objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 9. april 2009 ob 06:40

Obupani šef Petrola preko portala You Tube napadel Pahorjev kabinet!
Predsedniku uprave Marku Kryžanowskemu po Petrolovi skupščini šteti dnevi
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Petrol ima nove nadzornike. To so Žiga Debeljak, predsednik uprave Mercatorja, nekdanji legendarni prvi mož Luke Koper Bruno Korelič, novopečeni predsednik upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič, direktor in lastnik družbe Berli, nekdanji šef uprave Donita Tesnita ter državni nadzornik Skimarja (Elan) Tomaž Berločnik, član uprave ljubljanske podružnice Hypo Alpe-Adria-Bank Urban Golob in lastnik borzne skupine Perspektiva Dari Južna. Tehnično gledano, so na torkovi Petrolovi skupščini slavili Kapitalska in Odškodninska družba, Debeljak (Mercator), ki je minuli petek za 30 milijonov evrov nepričakovano kupil 6 odstotkov Petrola od Nove Ljubljanske banke, in Hypo banka, ki je z nedavnim rubežem Istrabenza prišla do 2 odstotkov Petrola. Dari Južna, ki obvladuje blizu 15 odstotkov Petrola in bo član nadzornega sveta postal šele 16. julija, namesto odhajajočega dozdajšnjega prvega nadzornika Viktorja Barage, se je očitno "zdilal" z državo. Pogorel pa je Stane Valant, prvi mož NFD, ki naj bi skupaj z Igorjem Bavčarjem sodeloval v tajni operaciji reševanja Istrabenza na račun denarja državnega Petrola. Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje, je s spiska državnih nadzornikov letel tik pred zdajci, menda na zahtevo nekaterih politikov iz vrst Socialnih demokratov. Politično gledano pa so zmagali Socialni demokrati in LDS, ki naj bi v nadzorni svet prišli prek bankirja Goloba; gre namreč za človeka blizu Božidarja Špana, prejšnjega predsednika uprave ljubljanske Hypo banke, ki je s kreditom pomagal finančno sanirati LDS in velja za prijatelja odvetnika Mira Senice.
Pred velikim finalom na skupščini pa se je v politično-poslovnem zakulisju odvijala neverjetna drama. Najdlje je šel predsednik uprave Marko Kryžanowski z napol otročjim intervjujem v torkovi izdaji brezplačnega dnevnika Žurnal, v ponedeljek popoldne pa z objavo bizarnega videoposnetka svojih "izjav o Petrolu" na globalnem spletnem portalu YouTube (Glej rubriko video!).
Kaj je Kryžanowski hotel s tem doseči, lahko samo ugibamo; je pa dejstvo, da si je po vsem tem drastično poslabšal svojo pozicijo predsednika uprave in je zdaj logično tako rekoč tik pred odstrelom. Zato se je s svojo izjavo po včerajšnji skupščini, češ, v nadzorni svet Petrola so imenovana "sama eminentna imena" ("vesel sem, da je bil imenovan tak nadzorni svet, gre za strokovnjake, veliko članov pa je samih vpetih v težko poslovanje današnjega dne in dobro pozna vodenje podjetja"), še dodatno osmešil, Kryžanowski pa na videoposnetku tudi sicer deluje celo "nekako zblojeno". Že od daleč se namreč vidi, da je izjavo prebral, ozadja na posnetku praktično ni (verjetno zato, da se ne bi videlo, kje je bil video narejen), vse skupaj pa deluje kot lansirano iz nekega zapora na Povšetovi ...
Še bolj nenavadne, in posledično hujše, so njegove izjave za Žurnal tik pred samo skupščino. Poglejmo nekaj primerov. Prvič, Kryžanowski ugotavlja, da Simona Dimic, šefinja kabineta predsednika vlade (Kryžanowski jo za žensko rahlo žaljivo imenuje nogometni vratar, čeprav sta s Simono Dimic sošolca na bežigrajski osnovni šoli), in generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec delujeta mimo organov stranke! Kako, za božjo voljo, pa Kryžanowski sploh ve, kaj se debatira na organih stranke SD? Je mar član Socialnih demokratov ali celo član strankinih organov? Poleg tega – če Kryžanowski meni, da se o teh rečeh pogovarjajo na sejah organov katere koli politične stranke, potem očitno res ne ve, za kaj pravzaprav gre. Drugič; Kryžanowski jamra, da igro/zgodbo okoli Petrola vodijo člani Združenja mladih menedžerjev Yes … toda član tega famoznega združenja je tudi sam! In tretjič; Kryžanowski je za domnevno spletko okoli Petrola tik pred sejo skupščine javno obtožil Žigo Debeljaka, člana uprave NLB Mateja Narata, predsednika uprave Kada Boruta Jamnika in nekdanjega petrolovca Vladimirja Jančiča iz borzne hiše Publikum; takoj po seji skupščine pa je novega člana nadzornega sveta Debeljaka nenadoma uvrstil med sama eminentna imena?!
Po naših informacijah naj bi to bizarno medijsko operacijo (YouTube, Žurnal) za Kryžanowskega pripravila agencija ProPiar, ki jo vodi Nina Tomažin. Materialni dokazi za omenjeno trditev sicer ne obstajajo, je pa zanjo kopica indicev. Operacija je narejena "by the book", kar je praviloma značilnost ambicioznih, vendar neizkušenih agencij. V šoli kriznega menedžmenta namreč svetovalce za odnose z javnostmi učijo, naj klienti, ki se znajdejo v težavah, komunicirajo prek spleta (denimo YouTube) in brezplačnikov. Posnetek izjave Kyržanowskega o Petrolu je na YouTube naložil nekdo pod psevdonimom "neznankax", Youtubova zgodovina tega imena pa nam pokaže, da je "neznankax" na YouTube video naložil(a) prvič. Učinek ni bil bogve kakšen. Do včeraj zvečer si je Kryžanowskega na YouTubu ogledalo komajda nekaj več kot 500 ljudi, posnetek pa je priromal še na spletni portal Vest.si. Postavlja so torej logično vprašanje, zakaj Kryžanowski teh – kobajagi bombastičnih – izjav ni raje dal za eno od večjih televizij, kjer bi bil učinek bistveno večji? In zakaj naj bi šef slovenske naftne družbe svoje uradne izjave o državni firmi, ki jo vodi, na YouTube lansiral pod oznako "neznankax"?!
Na novinarsko vprašanje, zakaj je ta posnetek sploh nastal, je Kryžanowski lakonično odgovoril: "Pač, izjavo sem dal!" Na TV Slovenija pa je sinoči izjavil, da je "razumljivo, da mnogi želijo njegovo glavo, ker je položaj predsednika uprave Petrola pomemben".
Borut Hočevar, eden od urednikov Žurnala, ki je intervjuval Kryžanowskega, nam je dejal, da agencije ProPiar sploh ne pozna. Zatrdil nam je, da je Kryžanowski rekel to, kar so zapisali in objavili; še več, intervju, ki je nastal v ponedeljek opoldne, ko sta se s Kryžanowskim tudi fizično dobila, naj bi predsednik uprave Petrola celo avtoriziral. Hočevar torej postavlja na laž poznejše izjave Marka Kryžanowskega, da naj bi si na Žurnalu njegove besede izmislili.
Naši viri trdijo, da naj bi Kryžanowski obupno (desperate) hotel narediti vtis na predsednika vlade Boruta Pahorja in predsednika stranke Zares ter ministra Gregorja Golobiča (to naj bi mu svetoval njegov stric, znani lobist Božo Dimnik, ki naj bi bil tudi najbolj zaslužen za to, da se je v času Janševe vladavine Kryžanowski sploh usedel na stolček predsednika uprave Petrola), zato je v intervjuju hkrati napadel Jauševca in družino Petek med Janševo vlado; oboji naj bi medije izkoriščali za diskreditacijo, gre za prostozidarske različice, trdi Kryžanowski. Prej se je skoraj bojeval proti Petkom, zdaj pa je enako ... nekateri socialdemokrati v Petrolu ustvarjajo konflikte, Pahor pa o tem, po oceni Kryžanowskega, menda ničesar ne ve.
Če so bile možnosti Kryžanowskega, da po zamenjavi vladne koalicije ostane šef Petrola do konca svojega mandata (ta mu poteče novembra 2010) enake ničli, so v preteklih nekaj mesecih zrasle na zavidljivih 60 odstotkov, trdijo viri. Po famoznem intervjuju in bizarnem videoposnetku pa naj bi spet padle na pičlih 10 odstotkov; nenazadnje se je Petrol znašel v velikih finančnih izgubah. Mnogi so celo mnenja, da bi moral Kryžanowski – po vseh teh izjavah, ki jih ni podkrepil z niti enim samim dokazom, ampak samo s trači – odstopiti, ne pa, da nonšalantno hvali nov "eminentni nadzorni svet", čeprav je sam predlagal izvolitev nekih drugih članov nadzornega sveta. Poleg tega mnogi Kryžanowskemu zamerijo, da naj bi se po imenovanju za šefa Petrola začel obnašati preveč "oholo in vehementno", čeprav drugi trdijo, da je bil "Marko vedno malo čuden".
Kryžanowski naj bi se opiral na lobiranje svojega strica Dimnika, ki menda "dela s polno paro", vendar naši viri trdijo, da mu zmanjkuje politične moči. Agenciji ProPiar naj bi Kryžanowski že obljubil petino Petrolovega marketinškega budžeta za letošnje leto (o čemer smo že pisali), zanašal pa naj bi se tudi na specifično lobistično pomoč Ivana Sušnika (Studio 3S) in samostojnega lobista Mileta Šetinca. Menda sta dokaj primerna za nekomu kaj prišepniti, bolj kot Božidar Novak (Spem) ali Franci Zavrl (Pristop), naj bi v neki ožji družbi zaupno povedal Kryžanowski. Po nekaterih informacijah naj bi del marketinških poslov Petrola letos dobila tudi agencija Futura, čisto slučajno 25-odstotna solastnica spletnega portala Vest.si, kamor je bil – poleg YouTuba – poslan videoposnetek izjav Marka Kryžanowskega. Nina Tomažin (ProPiar) sicer pravi, da je videoposnetek ter intervju v Žurnalu videla šele po objavi.
Predsednik vlade Borut Pahor in njegov kabinet sta navedbe Marka Kryžanowskega označila kot neresnične. Morda tudi ni naključje, da jih je objavil prav Žurnal. Pahor je namreč že trikrat odklonil prošnjo za sestanek s Klausom Schweighoferjem, direktorjem avstrijskega podjetja Styria International, ki v Sloveniji, prek družbe Žurnal d. o. o., izdaja brezplačnik. V imenu Klausa Schweighoferja je za pogovor pri Pahorju pisno zaprosil svetovalec Styrie in nekdanji urednik Žurnala Dejan Steinbuch; Pahor je odklonil, zdaj pa naj bi se Schweighofer jezil na nič krivega Steinbucha, da je premalo spodoben lobist. Po naših informacijah naj bi Schweighofer hotel Pahorju dopovedati, da je Žurnal zanj veliko naredil med lansko predvolilno kampanjo, zato pričakujejo določene usluge. Zanimivo, Schweighofer se je želel s Pahorjem prvič srečati že junija lani, torej še pred parlamentarnimi volitvami.


Usoda Marka Kryžanowskega in preostalih treh članov uprave je v rokah nadzornega sveta in posredno vladne politike. Po eni od teorij naj bi Kryžanowskega zamenjal Žiga Debeljak; to naj bi se zgodilo ali zelo kmalu ali pa šele prihodnje leto, po koncu njegovega mandata, ko se, naključno ali ne, izteče tudi mandat Žige Debeljaka na čelu Mercatorja. Debeljak naj bi užival podporo vodstva Kada (kjer je tudi član skupščine) in Soda, vendar ga ne mara Golobič, ki naj bi že preprečil Debeljakovo imenovanje za predsednika skupščine Kada. Po drugi verziji naj bi Kryžanowskega zamenjal razvpiti Tadej Tufek, predsednik uprave Adrie Airways, ki naj bi se po navedbah Kryžanowskega že julija lani Petrolovim dobaviteljem predstavljal kot prihodnji prvi mož Petrola. Naši viri trdijo, da naj bi se Tufek prejšnji ponedeljek dobil s Pahorjem na kosilu v stari vladni palači na Gregorčičevi (pri vhodu v vladno palačo obisk Tufka ni zaveden, ker naj bi se Tufek na dvorišče pripeljal z avtomobilom, na podlagi posebnega dovoljenja), toda Simona Dimic pravi, da se Pahor in Tufek nista pogovarjal že najmanj pol leta. Možno je tudi, da bi Tufek v kratkem zamenjal podpredsednika Petrolove uprave Igorja Irgoliča, varovanca nekdanjega ministra za finance in bivšega liderja Nove Slovenije Andreja Bajuka, v upravo Petrola pa naj bi se vrnil tudi Vladimir Jančič, ki je bil pred leti član Petrolove uprave, zadolžen za finance in energetiko. Tadeju Tufku prav tako nasprotuje Zares, predvsem Golobič in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Golobičevi ljudje (član Zaresa Ciril Pucko v vlogi namestnika predsednika nadzornega sveta Kada) naj bi zaradi Tufka do zadnjega nasprotovali nedavni dokapitalizaciji Adrie Airways, proti temu, da bi Adria dobila nesrečno vladno letalo falcon, pa je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek. Slednji je uradno član LDS, vendar ga predsednica LDS Katarina Kresal noče upoštevati v kvoti liberalnih demokratov, saj naj bi dejansko pripadal Golobičevi stranki Zares.
Po nekaterih informacijah naj bi članica uprave do konca mandata ostala Alenka Vrhovnik Težak, zadolžena za področje financ, torej posla, za katerega menda ni posebnega zanimanja. Je pa uganka, kaj bo z razvpitim članom uprave, pristojnim za energetiko, Boštjanom Napastom. Kryžanowski mu v zakulisju menda očita, da je trd Janšev človek, čeprav naj bi se zdaj, po ocenah Kryžanowskega, "prodajal" novi vladni koaliciji. Napast naj bi Petrol prestrelil tudi s svojimi kadri (veliko število naj bi jih bilo s Ptuja, od koder je Napast doma, kar je Kryžanowskega blazno jezilo), po drugi strani pa naši viri trdijo, da naj bi Napast imel neverjetno sposobnost preživetja. Sovražila sta ga že nekdanja vodilna uslužbenca Petrola, Mitja Klavora in Franci Perčič, toda Napast je ne samo preživel ampak celo postal član uprave. Z Markom Kryžanowskim se že nekaj časa ne preneseta; nekateri celo pravijo, da bosta Petrolovo hišo na Dunajski razbila na dvoje, če bosta še dolgo časa skupaj. Nekateri so prepričani tudi, da bosta Kryžanowski in Napast v neusmiljenem boju za obstanek na Petrolu tunkala drug drugega in potem oba potonila; da bi pravočasno sklenila gentlemanski kompromis, je praktično nemogoče, saj si niti malo ne zaupata.
Najresnejši kandidat za novega predsednika nadzornega sveta Petrola je Tomaž Kuntarič, kar smo včeraj že napovedali. Novinarjem je po skupščini dejal, da je proti "kavbojskim rošadam" v upravi.
Za najnovejši obračun z Žigo Debeljakom, ki je brez vednosti Boška Šrota, prvega moža Pivovarne Laško in solastnika Mercatorja, za 30 milijonov evrov kupil Petrolove delnice od NLB, pa je Šrot direktno uporabil odgovornega urednika Dela Darijana Koširja. Slednji je z inicialkama D. K. podpisal članek o Debeljaku v ponedeljkovi izdaji Dela, čeprav se je razmeroma zlahka dalo razbrati (po slogu), da je članek pisan po nareku, menda predsednice upravnega odbora Dela Andrijane Starina Kosem. V torkovi izdaji Dela pa so članek o Debeljaku in Šrotu raje podpisali kar s kolektivnim psevdonimom – CR; to pomeni centralna redakcija.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Žiga Debeljak bruno korelič Tomaž Kuntarič tomaž berločnik Urban Golob Dari Južna Viktorja Barage Stane Valant Igorjem Bavčarjem Milan Medved Božidarja Špana Mira Senice Marko Kryžanowski simona dimic Uroš Jauševec Mateja Narata Boruta Jamnika Vladimirja Jančiča Nina Tomažin Borut Hočevar Boruta Pahorja Gregorja Golobiča Božo Dimnik Janševe petek Ivana Sušnika Mileta Šetinca Božidar Novak franci zavrl Klausom Schweighoferjem dejan steinbuch Tadej Tufek Igorja Irgoliča Andreja Bajuka matej lahovnik Ciril Pucko Uroš Krek Katarina Kresal Alenka Vrhovnik Težak Boštjanom Napastom Mitja Klavora Franci Perčič Boška Šrota Darijana Koširja Andrijane Starina Kosem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Obupani šef Petrola preko portala You Tube napadel Pahorjev kabinet!