Članek
Vam je sadovnjak edini oziroma največji prihodek in hkrati tudi služba? Želite privarčevati ob nakup
Objavljeno Feb 06, 2017

Se ukvarjate s sadjarstvom? In imate več kot 10 ha? Razmišljate o nakupu novega stroja pa si ga ne kupite, ker vam je predrag? če imate velik sadovnjak in od tega živite, je to pravi članek za vas.

Nakup dobrih strojev, v tem primeru ciljamo na traktorje, mulčerje, obiralne ploščadi in pršilnike, so dobra naložba in velik prihranek. Zakaj bi želeli varčevati pri stvareh, s katerimi si lahko skrajšate čas dela, olajšate delo, privarčujete pri energiji in stroških?
Kupujete traktor z samo osnovno opremo, z malo hidravličnih priklopov, neprimernimi pnevmatikami samo zato ker je poceni? Čez leto ali dve pa vam sigurno postane žal, ker na njega ne morete priključiti vseh modernih priključkov, ker imate v vrstah kolotečine, ker porabi veliko goriva? Zaradi zgrešenega nakupa osnovnega stroja ste primorani uporabljati enostavnejše priključne stroje, ki pa ne zagotavljajo ekonomičnosti in kvalitetnega dela.

Ne bomo trdili, da takšni stroji niso dobri. So! Vendar imajo poleg nižje nabavne vrednosti tudi drugačno zasnovo, uporabljeni so drugi materiali, skratka preveriti je potrebno za kakšno površino je stroj zasnovan. Uporabniku s površino 10 ali več ha bo cenejša izvedba stroja sigurno prej odpovedala in bo imel več stroškov s popravili kot bi bilo potrebno, kar pa je najvažnejše, da delo ne bo opravljeno pravočasno in tako kvalitetno kot bi moralo biti, pa naj gre za mulčenje ali škropljenje. Zato pred nakupom dobro razmislite o različnih variantah strojev, načinu uporabe, stroških za vzdrževanje in prihranek pri delu za obdobje 10 let in ko boste primerjali izračun, boste prišli do zaključka, da stroj z najnižjo nabavno ceno ni nujno najcenejši. Poglejte si primer izračuna za konkreten primer:

Primerjava osnovnih modelov ZM 400 Standard EN in ZM 400 DT - O nam pokaže, da se stroja že po manj kot dveh letih in pol stroškovno izenačita.
Primerjava osnovnega modela ZM 400 DT - O z enakim modelom in vgrajeno dodatno opremo:

Iz primerjave je razvidno, da se stroškovno stroj z vgrajeno dodatno opremo izenači z osnovno izvedbo stroja v manj kot osem in pol letih. Vedeti moremo, da v tej kalkulaciji niso zajeti stroški goriva in škropiva, ki se pri modelu z dodatno opremo še razpolovili. V kolikor bi v primerjavi upoštevali še obrabo pogonskega stroja, vzdrževanje, strošek za gorivo, bi prišli do zaključka, da se dodatna oprema lahko povrne v manj kot treh letih. Vemo pa, da to ni najpomembnejše. Pojavlja se vedno večja potreba, tako po zmanjševanju stroškov, kot po omejenem času (ozkem oknu) za izvedbo fitosanitarnih ukrepov v sadovnjaku.

Upoštevati je potrebno, da se nam s krajšanjem časa za škropljenje, povečuje čas za izbiro začetka škropljenja, izbira terminov ko ni vpliva vetra, termike, prevelike ali premajhne vlažnosti, temperature, zmanjšuje se zbitost tal, nastajanja kolotečin, zmanjšujejo se stroški za vzdrževanje in kar je najpomembnejše - povečuje se verjetnost boljše zaščite.
Pred nakupom dobro razmislite o različnih variantah strojev, načinu uporabe, stroških za vzdrževanje, koliko krat bo potrebno zapustiti kabino traktorja, koliko bo strošek škropiva, goriva, če boste z nakupom stroja tudi zmanjšali probleme s sosedi, ker jim ne bo zanašalo škropiva na njihovo zemljišče... in kar je najvažnejše prihranek pri delu za obdobje desetih let

Ali ste se kdaj vprašali koliko je vredna vaša ura???

Kolektiv podjetja ZUPAN vam še naprej želi lep