Pa smo spet pred KAVČ ANALIZO. Tokrat se bom kot kavčar lotil analize dogodkov v nogometnem klubu MARIBOR     .

 

Sem sicer zvesti navijač NK OLIMPIJE, ampak vseeno spremljam nogometne klube prve slovenske lige in s tem tudi NK Maribor. Drugače pa v evropskih tekmah navijam za vse naše klube.

 

V nedeljo sem na tribuni NK Maribor v Ljudskem vrtu v živo spremljal nogometni obračun velikih slovenskih rivalov, klasični nogometni derbi, kot obstajajo v drugi državah. Npr. v Srbiji CRVENA ZVEZDA:PARTIZAN (mimogrede sem večni navijač rdeče belih), potem v Španiji BARCELONA:REAL MADRID (navijam za BARCO), naprimer na Škotskem GLASGOV RANGERS:CELTIC (vsaj včasih je bil, če sem slučajno v zmoti me prosim popravite). Potem na hrvaškem večni derbi DINAMO:HAJDUK in še mnogo drugih večnih derbijev, da ne bom našteval v nedogled, ker to ni ravno tema tega zapisa.

 

V glavnem večni derbi v Mariboru je potekal po mojem okusu. Tekma je bila super, trije zadetki in še kar nekaj priložnosti.

 

Če ne bi bil Henty tako egoističen pa sem prepričan, da bi lahko videli vsaj še gol ali dva v mreži NK Maribor.

 

Na sami tekmi se je videlo, da je motivacija nogometašev OLIMPIJE na zelo visokem nivoju in da so bili zelo željni zmage.

 

Nogometaši MARIBORA pa so se mi zdeli v primerjavi z Olimpijinimi nogometaši, kot da bi bili v počasnem posnetku. Ni bilo zaznati neke energije, le Tavares je poskušal nekaj narediti, čeprav ni to več tisti »TOVARIŠ«, kot je bil še sezono ali dve nazaj.

 

Zelo se je trudil tudi Sallaich, pa mogoče še Ibrahimi, ostali pa so bili nekako v ozadju. Pa ne da ne bi hoteli, enostavno niso zmogli, ni bilo energije. Občutek sem imel, kot da so prestrašeni, da so že pred pričetkom tekme »položili orožje« in se praktično predali.

 

Nisem primeren za to,da bi podajal neko strokovno oceno, sem samo kavč komentator oziroma analitik.

 

V nasprotju z Mariborčani, pa so se Ljubljančani kar razleteli po igrišču in s tem praktično že na začetku paralizirali Mariborčane, tako, da lahko rečem, da je bila tekma odločena že po pol ure igre.

 

Seveda je bilo po takem težkem porazu Mariborčanov pričakovati neke nove poteze vodstva nogometnega kluba Maribor.

 

Priznam, da sem jih pričakoval že po neuspeli evropski zgodbi, ampak očitno je večni derbi izbil sodu dno.

 

Priznam tudi, da je bilo pričakovati, da bo klub zamenjal trenerja Ante Šimundžo, ker seveda ni za pričakovati, da bo klub zamenjal igralce.

 

Lahko rečem, da v slovenskem klubu obstaja neka folklora, ki ob neuspehih kluba, pa čeprav lahko rečem, da v NK Maribor dve ali tri izgubljene tekme še ne bi smele povzročiti zamenjavo trenerja, zelo hitro menjajo trenerja.

 

Samo poglejmo si ostale nogometno razvite države, lahko pa pogledamo samo k našim spodnjim sosedom Hrvatom, kjer se Kek še vedno drži trdno v sedlu, čeprav še ni osvojil nogometnega prvenstva Hrvaške in čeprav je letos ekspresno zaključil z evropsko zgodbo.

 

V Angliji, Španiji, Italiji in po drugih velikih nogometnih ligah, se trenerja ne menja kar tako.

 

Si predstavljate, da bi sedaj v FC Chelsea menjali Mourinha, ker je slabo začel v premier ligi? Nemogoče.

 

Veliki trenerji v razvitih državah so v klubih tudi po več kot 10 ali celo 20 let. Pa niso vedno prvaki, pa imajo tudi mnoge neuspehe.

 

Tam se enostavno ne menja trenerja za vsak »drek«.

 

Velikokrat se zgodi, da ti trenerji, po določenem času sami zapustijo trenersko mesto po koncu sezone ali po koncu več sezon.

 

Zelo redko se zgodi, da pride dom menjave trenerja med letom, med potekom same lige. Govorim seveda v razvito nogometnih državah.

 

Po mojem skromnem mnenju bi bilo potrebno v NK MARIBOR izboljšati kadrovsko politiko.

 

Že prva stvar, ki me zelo moti je to, da klub proda nekega igralca (npr. VOLAŠ) in ga potem, ker mu ni uspelo v tujem klubu, privabi nazaj, kot neka zasluga ali zaradi kakršnegakoli razloga. No pri VOLAŠU se je videlo, da so  nazaj pripeljali »MAČKA V ŽAKLJU«.

 

Nekako mi ni jasno, kako, da klub še vedno ne zamenja vratarja. Handanoviću bi se lahko zahvalili za vse dobro in slabo kar je naredil v klubu in končno postavili v vrata Aljaža COTMANA.

 

Dare VRŠIČ je prvo sezono v NK Maribor še zelo dobro oddelal, kasneje pa ni bil več to tisti Dare, ki je blestel v NK Olimpija.

 

Mendy že dve leti ne daje tistega za kar je plačan.

 

Ibrahimi je spet povratnik, ki odlično odigra nekaj tekem, potem pa spet slabo.

 

Petar Stojanović je lani pokazal vse svoje sposobnosti in bil tik pred kakšnim vrhunskim prestopom in njegova cena je rasla v višave. Letos na žalost cena pada, zelo pada in nemudoma je potrebno nekaj narediti, da postane spet tak kot je bil in še boljši.

 

Lahko bi še nekaj ocenjeval, ampak nima smisla, to je samo čisto moj osebni pogled.

 

Me je pa zelo presenetila novicam, ko je  mladi Luka ZAHOVIĆ odšel na Nizozemsko.

 

Zdi se mi škoda, ker NK Maribor bi ravno sedaj potreboval mlade moči, polne energije in občutka za gol.

 

Kaj sedaj, ko se menjava trenerja? Kdo bo prišel?

 

Seveda različni portali ponujajo različne rešitve. Od slovenskih trenerjev bi si najbolj želel DARKA MILANIČA. Meni se zdi zelo sposoben trener in mislim, da ima zadosti avtoritete, da nekaj pokrene, da pokrene ta voz naprej.

 

Zanimivo, da nihče ni omenil LUKA ELSNERJA. Čeprav ima pogodbo z NK DOMŽALE, mislim, da bi v NK Maribor lahko pokazal še več. Konec koncev tudi NK Domžalam v letošnji sezoni ne gre vse po maslu.

 

Mogoče bi bilo dobro pripeljati kakšnega tujca.

 

Kaj menite na MILKA DJUROVSKEGA? Imel je nekaj uspehov pri nas v NK Mura npr. Vredno je razmisliti.

 

Drugače pa bo potrebno malo prevetriti ekipo NK Maribor, koga prodati, sem komu zahvaliti in koga pripeljati in seveda zopet motivirati nogometaše, da se začnejo prebujati in sanjske sezone 2014/2015.

 

No še vedno pa VERJAMEM, da bo nogometni prvak slovenske nogometne lige  2015/2016 ena in edina OLIMPIJA J

mike1968 - NOGOMET - NK MARIBOR - KAVČ ANALIZA V.

  Pa smo spet pred KAVČ ANALIZO. Tokrat se bom kot kavčar lotil anali