objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 15. oktober 2010 ob 07:27

Od Čiriča do Praprotnika, to je še eno skrivnostno omrežje: Enajstica
Lobist Miloš Čirič je veliki mojster združbe Enajstica, katere član naj bil tudi nekdanji novinar časnika Dnevnik in novopečeni namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na skrito, menda celo najbolj skrivnostno in tajno omrežje v Sloveniji, imenovano Enajstica ali preprosto Enajst, so nas pred časom opozorili nekateri znani menedžerji. Po pripovedovanju naših virov naj bi omrežje nastalo po vzoru elitnih, vendar skrivnostnih združb v Angliji, imeli naj bi celo svoj statut, zaveza članov in članic Enajstice pa naj bi bila medsebojna pomoč pri poslovnih karierah in udejanjanje moči in vpliva omrežja. Združbo Enajstica menda ne povezuje konkretna ideologija in politika, ravno obratno, interes članov združbe je vplivati na politično, predvsem pa gospodarsko sceno, ne glede na to, katera politična stranka ali vladna koalicija je trenutno na oblasti. Poslovnim krogom, ki opozarjajo na Enajstico, se je zdelo še posebej nenavadno in pomenljivo, da je pripadnik tajne združbe tudi znan slovenski raziskovalni novinar.
Lider ali "veliki mojster" Enajstice je Miloš Čirič, brez dvoma eden izmed najbolj znanih, vplivnih in zanimivih obrazov na slovenski poslovno-politični sceni, čeprav se o njemu sliši pravzaprav bolj malo. Čirič je bil pred leti sodelavec Milana Kučana na Centralnem komiteju Zveze komunistov Slovenije, zaslovel pa je kot tvorec velikega volilnega uspeha Marjana Podobnika in Slovenske ljudske stranke na parlamentarnih volitvah leta 1996, ko je Marjan Podobnik postal podpredsednik koalicijske vlade Janeza Drnovška. Čirič je že nekaj let zaposlen kot posebni svetovalec Draga Cotarja, predsednika uprave Zavarovalnice Maribor, čeprav je leta 1995 registriral status samostojnega podjetnika za svetovanje in PR (lani je zabeležil dobrih 32 tisoč evrov prihodka in nekaj več kot 12 tisoč evrov dobička), hkrati pa je direktor zasebnega podjetja Konzul lobiranje in svetovanje d.o.o., katerega lastnik je Bogdan Biščak, generalni sekretar stranke Zares in dolgoletni zaupnik predsednika stranke ter ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča. Ko je leta 2004 na parlamentarnih volitvah zmagal prvak SDS Janez Janša, je Čirič začasno zapustil direktorsko funkcijo v podjetju Konzul, vendar je pozneje spet postal direktor. Poleg odličnih zvez z bratoma Podobnik in stranko Zares je Čirič močno tudi povezan z nekaterimi krogi znotraj Pahorjevih Socialnih demokratov. Ko sta pred časom minister za promet in podpredsednik SD Patrick Vlačič ter nekdanji svetovalec vodstva SD za stike z javnostmi Sebastjan Jeretič hotela "prevzeti stranko" in zamenjati Simono Dimic, šefinjo kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, se je govorilo, da naj bi nov šef Pahorjevega kabineta postal Miloš Čirič, kar nam je Čirič zanikal. Pravi, da ga to delovno mesto ne zanima, odklanjal naj bi tudi boljše ponudbe, da postane minister, kar naj bi mu ponujal že Marjan Podobnik.
Miloš Čirič se o združbi Enajstica ni želel veliko pogovarjati. Zanikal je, da imajo svoj statut in zaveze, saj naj bi po njegovih besedah šlo "za debatni krožek, druženje in predavanja," kar seveda ne more biti sporno. Prav tako se mu ne zdi nič nenavadnega, če je član združbe novinar, v tem primeru nekdanji raziskovalni novinar časnika Dnevnik in novopečeni namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik.
Za razliko od Čiriča, čeprav smo ga soočili z njegovimi navedbami, Praprotnik trdi, da "ni član" skrivnostne združbe ali omrežja Enajstica, čeprav ne zanika, da je "hodil na njihove večerje in debate." Praprotnik pravi, da tudi ni sprejel nobenih zavez, kljub temu pa je nekaj dobro obveščenih novinarjev Dnevnika, ki so pred kratkim izvedeli, da je Praprotnik v združbi Enajstica, padlo v šok. Članici Enajstice sta tudi Praprotnikova spremljevalka Alenka Vidic in njena poslovna partnerka Nina Tomažin, solastnici ljubljanske agencije Propiar za lobiranje in stike z javnostmi. Alenka Vidic (s Praprotnikom imata eno leto starega sina, manj znano pa je, da ima Rok Praprotnik otroka tudi z eno od sodelavk lastnika radijske mreže Infonet Lea Oblaka) je nekdanja voditeljica tabloidne oddaje Ekstra magazin na Kanalu A, Nina Tomažin pa bivša piarovka Pop TV in Kanala A. Po odhodu s televizije sta se zaposlili v oglaševalski agenciji Tovarna Vizij, ki sta jo čez noč zapustili (direktor Tovarne Vizij Iztok Aberšek ju je takrat obtožil, da sta mu odnesli del poslovne dokumentacije in sezname naročnikov, zato je zoper Tomažinovo in Vidicevo vložil kazensko ovadbo) in ustanovili svojo agencijo Propiar d.o.o. Ta je leta 2007 imela nekaj več kot 261 tisoč evrov prihodkov, lani pa sta to vsoto, kljub gospodarski recesiji, skoraj podvojili. Nina Tomažin velja tudi za avtorico famoznega videoposnetka, objavljenega na You Tube, ko je nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski, v slogu in ambientu borcev Ai Kaide, napadel nekatere člane združenja Yes in Pahorjev kabinet, da ga želijo odstaviti. No, Tomažinova sodelovanje pri tem posnetku odločno zanika.
Kdo so preostali člani Enajstice, nam zaenkrat še ni uspelo izvedeti.
Mimogrede: čeprav je Rok Paprotnik samo namestnik predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča, bivšega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in moža odvetnice Nine Zidar Klemenčič, znane kot odvetnice Janeza Janše, naši viri trdijo, da bosta Praprotnik in prejšnji predsednik komisije Drago Kos (slednji ostaja zunanji svetovalec komisije s honorarjem 500 evrov mesečno) poskušala diktirati delo komisije. Scenarij je znan, so prepričani naši viri: informacije o delu komisije bodo predčasno curljale v javnost, če bosta tako želela Kos in Praprotnik, Klemenčič pa tukaj ne bo mogel nič. Slišati je tudi, da naj bi Klemenčičevo imenovanje do zadnjega "viselo v zraku," saj naj bi na predsednika republike Danila Türka močno pritiskala vsaj dva lobija, ki sta na čelu komisije za preprečevanje korupcije želela "svojega človeka." Gre za lobi okoli odvetnika Mira Senice, zasebnega partnerja ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, ter lobi predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Miloš Čirič Milana Kučana Marjana Podobnika Janeza Drnovška Draga Cotarja Bogdan Biščak Gregorja Golobiča Janez Janša Pahorjevih Patrick Vlačič Sebastjan Jeretič Simono Dimic Boruta Pahorja Miloš Čirič Rok Praprotnik Alenka Vidic Nina Tomažin Lea Oblaka Nina Tomažin Iztok Aberšek Nina Tomažin Marko Kryžanowsk Gorana Klemenčiča Nine Zidar Klemenčič Drago Kos Danila Türka Mira Senice Katarine Kresal Gregorja Golobiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Od Čiriča do Praprotnika, to je še eno skrivnostno omrežje: Enajstica