Je to sploh še normalno? Kam smo prišli? Kam je prišla naša ljubljena Slovenija? Kam so nas pripeljali? Kje ta naša obljubljena dežela izpod Alp?

 

Ko smo bili še v bivši Jugoslaviji smo bili za prebivalce bivših Republik Jugoslavije veliki carji. Bili smo najboljša, najbolj napredna in najbogatejša Republika.

 

Vse kar je bilo narejeno v naši Republiki je bilo zelo cenjeno po vsej Jugoslaviji in Slovenci smo veljali za pridne in delavne ljudi.

 

Po osamosvojitvi so nam govorili, da smo druga Švica, da smo svetilnik in podobne veličastne primerjave.

 

Dokler………

 

Dokler se niso pojavili vsi ti lopovi, ki so nam UKRADLI DRŽAVO. Ki so z raznimi mahinacijami in z luknjami v Zakonih, ki so jih sami napisali pokradli vse kar je bilo vrednega in to brez kančka slabe vesti.

 

Kje so naša uspešna podjetja, ki so odlično uspevala v Socializmu, ki je za nekatere najbolj osovražen izraz ali pod RDEČO ZVEZDO, ki jo nekateri tako zelo sovražijo?

 

Kje je ELAN, kje je TAM, kje je FRUCTAL, kje je LITOSTROJ, kje je GORENJE, kje je RADENSKA?

 

Kje so ostala uspešna podjetja?

 

Kje je MERCATOR, nekoč najboljši sosed?

 

ELAN so nam že enkrat »ukradli« Hrvati, pa smo ga spet dobili nazaj, da smo vanj zmetali davkoplačevalski denar. No malo prej smo lahko slišali na POP TV, da se zopet zapleta pi ELANU in da so nas spet nategnili DUTB in "jenkiji".

 

Nikoli ne bom npr. pozabil, ko so se v filmu Delovno dekle (Working girl) z Melanie Griffit, Harisonom Fordom in Sigourney Weaver v glavnih vlogah, v pisarni Weaverje pojavile smuči znamke ELAN. Kako sem bil ponosen na to!!!

http://sl.wikipedia.org/wiki/Elan

 

TAM je propadel že v zgodnjih letih osamosvojitve. Še vedno kdaj v starih jugoslovanskih filmih ali v srbskih filmih lahko vidimo, kako so bili cenjeni »TAMIČI«. Proizvodnja je živela, sploh ker je imela bivša JLA veliko »TAMIČKOV« v svoji sestavi. Sad našega, slovenskega dela. Po osamosvojitvi so barabe hitro pokradle kar je bilo dobrega, pobrali državne nepovratne subvencije v milijonih takratnih nemških mark in na koncu vse uničili. Zraven pa v bedo porinili mnogo Štajercev.

 

http://sl.wikipedia.org/wiki/Tovarna_avtomobilov_Maribor

 

FRUCTAL so pred par leti kupili SRBI, z veliki obljubami, da bodo ohranili delovna mesta da bodo ohranili dobavitelje breskev, proizvajalce breskev, ki gojijo te breskve, ki so uporabne za sokove že več kot 50 let. Sedaj pa odpuščajo ljudi, ki so vse svoje življenje posvetili FRUCTALU. Govori  pa se, da bodo počasi vso proizvodnjo preselili v Srbijo.

 

http://www.fructal.si/ 

LITOSTROJ je že padel leta 1991, pa se pobral, menda sedaj še nekako stoji. Nekdanji Titovi zavodi so v bivši Jugoslaviji cveteli. Bili so slovenski ponos. Pa koliko denarja smo smet zmetali v njega, da so ga nekateri lepo olastnilini. Sedaj jim menda še nekako gre. Hvala bogu.

 

http://sl.wikipedia.org/wiki/Litostroj 

 

GORENJE eno najboljših in največjih slovenskih podjetij z belo tehniko in ostalimi aparati. Kam plove? Pred 6. timi leti sem plačal za delnice 25 EUR, sedaj so okoli 5 EUR. Ogromno sem izgubil. Zelo sem razočaran. Najbrž ga bodo prodali pod ceno. Mogoče kakšni bivši jugoslovanski republiki.

 

 

http://sl.wikipedia.org/wiki/Gorenje_%28podjetje%29 

 

RADENSKA, ena izmed naših najbolj prepoznavnih znamk. Ta naš biser smo prodali Čehom. Upam, da bodo znali kaj bolje ravnati z »našo« srebrnino in, da prodrejo v svet. Ampak počasi bodo najbrž pozabili na Slovenijo in slej ko prej se obeta, da vse skupaj preselijo na Češko, ker je pri nas pač strošek dela mnogo prevelik.

 

http://www.radenska.si/   http://sl.wikipedia.org/wiki/Radenci

 

MERCATOR, ta naš dragi sosed, sedaj najdražji sosed. Dolgo časa so si ga podajali in na koncu je pristal v rokah hrvaškega tajkuna, ki je obljubljal marsikaj. Prodajali so ga toliko časa, da je cena podjetja padla najmanj za polovico. Po nekaj mesecih lahko vidimo, da so bile to zgolj prazne obljube.  Počasi že odstranjuje slovenske dobavitelje. Najbrž bodo preživeli samo še zdravi dela Mercatorja, nepremičnine pa so itak najbolj vredne od vsega.

 

Bral sem tudi o žalostnih zgodbah slovenskih hotelov v Portorožu, ki jih je prav tako kupilo hrvaško podjetje in novi lastniki so takoj pričeli s šikiniranjem zaposlenih, ki se jih bodo najbrž v kratkem znebili in pripeljali »svoje«.

 

No še najbolj sem zadovoljen s prodajo LAŠKEGA  velikemu nizozemskemu pivovarju Heinikenu. Mogoče pa mu uspe ohraniti našo zelo pomembno blagovno znamko.

 

No sedaj so nam  prodali še ŽITO. Uganete komu? HRVATOM. Obeta se zaton naši kmetov, ki že tako ali tako životarijo.

 Iz naštetega lahko vidimo to, da Slovenija ni več glavna na VASI. S tem mislim na bivšo Jugoslavijo. Hrvaška in Srbija vse bolj napredujeta in pred 25. timi leti si nikoli ne bi mislil, da bodo oni kupovali naša podjetja, kvečjemu obratno.

 

Vse Republike bivše Jugoslavije nas počasi prehitevajo in to pri vse stvareh. Oni znajo, še Makedonci so znali zatreti tajkunske barabije in tam ni pardona, vsaj kolikor sem lahko slišal iz prve roke.

 

Zakaj so nam to storili? Zakaj nas uničujejo? Zakaj si lahko to vse dovolijo? Zakaj smo izgubili PRIMAT na območju bivše Jugoslavije? Zakaj nas vsi prehitevajo?

 

NAREDITE ŽE ENKRAT RED V NAŠI DRŽAVI!

mike1968 - JE TO ŠE NORMALNO?

Je to sploh še normalno? Kam smo prišli? Kam je prišla naša ljubljena Slove