objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 5. julij 2007 ob 15:38

Krka bo četrtino dobička namenila za dividende
Dividenda znaša osem evrov bruto; skupščina potrdila uvedbo kosovnih delnic
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Lastniki Krke so na skupščini, na kateri je bilo navzočega 36,76 odstotka kapitala, skoraj soglasno podprli vse predlagane sklepe uprave, med drugim tudi sklepa o delitvi lanskega bilančnega dobička v višini 103,34 milijona evrov in o spremembi statuta, ki omogoča cepitev delnic. Delničarji so podprli predlog, da se za lanske dividende nameni osem evrov bruto na delnico oziroma 27,76 milijona evrov, preostalo pa se bo preneslo v prihodnje leto in razdelilo v druge rezerve iz dobička.
Kot je na skupščini povedal predsednik uprave Krke Jože Colarič, je dividenda za minulo leto višja za 16,2 odstotka od tiste, ki jo je družba izplačala lani. Ob tem je poudaril, da je Krka v prvih šestih mesecih letos ustvarila dobre rezultate, saj so se prihodki na ravni družbe zvišali za 13 odstotkov na 344 milijonov evrov, na ravni skupine pa za 14 odstotkov na 392 milijonov evrov.
Največjo rast je družba ustvarila na trgih zahodne Evrope, pri čemer je Colarič posebej izpostavil Veliko Britanijo in Nemčijo. Dobro prodajo pa Krka beleži tudi na Madžarskem, v Romuniji, Ukrajini in na Češkem. Rusija je še vedno najpomembnejši posamični trg za novomeško družbo, prodaja v tej državi je znašala skoraj toliko kot v enakem lanskem obdobju. Krka je po Colaričevih besedah v Rusiji v prvem letošnjem polletju naletela na nekaj težav pri plačilih, vzrok pa je bilo znižanje izdatkov ruske zdravstvene blagajne, a je družba to uspešno nadomestila z več prihodki z naslova samoplačnikov. Colarič je še dejal, da bo Krka, ki je lani za vlaganja namenila 107 milijonov evrov, letos za te namene porabila 130 milijonov evrov. Med glavne projekte pa je posebej izpostavil dokončanje obrata za proizvodnjo injekcij in vlaganja za povečanje proizvodnih zmogljivosti.

Prvi mož Krke se je ustavil tudi pri tržni kapitalizaciji Krke, ki zdaj znaša 3,5 milijarde evrov, konec minulega leta pa je znašala 2,8 milijarde evrov. Pričakuje, da se tržna kapitalizacija ne bo ustavila pri zdajšnji vrednosti. Krka ima v svoji lastniški strukturi 55.000 lastnikov, od česar je velika večina fizičnih oseb. Z izglasovanim sklepom o cepitvi delnic in s tem njeno lažjo dostopnostjo, saj je Krkina delnica zdaj vredna več kot 1000 evrov, pa v družbi pričakujejo še več malih delničarjev, je poudaril Colarič.
Delničarji, ki bodo dividende prejeli v 60 dneh od skupščine, so podprli tudi razdelitev osnovnega kapitala na 35.426.120 delnic oziroma desetkrat več, kot jih je zdaj, poleg tega pa so podelili tudi razrešnico upravi in nadzornikom. V okviru predloga za spremembe statuta so delničarji tudi podprli sklep, da se mandat upravi s sedanjih petih let zviša na šest let, mandat nadzornikov pa s štirih na pet let.
Skupščina je tudi podprla uvedbo kosovnih delnic - te se bodo vpisale pri Klirinško depotni družbi najkasneje dva meseca od 10. julija - in določila sejnine za udeležbo nadzornikov na sejah. Predsednik nadzornega sveta bo za udeležbo na seji dobil 1072,5 evra bruto, člani pa 825 evrov bruto. Za udeležbo na sejah komisij nadzornega sveta bo predsednik komisije dobil 825 evrov bruto, predsednik nadzornega sveta in člani nadzornega sveta pa 634,5 evra.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
jože colarič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Krka bo četrtino dobička namenila za dividende