objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 13. april 2013 ob 07:57

Spor. Janković bi se polastil Soda in Holdinga, Alenka Bratušek pa mu ne da
Samo Lozej na čelu nadzornega sveta, Zdenka Grozde pa nova predsednica uprave ... tako bi Zoran Janković gladko prevzel kontrolo nad upravljanjem in prodajo državnih podjetij
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Imena kandidatov za nove člane nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe so "koalicijsko usklajena" že več kot tri tedne, vlada Alenke Bratušek pa jih - začuda - še vedno ni imenovala. Čeprav imenovanje vodstva Soda spada med prve kadrovske operacije vsake nove vlade, tokrat pa je to še posebej pomembno, ker se bo novo vodstvo Soda pozneje prelevilo v vodstvo Slovenskega državnega holdinga, ki bo upravljal z okoli osmimi milijardami državnega premoženja ter vodil zadnjo fazo slovenske tranzicije.
"Ovire" pri imenovanju pa niso med strankami vladne koalicije, ampak znotraj Pozitivne Slovenije, ali, kot mi je pred dvema dnevoma dejal eden od vodilnih politikov ene od koalicijskih strank, da se "pingvini med seboj očitno ne morejo dogovoriti."
Gre pa za "spor" med Zoranom Jankovićem in predsednico vlade Alenko Bratušek. Prva "težava" zanjo naj bi bil Samo Lozej, direktor Termoelektrarne Ljubljana, ki naj bi postal predsednik nadzornega sveta, velja pa za človeka, ki je izrazito blizu Zoranu Jankoviću in Gregorju Golobiču. Ali drugače, Samo Lozej, če bo postal prvi nadzornik Soda, zagotovo ne bo poslušal Bratuškove, ampak Jankovića in Golobiča.
Toda Janković bi rad, kot je slišati tudi iz vladne koalicije, postavil še novo predsednico uprave Soda, in sicer Zdenko Grozde, njemu pripadno sedanjo direktorico holdinga ljubljanskih javnih podjetij. Z Lozejem na čelu nadzornega sveta ter Grozdetovo na vrhu uprave Soda (pozneje Slovenskega državnega holdinga) pa bi Zoran Janković de facto prevzel kontrolo nad upravljanjem ter morebitno prodajo večine državnih podjetij, oziroma tako imenovano "tretjo privatizacijo".
Toda Alenka Bratušek - pa zanesljivo še kdo znotraj in okoli Pozitivne Slovenije - je očitno močno proti, poleg tega naj bi mesto šefa uprave Soda tako ali tako "pripadalo" Tomažu Kuntariču oziroma Socialnim demokratom.
No, Zoran Janković je po skupščini Petrola itak jezno napovedal, da bo "uničil Kuntariča".
Za osvežitev spomina. Po objavi javnega razpisa za novega direktorja Tetola je Zdenka Grozde nadzornikom Tetola poslala poseben dopis, kjer je v imenu (neke) kadrovske komisije Javnega holdinga Ljubljana "zahtevala", naj direktor Tetola postane Samo Lozej. Kar se je potem tudi zgodilo.
Zato je Alenka Bratušek prek svojega ministra za finance Uroša Čuferja že vsaj dvakrat na vladi tik pred zdajci preložila imenovanje nadzornikov Soda, na zadnji vladni seji, minuli četrtek, pa tega ni bilo niti na dnevnem redu. Celo mediji so prenehali špekulirati, kaj se dogaja okoli Soda.
Zakulisni spor okoli novega vodstva Slovenskega odškodninske družbe naj bi bil tudi eden od "ključnih" razlogov, zakaj je Zoran Janković v sredo dopoldne, medtem ko je bila Alenka Bratušek v Bruslju, tako demonstrativno, češ jaz sem tukaj "gazda", prikorakal v prostore poslanke skupine Pozitivne Slovenije v državnem zboru ter celo posredno napovedal svojo kandidaturo za mesto predsednika stranke na prihodnjem kongresu Pozitivne Slovenije.
Spomnimo, kandidati za nove člane nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe, poleg prej omenjenega Sama Lozeja, so še donedavni namestnik direktorja Elesa Aleksander Mervar (Državljanska lista), Otmar Zorn iz podjetja Iskra zaščite (Socialni demokrati), direktor družbe Petrol maloprodaja Roman Dobnikar (spet SD), Stane Seničar (Desus), ki je, mimogrede, že bil član nadzornega sveta Soda v času vlade Janeza Janše, in Sonja Šinigoj, direktorica podjetja SAOP, na listi Pozitivne Slovenije.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Zoranom Jankovićem Samo Lozej Gregorju Golobiču Zdenko Grozde Tomažu Kuntariču uničil Kuntariča Uroša Čuferja poslanke skupine Aleksander Mervar Otmar Zorn Roman Dobnikar Stane Seničar Janeza Janše Sonja Šinigoj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Spor. Janković bi se polastil Soda in Holdinga, Alenka Bratušek pa mu ne da