Članek
Odgovor Ministru za zdravje Alešu Šabedru v zvezi z vprašanjem Aleksandra Reberška o 5G
Objavljeno Nov 25, 2019

Od: Društvo čisto modro nebo, Stoyan Svet, predsednik, e-mail: d.cistomodronebo@gmail.com

Za: Ministrstvo za zdravje RS, Aleš Šabeder, minister, gp.mz@gov.si 

Datum: 25.11. 2019

Predmet: Pisno opozorilo in pritožba na odgovor ministra za zdravje g. Aleša Šabedra na poslansko vprašanje Aleksandra Reberška v zvezi s 5G na 13. seji Državnega zbora dne 18.11. 2019 

Spoštovani minister g. Aleš Šabeder,

V zvezi z vašim odgovorom na poslansko vprašanje Aleksandra Reberška iz Nove Slovenije vas moramo opozoriti na nepravilnosti v vašem odgovoru v zvezi z uvajanjem omrežja 5G na območju RS. Transkripcija poslanskega vprašanja ter odgovora ministra za javno upravo g. Rudi Medveda in vašega odgovora, g Šabeder, se nahaja na strani (vir 1), zato jih v tem dopisu ne bomo ponavljali, razen citatov spornih delov vašega odgovora. Prosimo vas, da našo pritožbo obravnavate resno, ker je del dokumentacije, katero pripravljamo za morebitne nadaljne pravne postopke.

Citat dela odgovora g. Šabedra na 13. seji Državnega zbora dne 18.11. 2019:

"Zaradi številnih opozoril o potencialnih škodljivih posledicah vzpostavitve pete generacije mobilne telefonije je Uprava RS za varstvo pred sevanji ministrstva za zdravje dne 17.10. letošnjega leta soorganizirala mednarodni posvet z naslovom 5G in zdravje. Seminarja, katerega namen je bila predstavitev najnovejših ugotovitev na tem področju se je udeležilo preko 140 udeležencev iz 21 držav." 

Dne 23.8. 2019 je Društvo čisto modro nebo poslalo dopis (vir 2) naslovljen na Varuha človekovih pravic RS in v vednost organizatorjem omenjenega seminarja z dne 17.10. 2019: Inštitutu za neionizirna sevanja, Ministrstvu za javno zdravje in Ministrstvu za javno upravo. Citat iz tega dopisa (vir 2) se glasi:

Na seminarju INIS-a dne 17.10. 2019 bo Eric van Rongen predstavil nove ICNIRP smernice, za katere pa je znano, da ne nudijo dovolj velike zaščite pred neionizirnimi sevanji, saj ta skupina pravi, da ni dovolj dokazov o netermičnem biološkem vplivu teh sevanj na biološke sisteme. INIS-u, ministrstvu za zdravje in ministrstvu za javno upravo  očitamo, da na ta strokovni seminar v Ljubljani, ki bo zagotovo vplival na uvajanje pete generacije (5G) mobilne telefonije na območju Republike Slovenije in na sprejem novih varnostnih standardov v RS, niso povabili nobenega strokovnjaka iz WHO / IARC- Mednarodne Agencije za Raziskave Raka pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji, ki bi sodelujoče na seminarju dne 17.10 2019 lahko seznanil z drugačnim stališčem, kot ga imata ICNIRP in WHO EMP Project glede vpliva neionizirnih sevanj na zdravje ljudi. 

WHO/ IARC  si namreč prizadeva v okviru Svetovne Zdravstvene Organizacije OZN  doseči zvišanje klasifikcije elektromagnetnega sevanja iz skupine 2B "potencialno rakotvorno" v skupino 2A "verjetno rakotvorno" ali celo v skupino 1 "znani človeški kancerogen". V svetu je bilo namreč opravljenih dovolj znanstvenih raziskav, ki potrjuejo škodljivost neionizirnih sevanj za biološke sisteme, med tem ko predstavniki ICNIRP ter direktor Eric van Rongen večino teh neodvisnih raziskav zavračajo in zmanjšujejo dokazano škodljivost neionizirnih sevanj. Ne upoštevajo niti akumulativnega učinka neionizirnih sevanj pri dolgoročni izpostavljenosti, kot se bo to zgodilo z nadgradnjo obstoječega 4G telekomunikacijskega omrežja v 5G. To pa ni v korist javnega zdravja prebivalcev EU ali Slovenije, pač pa je delovanje v korist industrije brezžičnih komunikacij. Zato se lahko upravičeno vprašamo, v čigavem interesu delujejo organizatorji seminarja dne 17.10 2019 v Ljubljani - Inštitut za neionizirna sevanja (INIS), Ministrstvo za zdravje RS in Ministrstvo za javno upravo RS?

Konec citata (vir 2) pritožbe Društva čisto modro nebo v zvezi s seminarjem dne 17.10. 2019

Spoštovani g. Šabeder, na to našo pritožbo z dne 23.8. 2019 se niste odzvali vi, kot odgovorni minister za zdravje, niti ostali organizatorji seminarja. Nadalje smo se na organizacijo tega spornega seminarja pritožili tudi dne 18.9. 2019, v dopisu Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (vir 3), katero ste v vednost prejeli tudi vi in vsa ostala ministrstva RS, Državni zbor, Predsednik države in Predsednik vlade RS.

Citat naše pritožbe na seminar dne 17.10. 2019 iz dopisa AKOS-u (vir 3): 

Organizatorji seminarja so povabili predstavnike regulatorjev, katerim očitajo povezanost z industrijo in zanemarjanje interesov prebivalstva pri zagotavljanju varne zaščite pred netermičnimi biološkimi učinki EMS. Ti regulatorji so naslednje zasebne organizacije:

- ICNIRP - Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirnimi sevanji

- WHO EMF Project pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji

- IEEE ICES - Mednarodni komite za elektromagnetno varnost

Organizatorji seminarja pa niso povabili predstavnikov IARC/WHO Mednarodne Agencije za raziskave raka pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji, ki je leta 2011 klasificirala radiofrekvenčna elektromagnetna polja kot potencialno kancerogena za ljudi (skupina 2B) ter si zaradi novih znanstvenih dokazov zdaj prizadeva zvišati klasifikacijo v skupino 2A (verjetno rakotvorno) ali celo v skupino 1 (znani človeški kancerogen). Stališče IARC/ WHO agencije, katerega vam pošiljamo kot dokaz tveganj radiofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj, se nahaja na naslovu (vir 4). Zato menimo, da INIS ne obvešča strokovne in laične javnosti nepristransko ter da zmanjšuje potencialna zdravstvena tveganja EMS. V svojih stališčih se nekritično pridružuje mnenju zasebne agencije ICNIRP, v kateri so po navedbah mednarodnih raziskovalnih novinarjev tudi osebe, ki prejemajo financiranje industrije (vir 5). Zato menimo, da INIS ne varuje v zadostni meri javnega zdravja. Na svojih spletnih straneh imajo objavljene študije, ki jih je večinoma financirala industrija, in zato trdijo, da EMS niso škodljiva zdravju. V resnici pa obstaja več od industrije neodvisnih študij, ki dokazujejo, da so EMS zdravju škodljiva. 

Konec citata iz dopisa Društva čisto modro nebo AKOS-u z dne 18.9. 2019

Tudi na ta dopis, se organizatorji seminarja, na katerega se sklicujete v vašem odgovoru, spoštovani g. minister Šabeder, niso oziroma niste odzvali. Odgovora nam AKOS ni poslal vse do danes, to je po več kot 60 dneh, zato smo pozvali Varuha človekovih pravic da posreduje in pozove AKOS na odgovor na našo Pobudo za zaustavitev uvajanja omrežja 5G. 

Zaradi tega menimo, spoštovani g. minister Šabeder, da je vaše sklicevanje (v odgovoru poslancu Aleksandru Reberšku na 13. seji Državnega zbora) na seminar z dne 17.10. 2019 neetično, saj se na upravičene očitke niste odzvali in jih niste upoštevali tako, da bi na seminar povabili neodvisne strokovnjake, kot je Društvo čisto modro nebo pozvalo v dopisu AKOS-u (vir 3)

Citat iz dopisa Društva čisto modro nebo AKOS-u (vir 3):

-nujnost organiziranja strokovnih seminarjev, na katerih bodo sodelovali od industrije neodvisni strokovnjaki in organizacije, kot je IARC/WHO Mednarodna agencija za raziskave raka, s ciljem obveščanja strokovne in laične javnosti o potencialnih zdravstvenih tveganjih elektromagnetnih sevanj. Spričo bližajočega se strokovnega seminarja v organizaciji INIS-a, ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo, dne 17.10. 2019 v Ljubljani, pozivamo Agencijo (AKOS), ki je v svojih dokumentih zapisala, da bo sodelovala z zainteresirano javnostjo, da čim prej organizira strokovni seminar z udeležbo od industrije neodvisnih strokovnjakov, kot so člani Mednarodne agencije za raziskave raka - IARC/ WHO. Predlagamo Agenciji, da povabi v Slovenijo dr. Martin Pall-a, dr. Lennart Hardell-a, dr. Anthony Miller-ja, dr. Devro Lee Davis in druge, ki so od industrije neodvisni strokovnjaki za vpliv sevanja elektromagnetnih polj na zdravje ljudi. 

Konec citata (vir 3)

Spoštovani g. minister Šabeder, nadalje ste v svojem odgovoru poslancu NSi Aleksandru Reberšku na 13. seji Državnega zbora odgovorili (vir 1):

"Predsednik Mednarodne komisije za varstvo pred sevanji (op. ICNIRP Eric van Rongen) je poudaril, da bodo nove smernice, ki bodo uradno objavljene do konca tega leta, temeljile na trenutnem stanju znanosti in da obsegajo tudi raziskave o vplivu nove tehnologije na človeka. Mejne vrednosti so izoblikovane tako, da varujejo pred negativnimi vplivi na zdravje zaradi izpostavljenosti elektromagnetnim poljem in imajo vgrajen varnostni faktor. Vse dokler mejne vrednosti smernic niso presežene, ne obstaja noben razlog za sum, da bi izpostavljenost 5G lahko predstavljala tveganje za zdravje." Konec citata ministra za zdravje g. Šabedra (vir 1)

Spoštovani g. minister Šabeder, tudi o smernicah Mednarodne komisije za zaščito pred neionizirnimi sevanji (ICNIRP) smo vas in druge pristojne inštitucije že obvestili, da so sporne in ne varujejo javnega zdravja (vir 2). 

Dr. Lennart Hardell, je bil član IARC/WHO, ko je ta leta 2011 klasificirala radiofrekvenčna elektromagnetna sevanja kot potencialni kancerogen skupine 2B. Citat dr. Lennart Hardell-a (vir 3): 

"Izpostavljenost tem sevanjem je dolgoročna, doma, v službi, v šoli ali okolju; zlasti so izpostavljeni otroci zaradi akumulativnega učinka ob doživljenjski uporabi teh naprav. Smernice za izpostavljenost je leta 1998 določila zasebna nevladna agencija ICNIRP le na osnovi kratkoročnega toplotnega učinka RF sevanja, ob zapostavljenju netermičnih dolgoročnih bioloških učinkov. Smernice so posodobili leta 2009, a še vedno ne upoštevajo rakotvornosti in drugih netermičnih učinkov (glej Hardell 2017). ICNIRP daje smernice za izpostavljenost od 2-10 W/m2 RF sevanju, v odvisnosti od frekvence. Upoštevajo pa le kratkoročne in takojšnje termične učinke RF sevanj (ICNIRP 2009).

ICNIRP je zasebna nevladna organizacija, mnogi člani ICNIRP pa so povezani z industrijo, ki je odvisna od smernic ICNIRP. Te smernice imajo ogromen ekonomski in strateški pomen za vojsko, industrijo telekomunikacij, IT in energetiko. Za razliko od ICNIRP pa poročilo Bioinitiative Report 2007 in 2012 temelji na oceni netermičnih učinkov RF sevanja. Znanstveno ugotovljena možna zdravstvena tveganja se pojavljajo že pri 30-60 uW/m2. Leta 2012 je delovna skupina Bioinitiative predlagala prednostno varnostno mejo izpostavljenosti od 3-6 uW/m2 z uporabo varnostnega faktorja 10. Milijonkrat višje smernice ICNIRP dajejo zeleno luč uvajanju brezžične tehnologije, ker ne upoštevajo netermičnih bioloških učinkov radiofrekvenčnega (RF) sevanja. Po IARC WHO oceni tveganja iz leta 2011 je bilo narejenih več raziskav, ki kažejo na vzročno povezavo med RF sevanjem in tumorji v glavi in možganih." Konec citata (vir 3)

Spoštovani g. minister za zdravje g Šabeder, tudi tega opozorila Društva čisto modro nebo o pomanjkljivih ICNIRP smernicah niste upoštevali, zato je tudi ta del vašega odgovora na poslansko vprašanje Aleksadra Reberška na 13. seji Državnega zbora neetičen in nehigienski. V nadaljevanju ste povedali še naslednje:

Citat dela odgovora ministra za zdravje g. Šabedra na poslansko vprašanje Aleksandra Reberška na 13. seji Državnega zbora (vir 1):

"Vodja programa varstva pred sevanji pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO EMP Project, Emilie van Deventer) je v okviru seminarja podala tudi pregled nad izvedenimi znanstvenimi študijami o tveganjih v povezavi z omenjenimi frekvenčnimi področji, ki jih uporablja 5G tehnologija. Poudarila je, da se znanje iz izvedenih študij lahko uporabi na področju 5G. Biofizikalni mehanizem segrevanja, ki je znanstveno dobro pojasnjen je podlaga za izoblikovanje mejnih vrednosti, ki jih določajo mednarodne smernice." Konec citata (vir 1) 

Društvo čisto modro nebo je vas, spoštovani g minister Šabeder in pristojne inštitucije RS opozorilo na spornost in korupcijo organizacije WHO EMP Project in njene direktorice Emilie van Deventer pri določanju mednarodnih smernic varne izpostavljenosti elektromagnetnim poljem:

Citat (vir 2): Mrežne povezave Emilie van Deventer, ki bo (je) predavala 17.10 2019 na seminarju INIS-a v Ljubljani: 

- Emilie van Deventer prejema finančno podporo industrije brezžičnih komunikacij, kar pomeni da ni neodvisen strokovnjak pri presoji vpliva elektromagnetnih sevanj na zdravje in je v konfliktu interesov (Vir 5: Investigate Europe: How much is safe?)

- Emilie van Deventer je od leta 2000 direktorica WHO EMP Project pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji, (op. prev.: za katerega znanstveniki v Mednarodni Agenciji za Raziskave Raka pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji IARC /WHO trdijo, da je skupina pod vplivom industrijske panoge in da deluje netransparentno in pristransko. (vir 6)

- Emilie van Deventer deluje kot WHO opazovalka tudi v komisiji ICNIRP, katero je ustanovil Mike Repacholi, ki je ustanovil tudi WHO EMP Project. Ta majhna zasebna organizacija s sedežem v Nemčiji vpliva na ves svet in vsem svetuje varne meje količinske izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju. Zavrača znanstvene raziskave, ki potrjujejo atermični (netoplotni) biološki učinek visokofrekvenčnih elektromagnetnih polj (VF EMP). Konec citata (vir 2)

Spoštovani minister g. Šabeder. V nadaljevanju vašega odgovora poslancu Aleksandru Reberšku na 13. seji Državnega zbora navajate naslednjo trditev direktorice UN EMP Project Emilie van Deventer (vir 1): 

Citat (vir 1):

 "Pri višjih frekvencah, ki naj bi jih 5G uporabljala v prihodnosti, pa manjša vdorna globina v telesna tkiva in absorpcija energije ostaneta omejeni zgolj na površino telesa. Ugotavlja (op: Emilie van Deventer), da pri pogojih, ko je izpostavljenost ljudi nižja od mejnih vrednosti, ki jih določajo mednarodne smernice, ni pričakovati posledic za javno zdravje."(Emilie van Deventer). Konec citata ministra za zdravje RS (vir 1).

Spoštovani g. Minister za zdravje Aleš Šabeder. V prilogi vam pošiljamo videoposnetek (vir 12) prof. dr. Martina Pall-a, ki demantira izjavo Emilie van Deventer, ki je stališče industrije, da radiofrekvenčno elektromagnetno sevanje ne prodira v telo. Prof. dr. Martin Pall, katerega knjigo (vir 13) prevajamo kot dokazni dokument netermičnih učinkov, navaja osem sklopov bioloških učinkov elektromagnetnega sevanja. V zvezi s tem vašim delom odgovora na poslansko vprašanje Aleksnadra Reberška iz Nove Slovenije imamo za vas naslednja vprašanja. Prosimo vas, da odgovorite na ta vprašanja v zakonskem roku, v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ, Uradni list RS,št. 24/03 z dne 7.3. 2003), saj kot smo vas že obvestili na začetku tega dopisa, je ta dopis del dokumentacije, ki jo nevladna okoljevarstvena organizacija Društvo čisto modro nebo pripravlja za morebitne nadaljne pravne postopke: 

1. Ali ste bili seznanjeni s sporno vlogo Emilie van Deventer in agencije United Nations EMP Project, ki po ocenah neodvisnih strokovnjakov ni neodvisno telo, ampak pod vplivom industrije in zato ne varuje dovolj javnega zdravja pri vplivanju na postavljenje standardov za varno izpostavljenost radiofrekvenčnemu eleketromagnetnemu sevanju? O tem smo vas obvestili z dopisom INIS in ministrstva RS so povezani s sporno skupino ljudi, dne 26.8. 2019 (vir 2 )? 

2. Ali izpostavljenost kože mikrovalovnemu in milimeterskemu radiofrekvenčnemu elektromagnetnu sevanju, ki ga bo uporabljalo načrtovano omrežje 5G pomeni povečano tveganje za rak kože, saj so po klasifikaciji Mednarodne agencije za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO IARC) radiofrekvenčna elektromagnetna polja opredeljena kot možni kancerogen skupine 2B? (vir 7)

3. Ali ste seznanjeni z dejstvom, da industrija telekomunikacij ni opravila nobenih doloročnih varnostnih študij o vplivu novih tehnologij 5G v radiofrekvenčnem pasu nad 5GHz na zdravje ljudi ter da je zato načrtovana Digitalizacija RS prisilni biološki eksperiment nad prebivalstvom RS, kar je prepovedano z 18. členom Ustave RS (prepoved mučenja): "Na človeku je prepovedano delati medicinske in druge znanstvene poskuse brez njegove svobodne privolitve."

4. Ali ste seznanjeni z neodvisno raziskavo Medicinskega centra Hadassah, Jeruzalem, Izrael (vir 8) o vplivu milimetrskih valov 5G tehnologij na kožo? V povzetku te raziskave dr. Yael Stein pravi: "Prosimo, zaščitite javno zdravje in glasujte proti izpostavljenosti javnosti škodljivi tehnologiji 5G. Računalniške simulacije so pokazale, da znojne žleze koncentrirajo valove subtera hertz valovanj v človeški koži. Ljudje bi te valove lahko občutili kot toploto. Uporaba podtera hertzne (milimetrske valovne) komunikacijske tehnologije (mobilni telefoni, Wi Fi, antene) lahko povzroči, da bodo ljudje preko nociceptorjev zaznavali fizično bolečino ."  Če niste seznanjeni s to študijo, zakaj niste in kdo bi vas moral seznaniti z izsledki te raziskave? Če ste seznanjeni, kakšno je vaše stališče v zvezi s to raziskavo? Potencialno zaznavanje bolečine na koži je prav tako kršitev 18.člena Ustave RS (prepoved mučenja in bioloških eksperimentov). 

Spoštovani minister za zdravje, dr. Aleš Šabeder, v naslednjem delu odgovora na poslansko vprašanje Aleksandra Reberška na 13. seji Državnega zbora ste povedali: 

Citat ministra za zdravje (vir 1): 

"Ministrstvo za zdravje bo pri oceni tveganj za zdravje pri vpeljavi 5G omrežja kot do sedaj sledilo priporočilom mednarodnih strokovnih organizacij, kot so Svetovna zdravstvena organizacija, Mednarodna komisija za varstvo pred sevanji (op. ICNIRP) in Evropska Unija."  Konec citata (vir 1)

Kot smo že napisali zgoraj, SMERNICE ICNIRP NE VARUJEJO JAVNEGA ZDRAVJA, saj ne upoštevajo dolgoročne izpostavljenosti sevanjem radiofrekvenčenih elektromagnetnih polj (RF EMP) brezžičnih tehnologij 5G. Slovenija ni obvezna slediti smernicam ICNIRP, ki dovoljujejo izpostavljenost 2-10 W/m2 in ima že zdaj desetkrat strožje smernice, ki pa so še vedno previsoke, saj se biološki učinki znanstveno dokazano pojavljajo pri več kot sto tisočkrat nižjih izpostavljenostih sevanjem RF EMP. Italija in Poljska imata tako sto krat nižje meje smernic, kot jih določa ICNIRP. Zaradi tega nas preseneča vaše vztrajanje pri sledenju smernicam ICNIRP, ki so postavljene v tržnem interesu telekomunikacijskga kartela in ne v in interesu javnega zdravja. V zvezi s tem vam, spoštovani g. minister Aleš Šabeder postavljamo naslednja vprašanja, in vas prosimo, da odgovorite v zakonskem roku v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja:

1. Ali ste seznanjeni s smernicami varne izpostavljenosti radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem, ki jim ima avstrijsko mesto Salzburg (2002) in so postavljene na meji 1uW/m2 za izpostavljenost sevanjem v zaprtem prostoru za frekvenčne pasove 900 MHz, 1800 MHz in 2100 MHz (vir 9)? Smernice ICNIRP (1998) za 900 MHz so 4.500.000 uW/m2, za 1800 MHz so 9.000.000 uW/m2 in za 2100 MHz so 10.000.000 uW/m2. To pomeni, da ima Slovenija dovoljeno mejo za varno izpostavljenost postavljeno na približno MILIJON KRAT višjem nivoju, kot ga ima mesto Salzburg. Sprašujemo vas, g. minister Šabeder, zakaj ima Slovenija milijonkrat manj zavarovano prebivalstvo pred radiofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem kot so zavarovani prebivalci mesta Salzburg? Oziroma zakaj ima mesto Salzburg postavljene meje varne izpostavljnosti RF EMP na tako nizki ravni - 1uW/m2, če po vašem mnenju smernice ICNIRP z mejo izpostavljenosti RF EMP 10.000.000 uW/m2 dovolj varujejo javno zdravje?

2. Ali ste prejeli pritožbo na delo Inštituta za varovanje pred neionizirnimi sevanji (INIS) (vir 2), v katerem ni zaposlena nobena oseba z medicinsko izobrazbo, ki bi poznala novo vrsto bolezni zaradi izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju in ki se imenuje "nov nevrološki sindrom" ) (vir 8). Ali ste prejeli zahtevo za prenos pooblastil varovanja zdravja iz INIS-a na nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) (vir 3) in kakšno je vaše stališče v zvezi s tem? To zahtevo za prenos pristojnosti na NIJZ ste prejeli tudi od Gibanja za človeku prijazno tehnologijo. 

Spoštovani g. minister Šabeder, na koncu odgovora poslancu Aleksandru Reberšku ste povedali (vir 1):

"Ne glede na navedeno pa zaradi razširjenosti uporabe mobilne telefonije in izvajanja novih raziskav tudi v bodoče aktivno spremljamo najnovejše ugotovitve v državah, kjer je tehnologija 5G pravzaprav že vpeljana." Konec citata (vir 1)

To vašo izjavo pozdravljamo in vas podpiramo pri aktivnem spremljanju zdravja prebivalcev v državah, kjer je že vpeljana tehnologija 5G. V zvezi s tem, bi vas želeli opozoriti na ugotovitve francoskega ministrstva za javno zdravje, ki je v izjavi za javnost sporočilo (vir 10), da je se zaradi elekromagnetnega sevanja brezžičnih tehnologij 2G, 3G in 4G od leta 1990- 2018 število primerov možganskega raka glioblastoma povečalo za štiri krat. Tudi iz Švice, kjer je že vpeljana tehnologija 5G prihajajo številna poročila o bolezenskih simptomih prebivalcev.

Zaradi tega pozdravljamo del odgovora na poslansko vprašanje na 13. seji Državnega zbora, ministra za javno upravo g. Rudija Medveda (vir 1): 

"Torej ne bomo poskusni zajci, ne bomo v Sloveniji poskusni zajci." konec citata (vir 1)

To je precej podobno izjavi Celine Fremault, ministrice vlade regije Bruselj, ki je pristojna za stanovanja, kakovost življenja, okolje in energijo. Iz intervjuja za L.Echo (vir 11)

"Ne morem pozdraviti takšne tehnologije, če se ne upoštevajo sevalni standardi, ki morajo varovati državljana, 5G ali ne. Prebivalci Bruslja niso morski prašički, katerih zdravje lahko prodajamo z dobičkom. Ničesar ne smemo pustiti naključju. "

Zaradi tega pozivamo vlado RS in pristojna ministrstva ter poslance Državnega zbora, da uvedejo moratorij na uvajanje brezžičnega telekomunikacijskega omrežja 5G, tako kot mesto Bruselj, nekateri švicarski kantoni in druga mesta po svetu. 

Vas spoštovani minister na zdravje g. Aleš Šabeder pa prosimo, da nam v zakonskem roku odgovorite na šest postavljenih vprašanj. Vabimo vas tudi k ogledu videoposnetka (vir 14) Prikrivanje Svetovne zdravstvene organizacije, ki nas bo stalo Zemljo. V njem je pojasnjena razsežnost korupcije v Svetovni zdravstveni organizaciji, katere smernicam ste se zavezali slediti pri uvajanju brezžičnega komunikacijskega omrežja 5G. 

S spoštovanjem,

Stoyan Svet, predsednik

Društvo čisto modro nebo

V vednost:

- Ministrstvo za zdravje RS, Ministrstvo za javno upravo RS, Ministrstvo za okolje in prostor RS in ostala ministrstva RS

- Urad Predsednika Republike Slovenije

- Urad Predsednika vlade Republike Slovenije

- Uprava RS za varstvo pred sevanji

- Varuh človekovih pravic RS

- Agencija za telekomunikacijska omrežja in strortive (AKOS)

- Inštitut za neionizirna sevanja (INIS)

- Urad predsednika Državnega zbora RS

- poslanci Državnega zbora RS-

- parlamentarne politične stranke

- mediji

- nevladne organizacije

VIRI:
(1) 
http://www.publishwall.si/5gnetworkslo/post/501865/poslansko-vprasanje-aleksandra-reberska-iz-nsi-v-zvezi-s-5g

(2) http://www.publishwall.si/5gnetworkslo/post/490502/inis-in-ministrstva-rs-so-povezani-s-sporno-skupino-ljudi

(3) http://www.publishwall.si/5gnetworkslo/post/493965/pobuda-akos-u-za-zacetek-upravnega-postopka-za-zaustavitev-uvajanja-omrezja-5g-na-obmocju-rs

(4) http://www.publishwall.si/5gnetworkslo/post/489021/stalisce-whoiarc-o-em-sevanju-in-zdravju

(5) https://www.investigate-europe.eu/publications/how-much-is-safe/

(6) https://ehtrust.org/science/whoiarc-position-on-wireless-and-health/

(7) http://www.publishwall.si/5gnetworkslo/post/489021/stalisce-whoiarc-o-em-sevanju-in-zdravju

(8) http://www.publishwall.si/5gnetworkslo/post/501975/pismo-dr-yaela-steina-o-smernicah-em-spektra-5g

(9) https://emfields-solutions.com/assets/uploads/acoustimeter-manual-v5w.pdf?fbclid=IwAR067XEtwnFisz2ZalrhfFKLt8RLLf6z-Ja3Y-jUo-22Y3HQWDYslj9yAII

(10) https://www.phonegatealert.org/en/press-release-brain-cancers-4-times-more-new-cases-of-glioblastoma-in-2018-according-to-public-health-france?utm_source=Newsletter+Phonegate+Alert+English&utm_campaign=7d9119f14c-EMAIL_CAMPAIGN_7_9_2018_7_57_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_c59efb38ef-7d9119f14c-151608433&ct=t%28Y_COPY_01%29

(11) https://celinefremault.be/fr/la-5g-les-bruxellois-ne-sont-pas-des-souris-de-laboratoires-lecho

(12) https://www.youtube.com/watch?v=fDJlRua7hDc&t=9s

(13) https://www.zaslovenijobrez5g.si/wp-content/uploads/2018/04/Zaslovenijobrez5g.si-Tveganje-5G-Znanstvena-perspektiva-Martin-L.-Pall.pdf

Aleš Šabeder je kandidat za predsednika uprave Telekoma (RTV SLO Dnevnik 15.6. 2020). Dobro je nagrajen za svoje neutemeljeno zagovarjanje omrežja 5G, ko je bil minister za zdravje. Brez dvoma je bolj kakor za zdravje skrbel za interese telekom industrije

Prepuščanje varovanja zdravja ljudi zasebnim regulatornim agencijam v službi industrije telekomunikacij (INIS, ICNIRP) je podobno, kot če bi prepustili tropu volkov varovanje zdravja črede ovac

Obvestilo za javnost: pritožba na odgovor ministra za zdravje na poslansko vprašanje Aleksandra Reberška o 5G je bila poslana v javnost in pristojne organe vlade danes, dne 26.11. 2019