objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 19. maj 2011 ob 07:09

Borut Jamnik zapušča Kad. Prisega old boysev, da ga ne bodo zaposlili
Inteligetni kombinatorik in velik zakulisni plejer Borut Jamnik, ki prevzema vodenje uprave Modre Zavarovalnice, velja za najmočnejšo skupno točko Socialnih demokratov in stranke Zares
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik "zapušča" Kad, včeraj so ga nadzorniki Modre zavarovalnice imenovali za prvega predsednika uprave Modre zavarovalnice, ki je v lasti Kapitalske družbe. Jamnik, v njegovi senci pa tudi novopečeni član uprave Modre zavarovalnice Matija Debeljak, morata formalno pridobiti še zavarovalniški licenci, vendar je onkraj dvoma, da Agencija za zavarovalni nadzor Jamniku (in Debeljaku) licenc ne bi podelila. Da bo Jamnik prevzel vodenje Modre zavarovalnice, je bilo namreč jasno takoj potem, ko se je prijavil na razpis za člane uprave. Prijav za člane uprave je bilo pet, od tega dva kandidata za šefa uprave.
Če bo Jamnik prevzel vodenje Modre zavarovalnice, bo moral tudi odstopiti z mesta predsednika nazornega sveta konkurenčne Zavarovalnice Triglav. Ampak to bo samo ena epizoda Jamnikovega odhoda z vrha Kapitalske družbe. Borut Jamnik je namreč eden od najvplivnejših upravljavcev državnega premoženja v družbah, ki so v neposredni ali posredni državni lasti. Povedano drugače, Jamnik je eden od največjih zakulisnih igralcev slovenskega gospodarstva.
Velja za izjemno inteligentnega, velikega kombinatorika, spretnega kadrovnika, pa tudi brezkompromisnega plejerja, ki je odlično zavzemal prazen prostor Pahorjeve vlade na skoraj shizofreni poslovno-politični sceni. Borut Jamnik je po mnenju nekaterih poznavalcev politično-poslovnega zakulisja tudi najmočnejša skupna točka Socialnih demokratov in stranke Zares, kot nečak dolgoletne poslanke in bivše županje Izole Brede Pečan, skrbni varovanec nekdanjega predsednika uprave novogoriškega Hita Branka Tomažiča, pa tudi kot zet pokojnega generalnega tajnika bivših Peterletovih krščanskih demokratov Edvarda Staniča, ki je iz krščanskih demokratov gradil tako imenovano Kučanovo žlahtno konservativno stranko.
Kljub temu ali prav zato si je Borut Jamnik hkrati nakopal celo vrsto nasprotnikov in celo sovražnikov.
Preživel je neposredni kadrovski spopad s Simono Dimic, nekdanjo šefinjo kabineta Boruta Pahorja, prislužil si je hude zamere posameznih "old boysev" iz Kučanovega kroga. Naši viri pravijo, da naj bi old boysi med seboj celo prisegli, da nihče od njih ne bo zaposlil Jamnika, ko bo letel iz Kada. Nazadnje je šel na nož z Janezom Bohoričem, bivšim predsednikom uprave Save, predsednikom uprave Nove kreditne banke Maribor Matjažem Kovačičem (spomnimo, Jamnik naj bi si sprva želel postati prvi človek NKBM, pozneje pa član uprave Abanke Vipa) in predsednikom uprave Pivovarne Laško Dušanom Zorkom. Če bo Zorko v prihodnjih tednih odletel, kar ni izključeno, bo to velika zasluga Boruta Jamnika, ki je eno do glavnih zakulisnih vlog odigral tudi pri padcu pivovarniškega tajkuna Boška Šrota. No, Jamnik je ob predsedniku uprave Mercatorja Žigi Debeljaku odigral pomembno partijo pri preprečitvi prodaje Mercatorja hrvaškemu tajkunu in lastniku Agrokorja Ivici Todoriću. Debeljak in Jamnik sicer tvorita vplivno interesno koalicijo, katere "pridruženi član" je predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.
Borut Jamnik naj bi se zameril tudi sedanjemu predsedniku uprave Triglava Matjažu Rakovcu, ker je kot predsednik nadzornega sveta do skrajnih meja zavlačeval z njegovim imenovanjem. Vplivni predsednici ljubljanskih Socialnih demokratov Metki Tekavčič pa naj bi skoraj fizično preprečil imenovanje za nadzornico Abanke. Posredno naj bi škodoval tudi prvemu človeku družbe Viator&Vektor Zdenku Pavčku (kar mu sicer ni mogoče šteti v zlo) in celo predsednici uprave mariborske Probanke Romani Pajenk, čeprav ga je zaposlila v Probanki, potem ko je moral zapustiti Hit. Jamnik gre menda močno na živce tudi Romanu Glaserju, prvemu človeku Perutnine Ptuj ... ja, fronta zoper Boruta Jamnika je dolga, široka in nevarno zamerljiva.
Po drugi strani naj bi Jamnik imel precej vpliva v nekaterih medijih, zlasti v časniku Dnevnik. Nenazadnje je predsednika uprave Dnevnika Branka Pavlina prav Jamnik spravil v nadzorni svet Abanke. Nič čudnega torej, da so mnogi prepričani, kako Jamnik stoji za najnovejšo medijsko kampanjo (predvsem Dnevnikovo) zoper upravo vedno bolj razvpite Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), na čelu z Dagmar Komar. "Norica" Dagmar Komar, kot ji že pravijo nekateri, namreč nepričakovano aktivno hodi v zelje tudi Jamnikovi kadrovski in poslovni kombinatoriki.
Po Jamnikovem odhodu iz Kada bosta vodenje Kapitalske družbe predvidoma prevzela sedanja člana uprave Bachtiar Djalil in Anja Strojin Štampar. Djalil, po očetu Indonezijec, je tudi predsednik nadzornega sveta Modre zavarovalnice, kar pomeni, da je formalno speljal Jamnikovo imenovanje. Nekoliko bolj zapletene odnose pa naj bi imela Jamnik in bivša odvetnica iz odvetniške pisarne Mira Senice Anja Strojin Štampar. Zelo visoka temnolaska velja za "strašno" ambiciozno, potegovala se je tudi za upravo AUKN. Poročna priča Anje Strojin Štampar je bila ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS  Katarina Kresal (ko sta bili obe še čisto navadni odvetnici pri Senici), za nameček pa je še članica skrivnostnega omrežja Enajst.
Po mnenju nekaterih političnih analitikov predčasni odhod Boruta Jamnika iz Kapitalske družbe sodi tudi v strateški sklop postavljanja "političnih in finančnih sider" levega trojčka, če bi na prihodnjih parlamentarnih volitvah zmagal lider opozicijske SDS Janez Janša.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
borut jamnik Matija Debeljak Brede Pečan Branka Tomažiča Peterletovih Edvarda Staniča Kučanovo Simono Dimic Boruta Pahorja Janezom Bohoričem Matjažem Kovačičem Dušanom Zorkom Boška Šrota Žigi Debeljaku Ivici Todoriću tomaž berločnik Matjažu Rakovcu Metki Tekavčič Zdenku Pavčku Romani Pajenk Romanu Glaserju Branka Pavlina Dagmar Komar bachtiar djalil Anja Strojin Štampar Mira Senice Katarina Kresal Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Jamnik zapušča Kad. Prisega old boysev, da ga ne bodo zaposlili