Ko sem zadnja dva tedna, bolj »na uč«, spremljal boj za novega-starega predsednika svetovne nogometna zveze FIFA, sem se spraševal ali ne gre spet za enega in istega predsednika neke svetovne zveze ali organizacije, ki se že več let »pase« na prestolu pomembnežev.

 

Gre seveda za Švicarja Seppa Blatterja, ki je na FIFI-nem prestolu že od leta 1998, ko je bil dopolnil 62 let in je potem ob njegovem zadnjem (5) mandatu, ki je na srečo trajal manj kot teden dni, dopolnil že častitljivih 79 let.

 

Ob tem se sprašujem, kako je mogoče, da takšne pomembne pozicije v večini okupirajo sami »mladoletniki«.

 

Ali je res, da so po 60-tem letu, ko večina »navadnih ljudi« že komaj čaka na »penzijon«, ti veljaki v najboljši formi in najbolj stremijo k napredku zvez in organizacij, katerim predsedujejo?

 

Zakaj se po 60-tem letu sploh odločajo za tako delo, ki naj bi bilo zelo odgovorno in bi njihov cilj moral biti, da bi stremeli k napredku, k izboljšavam in k novostim, ki bi prenovile ali reorganizirale in seveda poenostavile njihovo delovanje?

 

Spodaj bom navedel samo nekaj najbolj znanih primerov neuničljivih »mladoletnikov«, ki krojijo delo teh zvez in organizacij s področja politike in športa. 

 

Na čelu Evropske nogometne zveze (UEFA) je bivši odlični nogometaš Michel Francois Platini, ki bo 21. Junija letos dopolnil 60 let. No za  njega bi lahko rekel, da je večni mladenič in da bo lahko še dal kaj »soka« od sebe. Samo, da se ne bo zopet zgodilo, da ne bo »odsedel« na tej poziciji še kakšnih 10 ali 15 let.

 

Šokiral me je podatek, da je predsednik IAAF (mednarodne atletske zveze) Lamine Diack star kar 82 let. Očitno večni mladenič, ki bi moral že dobrih 15 let uživati v »penziji«, pa se še vedno žene. Bogve zaradi kakšnih interesov. Mogoče pa ima kakšno mlado ženo, ki jo mora vzdrževati, kajti lahko si samo mislimo kakšne »plače« imajo omenjeni funkcionarji. Najbrž je Diack eden tistih, ki jih bodo morali odnesti iz funkcij z nogami naprej. Že njegov predhodnik Italijan Priomo Nebiolo, je še dokaj mlad nastopil funkcijo predsednika IAAF, ko je bi star »rosnih« 58 let, pa je »zdržal« celih 18 let na položaju in ga zapustil ko je bil star 76 let.

 

Naslednji »mladenič« je Gian – Franco Kasper, ki šteje tudi že zavidljivih 71 let in vodi mednarodno smučarsko organizacijo FIS že dobrih 17 let in očitno tudi on kar ne more »razjahati« s svojega udobnega položaja. Kot lahko ugotavljamo v zadnjih 17-tih letih ni bilo nekega pravega napredka oziroma izboljšav, ki bi pripomogle k večji atraktivnosti alpskega in nordijskega smučanja.

 

Predsednik mednarodne rokometne zveze IHF je Hassan Moustafa, ki šteje »rosnih« 70 let in najbrž je pričakovati, vsaj po vzgledu ostali športnih zvez in organizacij, da bo na prestolu vsaj še 10 let.

 

Predsednik mednarodne odbojkarske zveze  FIVB  je 72 letni  Dr. Ary S. Graca, ki je nastopil svoj mandat leta 2012 in pričakovati je da bo «oddelal« vsaj  4 letni mandat (do 2016), čeprav misli, da bo podaljšal svoje bivanje na čelu FIVB vsaj do leta 2020, ko bo star 77 let.

 

Potem imamo tu še predsednika FINE (mednarodne plavalne in vaterpolo organizacije) Julio Cesar Maglione-ja,  ki pa je res že pravi »starosta« saj ima na grbi že 8 križev (80 let) in vodi to organizacijo od leta 2009. Lahko rečem,d aje to pa že pravi »okostnjak«.

 

Ob zaključku pregleda športnih nenadomestljivih predsednikov si poglejmo še MOK (Mednarodni  olimpijski komite), ki ga vodi še »rosno mlad« Thomas Bach, ki je nastopil funkcijo leta 2013 pri »rosnih« 59-tih letih in če pogledamo njegove predhodnike, ki so »vlekli« svoje predsedniške funkcije najmanj 8 do 12 let (nekateri še mnogo dalj), to pomeni, da bo na funkciji vsaj do leta 2021 ali 2025, ko bo star 67 oziroma 71 let.  Vseeno lahko rečem, da je Bach vseeno še cicibanček za marsikaterega predsednika športnih ali političnih organizacij.  

 

Nedvomni rekorder (ali vsaj eden med rekorderji) je neuničljivi bivši predsednik MOK – Juan Antonio Samaranch, ki je predsedoval od leta 1980, ko je bil star 60 let in je »razjahal« šele po 21-tih letih, ko je dopolnil »šele« 81 let. Ni kaj, neuničljivi MOŽ.

Tudi pri nas smo imeli neuničljivega predsednika slovenskega olimpijskega komiteja OKS, Janeza Kocjančiča – Kocko, ki je leta 1991, pri svojih rosnih 50-tih letih nastopil to funkcijo, ki je trajala neverjetnih 23 let in 62 dni. »Razjahal je lani pri svoji 74-letih in odšel v »zasluženi« pokoj.

 

Lahko rečem, da je novi predsednik OKS , Bogdan Gabrovec (61 let) proti Kocjančiči še zelo mlad, čeprav je 11 let starejši, kot je bil Kocjančič ob nastopu svoje funkcije. Če bi šel rad po sledeh svoje predhodnika, se nam obeta, da bomo imeli leta 2037, predsednika OKS, ki bo star zavidljivih  84 let. No upajmo, da ne bo tako hudo in da se prej najde kakšen mlajši kader.

 

Generalni sekretarji OZN (Organizacije združenih narodov) imajo 5-letni mandat, ki bo sedanjemu predsedniku Ban Ki-moonu potekel konec naslednjega leta. Možakar bo čez dober teden dopolnil 71 let.

 

Butros Butros Gali je leta 1992, kom je zasedel položaj Generalnega sekretarja OZN dopolnil 70 let in se upokojil pri skoraj 75-tih letih.

 

Na koncu bi lahko rekel, da svetovne politične in športne organizacije vodijo priletni gospodje, ki so očitno še vedno bistrega uma in se čutijo sposobne voditi tako velike organizacije.

 

Zanimivo je kako se nekateri tako oklepajo teh »stolčkov«, namesto, da bi se tako, kot si želimo vsi »normalni« ljudje, upokojili vsaj nekje pri 65-tih letih, če bi bilo mogoče pa še prej in uživali še v tistih zadnjih 20-tih ali 30-tih letih preostanka življenja.

 

Mogoče pa so glede na svojo kariero, ki očitno ni bila tako težaška, sedaj tako vitalnega telesa in duha, da lahko pri svojih 70-tih letih in več, še vedno delajo s polno paro.

 

Mogoče pa so skozi svojo kariero še premalo zaslužili in morajo poskrbeti še za svoje zanamce ali pa bodo ves ta zaslužek odnesli v svoj grob. KDO VE :)

 

Zase vem le to, da si želim, da bi se vsaj čez 10 ali najkasneje 15 let lepo pošteno upokojil in užival do konca svojih dni.

mike1968 - VEČNI IN SKORAJ NEZAMENLJIVI

Ko sem zadnja dva tedna, bolj »na uč«, spremljal boj za novega-starega preds