objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 14. marec 2011 ob 07:03

Mercator naprodaj: kaj se bosta danes zmenila Pahor in šef Laščanov Zorko?
Kdo so in kaj nameravajo ključni igralci prodaje Mercatorja: Robert Šega, Žiga Debeljak, Dušan Zorko in Tomaž F. Lovše
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Točno pet dni potem, ko so na sedež Pivovarne Laško prispele tri ponudbe za nakup 23-odstotnega deleža Laščanov v Mercatorju, naj bi se danes sestala predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko in predsednik vlade Borut Pahor, menda na Pahorjevo pobudo. Naši viri blizu Pahorja pravijo, da se utegne ali namerava Pahorjeva vlada aktivno vmešati v prodajo lastniških deležev Mercatorja, proti prodaji hrvaškemu Agrokorju so se doslej posamično in javno izrekli že trije Pahorjevi ministri.
Poleg tega so se začele prispele ponudbe vsebinsko – temu bi lahko rekli tudi politično – različno vrednotiti. Ne glede na dejstvo, da Ivica Todorić in njegov Agrokor ponujata daleč največ denarja za delnico (govori se od 195 do 206 evrov, poleg tega naj bi Todorić, tako vsaj trdi eden od naših virov, ki naj bi videl Agrokorjevo ponudbo, pet let zagotavljal nespremenjene police v Mercatorju, kar je ključnega pomena za prodajo slovenskih proizvodov), naj bi bil morebitni nakup lastniškega deleža Mercatorja s strani dveh investicijskih skladov, Mid Europa Partners in Warburg Pincus, za prihodnost "najboljšega soseda" precej ugodnejši. Po dosedanjih informacijah sklada za delnico ponujata od 150 do 170 evrov.
Zakaj? Cilj ponudbe Agrokorja in obeh investicijskih skladov verjetno res ni povsem enak. Namen hrvaškega Agrokorja je bržkone jasen: prevzem Mercatorja z vsemi funkcijami vred, povečanje tržnega deleža, predvsem pa polastitev nabavnih verig in izkoriščanje sinergij. Sklada Mid Europa Partners in Warburg Pincus pa hočeta kapitalski donos in prodajo po nekaj letih, ne bi pa drastično posegala v ključne funkcije Mercatorja.
Zato Borut Pahor s Pivovarno Laško ne bo imel tako lahkega dela. Na slovensko vlado naj bi tudi že pritiskali posamezni evropski politiki, češ Mercator naj se proda tistemu, ki ponuja največ. Hrvati so pregovorno dobri lobisti.
Torej, kdo so ključni naši igralci prodaje Mercatorja in kaj nameravajo?
Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško in predsednik uprave Pivovarne Union. Morebitni današnji sestanek s predsednikom vlade Pahorjem naj bi ga "spet izbezal" na površje. Naši viri namreč trdijo, da naj bi se Zorko v zadnjem času "izgubil", da "nima koncepta" vodenja Pivovarne Laško in "sploh ne hodi več na sestanke." Skupaj z Marjeto Zevnik, finančno direktorico Pivovarne Union, menda konspirativno načrtujeta ločeno prodajo Uniona, med potencialnimi kupci pa se (spet) omenjata sporni finančni baron Igor Lah in ljubljansko podjetje ACH, ki ga vodi Herman Rigelnik.
Robert Šega, član uprave Pivovarne Laško in predsednik nadzornega sveta Mercatorja. Šegi upravičeno očitajo, da je Pivovarno Laško pod padlim tajkunom Boškom Šrotom spravil na kant, zdaj pa jo kobajagi rešuje. Drugi spet opozarjajo, da sta se Boško Šrot in Robert Šega sprla in razšla prav zaradi Mercatorja, ker je Šrot hotel na Mercator obesiti 300 milijonov evrov kreditov, kar bi Mercator zdaj zanesljivo pokopalo. Robert Šega, ki se je namesto Šrota pogajal z bankirji, pa naj bi to preprečil. Takrat se je tesneje povezal s predsednikom uprave Mercatorja Žigo Debeljakom in menda rešil Mercator pred – Boškom Šrotom. Šega je tudi član nadzornega sveta časopisne hiše Delo in vodi postopek prodaje Dela.
Primer Roberta Šege pri morebitni prodaji Mercatorja bo model, kako se bo slovenska poslovna elita vedla v zadnji fazi tranzicije, so prepričani nekateri naši sogovorniki. Bo elita participirala tako, da bo tujcem na hitro in poceni prodajala slovenske firme, ki so jih banke zaplenile tajkunom, in poskušala zaslužiti s provizijami?! Vprašanje je tudi, kako bo prodaja Mercatorja vplivala na koalicijo Šege in Žige Debeljaka. Zaenkrat menda še delata usklajeno.
Žiga Debeljak, predsednik uprave Mercatorja. Čeprav Debeljak javno ves čas poudarja, da je prodaja Mercatorja stvar lastnikov, kjer uprava nima nobenih pristojnosti, ni dvoma, da je on eden od ključnih igralcev. Dan pred Mercatorjevo mednarodno tiskovno konferenco je Todoriću poslal pismo, kjer je predlagal strateško povezovanje s Konzumom in se tako aktivno vključil v igro. Ker je Todorić oddal ponudbo za nakup lastniškega deleža, je Debeljak napovedano srečanje v Zagrebu storniral. Debeljakovi aduti so njegove močne zveze znotraj lobija odvetnika Mira Senice (dela tudi za Mercator) in ministrice za notranje zadeve ter predsednice LDS Katarine Kresal. Žiga Debeljak naj bi skupaj s predsednikom uprave Kapitalske družbe Borutom Jamnikom in nekdanjim članom uprave NLB Matejem Naratom, zdajšnjim predsednikom uprave Save Kranj, odigral odločilno vlogo pri odstranitvi Boška Šrota. Žiga Debeljak bi v Mercator še najraje spustil londonski sklad Mid Europa Partners, ki sta ga "našla" skupaj z Robertom Šego.
Tomaž F. Lovše, lastnik Diners Cluba Slovenija in Diners Cluba Italija. Lovše je družinski prijatelj družine Todorić, slednji je boter njegovemu sinu. Nekateri so prepričani, da prav Lovše v Sloveniji najbolj lobira za Agrokor, "pumpa" Todorića in da naj bi se "že dogovoril s politiko," da Agrokor prevzame Mercator. Lovše to zanika, češ vsi glavni akterji prodaje Mercatorja so njegovi prijatelji, Žiga, Robi, Ivica … Zaradi Mercatorja menda noče riskirati prijateljstev, je pa vsakemu povedal svoje mnenje.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dušan Zorko Borut Pahor Ivica Todorić Marjeto Zevnik Igor Lah herman rigelnik Robert Šega Boškom Šrotom Žigo Debeljakom Mira Senice Katarine Kresal Borutom Jamnikom Tomaž F. Lovše

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mercator naprodaj: kaj se bosta danes zmenila Pahor in šef Laščanov Zorko?