Rastline pojejo

OddajRadmila Čučak, dne 2017-02-04 ob 11:34:53

Med koreninami in listi rastline tečejo električni tokovi z majhno električno napetostjo. Z elektrodami lahko merijo električni upor in ga pretvorijo v slišni zvok s sintisajzerjem. Tako lahko slišimo lepe zvoke, zlasti zdravilnih rastlin- zelišč in začimb. Rastline se odzivajo tudi na dotik in spremembe v okolju.

V drevesnici Koper so pritdili elektrode na drevo in poslušali njegove ubrane zvoke. Ko pa so odtrgali en sam list, so zvoki prenehali. 

V prilogi je video o zelo starem božičnem kaktusu, ki oddaja lepe zvoke. Lastnica pravi, da je rastlina prava glasbenica, včasih pa preneha peti, na primer, ko gospa odide iz sobe.  Pravi, da manjše rastline več pojejo, tudi v odvisnosti od njihovega razpoloženja ali glede na misli in čustva navzočih oseb. 

Napravo za snemanje zvokov rastlin so razvili v italijanskem mestu Damanhur, kjer že 30 let proučujejo, ali imajo rastline inteligenco. Ugotovili so, da če so zadovoljne, lepše pojejo.

Dr. Pjotr Petrovič Garjajev je povedal: 

Že zdavnaj je bilo znano, da rastlina, če vplivamo nanjo, čuti človeka. V enem od poskusov smo rastlinam pošiljali človeški govor v ruskem, angleškem in nemškem jeziku v algoritmu določene prošnje. V poskusih s profesionalnimi genetiki smo uporabili pšenico in ječmen. Seme smo obsevali z rentgenskim žarkom. Pri klitju so začele nastajati določene mutacije, semena so dajala 'monstrume' in dejansko so bila neuporabna. Rastline smo nato prosili, naj obnovijo svoje kromosome, ki so bili poškodovani zaradi sevanja. In vsa semena so popravila svoje kromosomske poškodbe. 

Vir: https://www.sensa.si/osebna-rast/lingvisticno-valovna-genetika-cez-100-let-medicina-ne-bo-potrebna/

Kaj vse zmorejo rastline? Ali živijo skrito življenje? Franci Dovč podjetnik - YouTube

Danes smo v ozadju prvega dela oddaje, imeli zanimivo glasbeno podlago. Glasbo so dirigirale namreč rastline! Današnji gost Franc Dovč nam je pokazal ter kaj...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Radmila Čučak
1
Dec 28, 2019
rastlina, ki šteje...in komunicira

https://www.youtube.com/watch?v=pvBlSFVmoaw&fbclid=IwAR2RVa85ZonIgThTLRqcJHKBK6TqR7T34UkJs0ZArnvTZ-LNxa5gp9Y2pyI

Electrical experiments with plants that count and communicate | Greg Gage - YouTube

Neuroscientist Greg Gage takes sophisticated equipment used to study the brain out of graduate-level labs and brings the
#16
Radmila Čučak
0
Sep 11, 2019
Dr. Pjotr Petrovič Garjajev pravi:

Začetna mentalna informacija je neverbalna, ni govorna. Starodavni izrek iz Biblije pravi, da je bila v začetku beseda.... Na začetku ni bila beseda, ampak misel, ker je beseda sekundarna in preprosto materializirana misel.

Dokazali smo, da je rastlini vseeno, v katerem jeziku govorimo z njo, ker občuti misel, ki je ni treba verbalizirati. Ravnodušna je na jezik, občuti misli.

https://www.sensa.si/osebna-rast/lingvisticno-valovna-genetika-cez-100-let-medicina-ne-bo-potrebna/

LINGVISTIČNO-VALOVNA GENETIKA: Čez 100 let medicina ne bo potrebna! - Osebna rast - Sensa.si

V intervjuju spoznajte genetiko prihodnosti po besedah ruskega znanstvenika prof. dr. Pjotra Petroviča Garjajeva, ki bo
#15
abram1b2 Cej
1
Jan 25, 2019
Radmila:)*
Potrjujem tvoj zapis 13#.Lp :)***
#14
Radmila Čučak
1
Jan 25, 2019
Znanost je odkrila: Rastline lahko mislijo, izbirajo in se spominjajo

moderna znanost zdaj odkriva, kar je bilo znano modrim iz davnine: Rastline imajo čutenje in elementarno obliko inteligence. Raziskava iz leta 2010 je odkrila, da so rastline razvile sofisticirano, visoko odzivno in dinamično fiziologijo, ki vsebuje informacijske procese kot sta **biološko kvantno računanje** ter **celični svetlobni spomin**, kar se lahko opiše kot rastlinska inteligenca.

Študija se imenuje Skrivno življenje rastlin: od spomina do inteligence. Osredotoča se na eno super moč rastlin, ki jih označuje za inteligentna bitja:

Rastline dejansko delujejo kot biološki kvantni računalnik, ki lahko procesira kvantne informacije, kodirane v jakosti in energiji svetlobe. Ta proces vključuje tudi pomnjenje informacij. Rastline lahko uporabijo informacije iz spektralne sestave svetlobe in več dni v naprej lahko predvidijo spremembe v okolju.

Rastline nimajo le spomina, ampak tudi mišljenje, kajti na podlagi podatkov lahko izberejo določen scenarij svojega odziva na spremembe v okolju, ugotavljajo raziskovalci

Research Reveals Plants Can Think, Choose & Remember

Science is only beginning to catch up to the wisdom of the ancients: plants, and the natural world as a whole, possess s
#13
Leon Kralj
0
Mar 06, 2017
Radmila, pozdravljena!

Ali se rastlina obrača proti soncu? Da. Ali se bo iztegovala proti soncu tudi, če jo bo v tisti smeri pokosila kosilnica? Da. Bi se katerakoli žival vedla tako? Ne. Živali odgovarjajo, rastline se odzivajo.

Zagovorniki "rastlinske etike" pogosto zatrjujete, da še nismo izumili bolj subtilnih aparatur, ki bi potrdile domneve o čutenju rastlin, zato enostavno ne moremo vedeti, ali imajo rastline občutke. Skratka, trdite, da imajo morda občutke, kakršnih zaenkrat zaradi trenutnih omejitev našega mišljenja še ne znamo prepoznati.

Ponujam tri enostavne odgovore:

Prvič:
To lahko rečemo za karkoli. Na primer, lahko trdimo, da ne moremo resnično vedeti, ali ni neka travna bilka ponovno utelešeni Albert Einstein. Prav lahko bi bila Einstein. Enostavno še nimamo pripomočkov, s katerimi bi to dokazali. Postavljati absurdne trditve in zatrjevati, da morda niso absurdne, je absurdno početje.

Drugič:
Razen, če želimo ignorirati načelo evolucije, moramo pojasniti, čemu bi se pri rastlinah razvila značilnost, s katero si nimajo kaj pomagati. Če bi rastline čutile bolečino, ne bi mogle glede tega ničesar storiti. Lahko bi samo trpele bolečino, kajti rastline ne morejo steči stran.

Tretjič:
Tudi, če bi bile rastline res čuteča bitja, v nasprotju z vsem, kar vemo o njih, bi z uživanjem živil živalskega izvora še vedno pokončali več rastlin kakor z direktnim uživanjem rastlin. Torej, če nas nekdo, ki za kosilo žveči polkilski zrezek povpraša o rastlinah, ga je vredno spomniti, da je bila krava, katere del je postal zrezek, nekoč sesalec z občutki in z živčevjem, zelo podobnim človeškemu – skratka, nedvomno čuteče bitje. Za nastanek polkilskega zrezka je bilo potrebnih približno 8 kg rastlinskih beljakovin. Končna bilanca je torej ubit čuteči sesalec, skupaj z osmimi kilogrami domnevno čutečih rastlin.

Nihče zares ne verjame, da brokoli trpi, ko ga režemo in vržemo v vrelo vodo. Po drugi strani vsi vemo, da meso na krožniku zahteva trpljenje in smrt živali. V vsakem primeru so tovrstni pomisleki o "čutečih rastlinah", ki jih izrekajo nevegani, dokaj jasen znak, da imajo težave ali moralne pomisleke glede lastnega prehranjevanja z živili živalskega izvora.


#12
Radmila Čučak
0
Mar 01, 2017
Živijo Leon, ker si vegan, verjmem da ti je lažje, če verjameš, da rastline nimajo zavesti in čustev

znanstveniki imajo naprave, ki so po svojem delovanju in meritvah omejene.....če so oni ugotovili, da rastline nimajo inteligence, pa so na drugi strani jasno čutni ljudje, ki že stoletja in tisočletja dolgo komunicirajo z rastlinami in njihove izkušnje in ugotovitve ni potrebno metati v koš, samo zato, ker neka naprava ni pokazala določenih pokazateljev, ki naj bi bili merodajni.....ko bodo izumili bolj subtilne aparature, bodo morda tudi rezultati v prid spoznanju o zavesti rastlin

ljudje v Damanhurju že 30 let sodelujejo z rastlinami in imajo svoje izkušnje in rezultate.......če si pozorno pogledal video ...#4 o rastlinah, s katerimi ljudje sodelujejo dalj časa, si lahko opazil razliko med t.i. muzikalnimi rastlinami in navadnimi, saj je povedano, da se prve zavedajo zvoka, ki ga ustvarjajo......po tem, ko ljudje vrsto let sodelujejo z njimi

tudi jasnovidni in jasno čutni ljudje lahko komunicirjo z rastlinami.......med njimi je tudi moj duhovni učitelj......šamani od nekdaj komunicirajo s svetimi drevesi........šamani v Južno meriškem pragozdu pripovedujejo o zavestni komunikacijami z zdravilnimi rastlinami

vse to ne bi bilo mogoče, če rastline ne bi imele zavesti in občutkov....zato je tudi mogoče, da se odzivajo na glasbo......ugotovljeno je, da jim slaba glasba škoduje, klasična glasba in ljubezen lastnikov pa pripomore k njihovem boljšem razvoju in počutju

res pa je, da so živali mnogo bolj zavestne in čuteče kakor rastline.......toda nekateri ljudje zavračajo idejo, da bi živali imele inteligenco in čustva, čeprav so na vsakem koraku dokazi, da jih imajo......
#11
Leon Kralj
0
Feb 26, 2017
Pozdravljena, Radmila!

Napisala si: "včasih pozabimo, da so zavestna živa bitja, z inteligenco in čustvi (ker se odzivajo na naše besede in čustva, pomeni, da jih tudi imajo)"

Ne, Radmila, motiš se, to ne pomeni to. Odzivanje rastlin ni čustveno odgovarjanje, je le odzivanje. Nič drugače kot zvonec, ki zazvoni, ko spustimo električni tok skozi žice, s katerimi je povezan. Toda to še ne pomeni, da je zvonec zavestno bitje z inteligenco in čustvi. Enako velja za rastline. Le-te so žive, vendar njihovo odzivanje ni čustveno pogojeno, temveč fizikalno. Nobenega (niti enega!) znanstvenega dokaza ni za tezo, da rastline mislijo ali da se v njih dogaja karkoli na zavestni ravni. S tem soglašajo vsi vodilni svetovni strokovnjaki, ki so se kdajkoli ukvarjali s tem vprašanjem (med drugim tudi ugledna dr. Chamowitz in dr. Marder, ki sta na vsak način skušala dokazati čutenje rastlin). Vsi ti poskusi z elektrodami, citrami, itd., ki jih navajaš tukaj, nimajo seveda nobene zveze z dokazovanjem česa takega in so brez znanstvene podlage za morebitno vzročno-posledično dokazovanje te teze.

Vem, da bi rada verjela v romantično idejo o "čustvovanju rastlin", toda zaenkrat dokaz o tem ne obstaja. Me pa vsekakor veseli, da si pred nekaj meseci razpoznala moralno enakovrednost vseh ČUTEČIH bitij in postala veganka. Obstoj zavesti pri živalih kakopak ni sporen, zato je naša osnovna moralna dolžnost, da jim ne zadajamo trpljenja in smrti po nepotrebnem (s čimer že tako ali tako soglašamo vsi ljudje). In ker je jesti živila živalskega izvora povsem nepotrebno za naše optimalno zdravje, je edina razumna iz tega izhajajoča poteza postati vegan.

Lep pozdrav,
Leon
#10
Radmila Čučak
2
Feb 06, 2017
muzej v Kopru ima glasbo glicinij

http://www.rtvslo.si/moja-generacija/prosti-cas/zabava/video-prisluhnite-zvokom-ki-jih-proizvajajo-rastline/395216

Video: Prisluhnite zvokom, ki jih proizvajajo rastline :: Prvi interaktivni multimedijski portal, MM

Ali ste vedeli, da rastline igrajo oziroma prepevajo na čisto svoj način? Pokrajinski muzej v Kopru je odslej bogatejši
#9
Radmila Čučak
1
Feb 05, 2017
Ana.....navdušuje me njihovo muziciranje.......ker so pri miru, včasih pozabimo, da so zavestna živa bitja, z inteligenco in čustvi (ker se odzivajo na naše besede in čustva, pomeni, da jih tudi imajo)......
#8
Ana Kos
1
Feb 05, 2017
Radmila, ja!
Tudi tisto je ganljivo, ko je znano, da se rastline lepo odzivajo na ljubezen! <3
#7
Radmila Čučak
1
Feb 05, 2017
Ana.......<3
rastline vedo, kaj je blagodejen zvok
#6
Ana Kos
0
Feb 05, 2017
O, kako lepo! :)
Pred leti sem brala o poskusu na rastlinah, kako reagirajo le-te na tišino in na nekatere različne glasbene zvrsti. Na jazz so se odzvale enako kot na tišino, medtem ko so ob klasiki zelo dobro uspevale, ob rocku pa se je rastlina obrnila stran od vira glasbe in umrla ...
#5
Radmila Čučak
0
Feb 04, 2017
tole pa je cel koncert........nasada več rastlin, ki rastejo skupaj

lastnica pravi, da med rastlinami poteka hipna komunikacija in da njen pojoči nasad prenaša pesmi na rastline v okolju

https://www.youtube.com/watch?v=nXhhAXjKmIU

Singing Plants at Damanhur | Des plantes qui jouent de la musique - YouTube

Singing Plants at Damanhur | Des plantes qui jouent de la musique We want to thank everyone for the beautiful comments.
#4
Radmila Čučak
0
Feb 04, 2017
Zim Zelen.....za koncert bi potrebovali več interface naprav.......da bi snemala vsako rastlino posebej....

sem pa našla eno improvizacijo krasulje in glasbenika, ki igra na sitar (citre ?) in sta skupaj ustvarila enkratno glasbo........nekdo pa je komentiral, da je krasulja mnogo bolje improvizirala, kakor njen lastnik :)

kako lepo je, ko se sprehajamo skozi gozd in vsa drevesa okoli nas pojejo...škoda , da jih naša ušesa ne morejo slišati.....a morda jih sliši naša duša...

tudi ko vstopimo v rastlinjak poln rož, je tam tako lepa energija, morda prav zaradi teh neslišnih in nežnih pesmi

https://www.youtube.com/watch?v=2jSZ5FmTIVA

Music of the plants - Live duet - YouTube

This is a live musical improvisation. The plant is connected to the U1 and I am playing my Anantar (koto-kampura). The U
#3
Zim Zelen
0
Feb 04, 2017
*Radmila
To bi morali izvajati še z različnimi rastlinami istočasno, da bi nastal pravi koncert.
Me prav zanima, kako bi se med seboj uglasile in brez dirigenta usklajeno koncertirale :-)
#2
Radmila Čučak
0
Feb 04, 2017
gospa je naredila zanimiv poskus.......elektrode je dala na genetsko spremenjeno sadiko paradižnika in ta ni oddajala nobenega zvoka.......nato je elektrode priklopila na sadiko naravnega paradižnika, ki je zapela lepo pesem

nato je elektrode priklopila zopet na genetsko spremenjeno sadiko, ki je slišala zvoke druge sadike in je nato tudi sama začela peti

https://www.youtube.com/watch?v=L4CONoyIMaw

Do GMO Plants Sing? - YouTube

This is an experiment conducted by Alexandra Christ. She bought two similar tomato plants, one was GMO. Next she connect
#1
Radmila Čučak
Radmila Čučak
Objavil/a 2017-02-04 11:34:53 (Feb 04, 2017)
Starejša objava Novejša objava
Kaj vse zmorejo rastline? Ali živijo skrito življenje? Franci Dovč podjetnik - YouTube

Danes smo v ozadju prvega dela oddaje, imeli zanimivo glasbeno podlago. Glasbo so dirigirale namreč rastline! Današnji gost Franc Dovč nam je pokazal ter kaj...

Music of the Plants! - YouTube

This video is about Music of the Plants!

music of the plants - YouTube

Wow! que hacen las plantas cuando estan conectadas a un electrodo y sintetizadas por un aparato, como se puede leer en el libro "el secreto de las plantas", ...

Rastline slišijo brenčanje čebel, cvetovi zato dajejo bolj sladek nektar, pravijo znanstveniki - Zanimivosti - Govori.se

Živali lahko slišijo, zakaj torej ne tudi rastline? To vprašanje so si zastavili izraelski znanstveniki in prišli do ugotovitve, da se lahko rože na brenčanje čebel v nekaj minutah odzovejo s slajšim nektarjem. Posebno vlogo pri tem imajo cvetni listi.

ZADNJE OBJAVE
Bolečine - vzroki in zdravljenje
Vera Bojičič Modrost vere
Zaščita pred elektromagnetnim sevanjem
Artritis - vzroki in zdravljenje
Sveta Trojica
Anti-stres terapija
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj