna in je zgolj slučajna.