objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Sobota, 8. september 2007 ob 18:04

Mitja Rotovnik: Pavarotti je bil prijazen, nič kaj prenapet človek
Tenorist je zaradi raka na slinavki davi umrl na svojem domu v krogu družine
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Na svojem domu v italijanskem kraju Modena je davi umrl Luciano Pavarotti, eden najbolj znanih svetovnih opernih pevcev. Enainsedemdesetletni Pavarotti je bil julija lani operiran zaradi raka na trebušni slinavki. Letos avgusta se mu je zdravstveno stanje poslabšalo in so ga odpeljali v bolnišnico, 25. avgusta jo je zapustil, v sredo pa se je njegovo zdravstveno stanje nenadoma zelo poslabšalo.
Novico o pevčevi smrti je davi potrdila njegova managerka Terri Robson. Med operacijo v New Yorku so mu sicer odstranili tumor, vendar si Pavarotti potem ni več opomogel in je s soprogo Nicoletto Mantovani ter skupno hčerjo Alice živel umaknjeno na svojem domu v Modeni.


Pavarotti je nazadnje javno nastopil na odprtju Zimskih olimpijskih iger februarja leta 2006 v Torinu, ko je s svojo paradno arijo "Nessun Dorma" iz Puccinijeve Turandot še enkrat navdušil milijardno občinstvo. Pevec je imel v preteklih letih večkrat težave z zdravjem in je moral pogosto odpovedovati koncerte zaradi bolečin v hrbtenici, vendar je odlagal konec kariere. Celo njegovi največji občudovalci so se spraševali, zakaj si še vedno nalaga breme koncertnih turnej.
Pavarottijeva pevska pot sega v začetek 60-ih let z njegovo tedaj najbolj znano vlogo Rudolfa v La Boheme. Prodor mu je uspel leta 1964, ko je v Covent Gardenu v Londonu vskočil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana. Leta 1966 je sledil debut v milanski Scali, dve leti kasneje v newyorškem Metu. Na vrhuncu moči mu je uspevalo, da je na eni partiturni liniji devetkrat dosegel visoki C. Leta 1988 je v Berlinu doživel 115 poklonov. Ob neki priložnosti je dejal: "Vedno sem se zavedal, da je glas božji dar."

Svetovno slavo si je Pavarotti prislužil tudi z nastopi "treh tenorjev", s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom. Trio je leta 1990 odmevno nastopil tudi na nogometnem svetovnem prvenstvu v Italiji. Ploščo s posnetkom nastopa v živo so prodali v več kot desetih milijonih primerkov, kar je bil največja diskografska uspešnica na področju klasične glasbe. Pavarottija so šteli za "največjega tenorista na svetu" po smrti velikega Carusa leta 1921. S svojim najbolj obdarjenim in najdražjim glasom, rabelaisovsko figuro, krasno brado in izrazitim nasmehom se je uveljavil na najbolj uglednih odrih po svetu - od Scale do Metropolitanske opere.
Rodil se je 12. oktobra leta 1935 v Modeni na severu Italije. Najprej je poučeval, leta 1961 pa se je dokončno posvetil petju. Najljubša mu je bila Puccinijeva opera La Boheme, na registru njegovih svetovnih turnej v minulih treh desetletjih pa so bili tudi Donizettijeve, Bellinijeve, Rossinijeve in Verdijeve arije.
Tenorist je bil ljubitelj dobre hrane in žlahtne kapljice, pri višini 190 cm je tako njegova teža variirala med 85 in 130 kilogrami. Imel je štiri hčere in bil tudi dedek. Decembra leta 2003 se je drugič poročil, tokrat s svojo bivšo tajnico, več kot 30 let mlajšo Nicoletto Mantovani. Z njo je imel dvojčka, vendar je sinko kmalu umrl, česar pevec nikoli ni prebolel.

Na leto je imel do sto koncertov, na katerih je nastopal z največjimi opernimi divami, kot so Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Ileana Cotrubas. Julija 1998 pa je nastal omenjeni tenorski trio. Nastopal pa je tudi, zlasti v humanitarne namene, v duetih s popularnimi pevci, kot so Sting, Joe Cocker in Mariah Carey. Maja leta 2004 se je podal na poslovilno svetovno turnejo, ki jo je lani zaradi raka moral prekiniti.Pavarottija je pred desetimi leti gostila tudi Ljubljana. Pevski mojster je tedaj nastopil v Cankarjevem domu. Njegov koncert je bil eden od vrhuncev prireditev Evropskega meseca kulture v slovenski prestolnici. Na novinarski konferenci v Ljubljani je Pavarotti med drugim povedal, da glede vlog nima neizpolnjenih želja, ker je odpel že vse vloge, ki si jih je sam želel. Zato je tudi svoj poklic označil za najboljšega na svetu, ker si je sam, v dogovoru z ustreznim gledališčem, izbiral vloge, ki jih je hotel peti. Ob simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Leoneja Magiere je tedaj nastopila sopranistka Norina Radovan. Koncert je v sklopu projekta Evropa 2000 v času EMK pripravil Cankarjev dom v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom in Založbo Art'e SanZanobi iz Bologne.

Dolgoletni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je za naš portal povedal, da je bil Pavarotti sijajen človek. "Bil je prijazen, prav nič prenapet, zanimal se je za vse," se srečanja s tenoristom spominja Rotovnik, ki je bil večkrat na Pavarottijevem domu v Modeni. Tam so namreč pripravljali podrobnosti v zvezi s koncertom. Na pevčevem domu so se dogovorili, da bo z njim pela Norina Radovan, odločili pa so se tudi, da v Ljubljani ne bo samo koncert, ampak bo pevec v slovenski prestolnici cel teden, pripravili so tudi srečanje z nekaterimi drugimi umetniki iz cele Evrope. Pavarotti je takrat predlagal, da bi k sodelovanju privabili mlade iz Slovenije in Italije. Tako je nastala razstava slik na temo problemi Evrope leta 2000, odprla pa sta jo italijanski predsednik Oscar Luigi Scalfaro in njegov slovenski kolega Milan Kučan.
Mitja Rotovnik se spominja še ene anekdote. Ko se je v hotelski sobi v Levu poslavljal od slavnega tenorista, ga je ta prosil, če mu lahko uredi, da bi odkupil nekaj opreme v sobi. Tenorist je namreč na vsak način želel v Modeno odpeljati stole in mizo. "Ampak jaz želim tele stole in mizo. Sem jih označil in ko bodo prišli k meni domov, bom preveril. Samo jaz vem, kje so označeni, da mi ne boste kaj podtaknili," je Pavarottija citiral Rotovnik, ki še ne ve, ali se bo udeležil pogreba. Meni, da bo ta verjetno zaprt za javnost.
Zadnji javni nastop Luciana Pavarottija na odprtju olimpijskih iger v Torinu si lahko ogledate tukaj
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Luciano Pavarotti, Terri Robson. Nicoletto Mantovani Alice Rudolfa Giuseppeja Di Stefana Placidom Domingom Josejem Carrerasom Puccinijeva Donizettijeve, Bellinijeve, Rossinijeve Verdijeve Joe Cocker Mariah Carey Leoneja Magiere Norina Radovan. mitja rotovnik Norina Radovan Oscar Luigi Scalfaro Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Zim Zelen

Nedelja, 11. november 2018 ob 20:29


to ni ona (plastik fantastik)!
điđimiđi

Nedelja, 14. oktober 2018 ob 20:18


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mitja Rotovnik: Pavarotti je bil prijazen, nič kaj prenapet človek