Članek
Mačke na Balkanu
Objavljeno Jan 12, 2014

  	<textarea style=

 Mačke, fascinantna bitja, ki očarajo s svojo igrivostjo, mističnostjo in spretnostjo. S prodornim pogledom, kakor da vedo, kdo si in povedo, kdo so. Kakor v preteklosti, tako jih tudi danes eni častijo, drugi se jih bojijo.

V starem Egiptu so častili boginjo Bastet v mačji podobi, ki je veljala za dobrodelko in zaščitnico ljudi. Prikazujejo jo številne umetnine, kako z nožem v šapi seka glavo kači Apofisu, Zmaju teme, ki pooseblja sovražnike Sonca in ki skuša prevrniti sveto barko med plovbo po podzemskem svetu. Mačka v tem primeru simbolizira moč in spretnost, ki jo zaščitniška boginja daje v službo človeku, da bi mu pomagala premagati skrite sovražnike.

V keltskem izročilu je simbolika mačke neugodna in so na mačko gledali z nezaupanjem. V Plovbi Mael-Duina mistična mačka kaznuje enega izmed Mael-Duinovih mlečnih bratov, ker se je med veseljačenjem druščine na opuščenem gradu hotel polastiti zlatega kroga. Tat se spremeni v pepel, potem ko mačka pošlje vanj ognjen pogled. Žival se nato vrne k igri. Vratar pri kralju Nuadu v Tari je imel mačje oko, kar mu je nagajalo, če je hotel spati, kajti ponoči se je oko odprlo.

V Indiji je najti kipe asketskih mačk, ki predstavljajo blaženost živalskega sveta, toda mačka je tudi jezdna žival in vidik yogini Vidali. V stari Kitajski je mačka veljala za dobrodejno žival in v poljedelskih plesih so oponašali njeno vedenje. Na Japonskem mačka ne napoveduje nič dobrega, saj lahko ubije žensko in prevzame njeno obliko. V budističnem svetu pa očitajo mački, da je bila poleg kače edina žival, ki je ni ganila Budova smrt, kar bi po drugi strani lahko imeli tudi za znamenje višje modrosti.

V Kambodži še dandanes nosijo mačko v kletki od hiše do hiše in medtem prepevajo, saj upajo, da bodo tako deležni dežja. Vsak vaščan zalije mačko in njeno mijavkanje baje gane Indro, razdeljevalca plodnih voda. V muslimanskem izročilu je mačka ugodna žival, razen črne. Legenda pravi, da so podgane nadlegovale potnike na Noetovi barki. Noe je šel z roko čez čelo leva, ta je kihnil in izvrgel mačji par. Zato je mačka podobna levu in ima vedno srečo. Čisto črna mačka pa ima čarobne lastnosti. Pri severnoameriških Indijancih Pawnee je divja mačka simbol spretnosti, premišljenosti, domiselnosti, je opazovalka, je prebrisana in preudarna in vedno doseže, kar hoče, zato je veljala za sveto žival.

Kakršnekoli značilnosti jim pripisujejo, zame so te igrive, radovedne kepice, izjemne. Slednje fotografije so nastale v različnih krajih. Mene je fascinirala siamska mačka, ki sem jo srečala v Novem Sadu … ljubezen na prvi pogled. Za katero balkansko mačko pa bi glasoval ti :)