Članek
Z vitaminom E proti prostim radikalom
Objavljeno Nov 16, 2015

Rastline tvorijo vitamin E, da se obvarujejo pred prostimi radikali, ki se pojavijo med presnovo. To nalogo vitamin E izpolnjuje tudi v človeškem telesu.

Rastline tvorijo vitamin E, da se obvarujejo pred prostimi radikali, ki se pojavijo med presnovo. To nalogo vitamin E izpolnjuje tudi v človeškem telesu.

Vitamin E, imenovan tokoferol, je topen v maščobi. Njegova vloga antioksidanta je, da telesne celice ščiti pred poškodbami kisikovih prostih radikalov. Varuje celice in preprečuje, da bi prosti radikali uničevali celične membrane. V kozmetični industriji se vitamin E pogosto uporablja v kremah, saj kožo neguje in obnavlja. Vitamin E v telo dostavimo izključno preko prehrane.

Kje ga najdemo?

Veliko vitamina E vsebujejo hladno stisnjena rastlinska olja, oreščki, kalčki, polnovredno zrnje, rumenjak, gorčica, blitva, olive, papaja, sončnična semena, repa, mandlji in špinača.

Premalo vitamina E?

Ob uravnoteženi prehrani izredno redko pride do pomanjkanja tega vitamina v telesu. Premalo ga dobijo ljudje, ki se dalj časa prehranjujejo po strogi dieti. Ko se pričnejo prebavne težave, slaba absorpcija, zaprtost, mravljinčenje ali izguba občutka v rokah, dlaneh ali stopalih, težave z jetri in žolčnikom, so to znaki, da telesu primanjkuje vitamina E. Nezadosten vnos lahko povzroči tudi napredovanje arteroskleroze, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, raka, katarja in slabšanja imunskega sistema.

Pravi odmerek

Odmerek 12 g vitamina E zadostuje za pokritje dnevne potrebe. To najdemo, na primer, v v 20 g olivnega olja ali 50 g lešnikov. Preveliki odmerki se kažejo v motnjah vida, glavobolu, utrujenosti in oslabelosti mišic.

Fotografija: Depositphotos