ZAKONODAJA…zadnje čase spremljamo oziroma se ukvarjamo s kar nekaj primeri slabe zakonodaje. No  ne vem, če lahko rečemo ravno slabe zakonodaje. Lahko bi rekli zakonodaje, ki je zelo prijazna predvsem za KRIMINALCE, oziroma če povemo malo lepše… STORILCE KAZNIVIH DEJANJ.

 

Če si najprej na hitro pogledamo samo primer BALKANSKI BOJEVNIK. Na tem primeru smo lahko videli, kako prijazno zakonodajo imamo. Prijazno v tem, da smo bolj papeški od papeža, ker je zaščita storilcev kaznivih dejanj na NAJVIŠJEM MOŽNEM NIVOJU. Naša ZAKONODAJA je najboljša, metode preiskovanja in STANDARDI VAROVANJA ČLOVEKOVIH PRAVIC  v  državah zahodne Evrope niso na našem nivoju, da ne govorimo o standardih balkanskih držav. MI SMO CARJI…MI SMO NAJBOLJŠI.

 

DOKAZNI STANDARDI v CELOTNI EVROPI za nas niso dobri, preveč ohlapni so, storilci KAZNIVIH DEJANJ NIMAJO PRAVIC in tako naprej in tako naprej.

 

ZAKAJ TAKO?

 

23 let je od naše osamosvojitve. Tisti, ki so pisali zakonodajo so se v času našega osamosvajanja zavzemali za čim pravičnejšo zakonodajo, v tem primeru kazensko zakonodajo, najbrž še pod vplivom strahu, da ja ne bo kdo zlorabil teh zakonov in so raje bolj zaščitili storilce kaznivih dejanj. Najbrž so si mislili, bolje, da kakšnega krivega izpustimo, kot, da obsodimo kakšnega nedolžnega. Ja, se strinjam. Ampak vse kar je prav. Neke meje pa pač morajo biti.

 

Saj je prvih nekaj let zadeva kar tekla, ampak potem pa se je pričela divja privatizacija, ampak prave zakonodaje za boj proti temu enostavno ni bilo. Zakonodajalci tega enostavno niso dohajali, ali pa niso hoteli dohajati. Kasneje po letu 2000 so se pojavili tajkuni.  So se zakonodajalci prilagodili? Ja nekako jim je uspelo v nekaj letih seveda.

 

No pa saj to niti niso neki hudi problemi, saj smo videli, da je kar nekaj tajkunov že obsojenih, kakšen pa je tudi že v ječi.

 

Opažam pa kar nekaj problemov v zvezi kazenske zakonodaje. Seveda gre pri tem za moj osebni pogled na to problematiko.

 

Prvi problem :

 Navzočnost strank v postopku. Pri nas se pojavlja ogromno problemov, kako zagotoviti navzočnost strank v samem postopku. Že sam primer primorskega župana nam pokaže, da se eni že skoraj 10 let vlačijo po sodišču, ampak ni nobene pametne in poštene obsodbe. Ko župan vidi, oziroma njegovi odvetniki, da se zadeva ne bo dobro izšla, on nenadoma zboli in nikakor ni sposoben niti par minutk prebiti na Sodišču in seveda takoj pridobi zdravniško opravičilo. No to smo videli že pri padlem tajkunu našega velike gradbenega podjetja, ki je po mnenju njegovega zdravnika že skoraj pokojni, ljudje pa ga opazijo, kako veselo in poln energije igra tenis. Rešitev : sojenje v nenavzočnosti, ki bi ustrezalo vsem standardom varovanja človekovih pravic.

 

Drugi problem :

Vročanje sodne pošte. V zadnjih letih lahko opazimo ogromno problemov vročanja sodne pošte. Zakaj tako? V čem je težava? Prvo kot prvo gre za prepočasne postopke. 8 dni za vročanje. Če ne uspe ponovno 8 dni. Potem nalog Policiji in prijetje osebe ter to osebo odpeljati na Sodišče in v zapor za 30 dni. Temu bi se izognili tudi tako, da bi morala biti obtožena oseba navzoča ob izreku sodbe in če bi bila obsojena bi ji bilo potrebno na roke dati lisice in takoj v zapor, potem seveda lahko pritožba, ki pa bi morala biti rešena v zelo kratkem roku.

 

Tretji  problem :

Izogibanje zaporni kazni. No temu bi se izognili že z rešitvijo drugega problema. Drugače pa smo v zadnjem času imeli dva znana primera izogibanja kazni zapora. Odgovorna oseba v znanem primeru, kjer so umrle tri nedolžne punce in primer s primorskega konca, ko je bila znana oseba iz luke pravnomočno obsojena in je zbežala pred zaporom v tujino, kjer se bo morala skrivati 20 let. No že to se mi zdi popolni absurd, da lahko zaporna kazen zastara. Pa tudi glede iskanja teh oseb je ogromno težav in pomanjkljivosti, saj ni mogoče izslediti ubežnikov, ker ne smejo slediti komunikacijskim sistemom tako ubežnikov kot tudi njihovih bližnjih.

 

 V glavnem imamo ogromno problemov, ampak ni neke volje, da bi se to spremenilo.  Moje osebno mnenje je, da se te zakonodaje enostavno noče spremeniti, ker ……….

 

mogoče je lahko to stvar debate na Publishwallu.

 

Ker je bilo kar nekaj pripomb glede načina mojega pisanja, glede velikih črk in pikic in ostalih zadev, sem se potrudil in upam, da vam bo všeč.

Hvala in lep pozdrav vsem!

 

VSAKRŠNA PODOBNOST Z RESNIČNIMI OSEBAMI, USTANOVAMI IN PODJETJI  JE ZGOLJ NAKLJUČNA….

mike1968 - ZAKONODAJA ALI KAKO SE V NAŠI DOMOVINI IZOGNITI JEČI

ZAKONODAJA…zadnje čase spremljamo oziroma se ukvarjamo s kar nekaj pr