Pa bomo spet eno športno oziroma košarkarsko udarili. Povod za moj zapis je slovenska košarkarska reprezentanca, na čelu katere je naš nekdanji veliki košarkarski as Jure Zdovc, ki je imel čast igrati v jugoslovanski reprezentanci z igralci kova  Dražen Petrovič, Arijan Komazec, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa in še mnogi drugo.

 

Jure je legenda slovenske košarke in je kot igralec slovel kot izredni obrambni igralec, garač, ki ga je vsak kljub vzljubil, tako kot tudi reprezentanca.

 

Ne bom pisal slavospeve Juretu, ampak bom pisal o mojem mnenju oziroma o mojem pogledu na njegovo odločitev, da v slovensko reprezentanco »privleče« Američana Brayanta Dunstona, ki je na začasnem delu v Grčiji, pri Olimpiacosu in sedaj tudi v Sloveniji.

 

Seveda si je Jure izbral garača v obrambi, takšnega kot je bil on sam. Nam je praktično nepoznan, statistika pa govori, da je zelo hvaležen igralec in da je bil dve leti zapored izbran kot najboljši obrambni igralec v Evroligi.

 

No ta podatek je zelo pozitiven, čeprav se mi zdi, oziroma kolikor pač spremljam slovensko košarkarsko reprezentanco, da imamo kar nekaj takih slovenskih »garačev«, ki garajo v obrambi, kakršna je seveda tudi igra naše reprezentance pod taktirko Jureta Zdovca.

 

Vse lepo in prav.

 

Kot vemo pa FIBA dovoljuje naturaliziranim košarkarjem, da igrajo za katerokoli košarkarsko reprezentanco, čeprav nimajo prav nobene povezave s to državo, tako sorodstveno, kot tudi karierno.

 

Ali je to prav?

 

Moje osebno mnenje je da NI PRAV. Po mojem skromnem mnenju, bi morali za reprezentanco neke države igrati izključno državljani države:

-          ki so v tej državi rojeni ali

-          imajo vsaj enega od staršev državljana te države ali

-          da košarkar že najmanj 10 let živi v tej državi,

-          se mogoče poroči z državljanom te države in je poročen vsaj 2 leti ali 5 let ali

-          da obstaja vsaj majhna vez z državo, katere barve  bo zastopal.

 

Poleg tega bi moral ta košarkar poznati vsaj osnove jezika države, katero bo zastopal in to državljanstvo imeti vsaj 2 ali celo 5 let.

 

Kot smo lahko videli pa Dunston ne izpolnjuje niti enega navedenega pogoja.

 

Pa tu se ne gre samo za našo reprezentanco. Gre se tudi za vse ostale reprezentance, npr, Hrvaška, Srbija, Makedonija, BIH in še kakšna druga. Pa tudi mi smo že imeli zelo simpatičnega Ariela Mcdonalda, katerega priimek se spomnim le zaradi velike verige prehrambenega velikana.

 

Za reprezentanco pa lahko na velikih tekmovanjih, kot so Evropsko in Svetovno prvenstvo in Olimpijske igre, igra le en »naturaliziran« igralec.

 

Seveda se je sedaj pojavil »problem«, kaj bo sedaj z »naturaliziranima« Mizom Begićem in Alenom Omićem.

 

Ali nista bila ravno onadva »naturalizirana«, da bi igrala za slovensko reprezentanco?

 

Ali nista bila ravno onadva »ukradena« reprezentanci BIH, za katero bi lahko igrala kot »normalna« državljana, brez omejitev?

 

Se ti to Jure zdi fer do njiju?

 

Meni pač ne!

 

Zakaj se moramo vedno zgledovati po drugih državah in to potezo, da so pripeljali Dunstona, opravičevati s tem, da drugi tudi tako delajo in da ga potrebujemo in oh in sploh.

 

Saj bo čas pokazal ali je bila to prava odločitev. Ampak za to se nobeden od vodilnih v KZS, niti Jure Zdovc, ne bo sekiral. Psi bodo lajali, karavana pa bo šla dalje, tako kot vsaka stvar pri nas.

 

Misli, da imamo pri nas ogromno mladih talentov, ker smo bili vedno talilnica velikih talentov, le priložnost jim je potrebno dati.

 

Uspehi bodo zagotovo prišli, sicer še ne danes, jutri pa že.

 

Sicer pa moram reči, da ko sem bral o tem, da naj bi v reprezentanco »dobili« nekega Američana, čakal na neko vrhunsko ime, mogoče celo kakšnega NBA igralca, pa sem bil potem kar malo razočaran.

 

Samo še na kratko o Benu Udrihu.

 

Priznam, da sem bil zadnja leta tudi med njegovimi velikimi kritiki, ker nikakor ni zaigral za našo reprezentanco. Sploh me je razjezilo to, da je še sam veliki igralec Parker izjavil, da Beno najbrž poležava na kakšni plaže, namesto, da bi se potil na igrišču za svojo reprezentanco. Bil sem jezen na Benota, da ne bo pomote.

 

Potem je prišla še tista njegova poroka, pa poškodbe itd.

 

Jaz bi rekel, da je Beno res imel voljo in željo priti v Slovenijo in ji pomagati na letošnjem Evropskem prvenstvu. Ampak zagodla mu je poškodba gležnja. Mariskdo je bil spet v luftu, češ spet nas »zajebava«.

 

Jaz pa ne. Jaz bi Benotu verjel, tako kot verjamem Vujaćiću. Mogoče sem naiven, ampak čutim, da sta oba iskrena.

 

No bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega. Mogoče pa nam bo Dunston dal tisto piko na I, da posežemo na sam vrh Evrope.

mike1968 - KOŠARKA IV.

Pa bomo spet eno športno oziroma košarkarsko udarili. Povod za moj zapis je s