Članek
Pobelite zobe na naraven način
Objavljeno Oct 22, 2015

Popolnoma naravna metoda, s katero lahko že v dveh minutah opazno posvetlite videz svojih zob, je navdušila tudi našo sodelavko. Preverite, kako ...

So tudi vaši zobje rumenkasto obarvani, kljub redni in temeljiti ustni higieni? Rumenih madežev, ki jih za seboj puščajo cigareti ali kava, navadno ščetkanje z zobno pasto ne more odstraniti. Obstaja pa naravna metoda, ki preverjeno deluje: kurkuma!

Rumena začimba močnega okusa, ki se jo uporablja v vseh vrstah curryja, je odgovor na vaše težave z rumenimi zobmi. Kurkuma je sicer znana po svojem antiseptičnem delovanju in jo mnogi priporočajo za zdravljenje bolezni v ustih, pomaga pa vam lahko tudi pobeliti zobe.

Postopek

Pol žličke kurkume v prahu zmešajte z žličko vode in napravite pasto. Z zobno ščetko posnemite pasto s krožnika ali skodelice (ščetka bo trajno obarvana rumeno) in zobe ščetkajte kot običajno. Za najboljši učinek se priporoča najmanj 2 minuti ščetkanja, lahko tudi več. Že po prvi uporabi bi moral biti viden vsaj rahel učinek.

Kako deluje?

Kurkuma bo s sklenine vaših zob odstranila obloge, ki jih običajno ščetkanje ne. Vendar pa je potrebno opozoriti, da kurkuma le odstrani obloge in ne pobeli sklenine, to pomeni, da je končni rezultat odvisen od naravne barve vaših zob. Kurkumo lahko za umivanje zob uporabljate vsak dan, vendar za to ni potrebe. Na začetku priporočamo uporabo vsak dan, po doseženem učinku pa le vzdržujte stanje z občasno uporabo.

Preizkusili smo jo tudi mi

Rumena začimba, ki z zob odstrani rumeno barvo? Kar težko je verjeti! Odločili smo se, da bomo zadevo preizkusili. Naša sodelavka, ki vedno rada verjame v moč narave, je bila takoj za in je takole opisala svojo izkušnjo.

Moji zobje niso beli, nikdar niso bili. A jutranje kavice, kljub rednemu ščetkanju, na njih puščajo še dodatne sledi rumene barve. Zobnih past za beljenje zob ne maram in sem se zato nekako sprijaznila, da moji zobje pač so, kakršni so. In je prišla novica o 'beljenju' s kurkumo. Seveda jo bom preizkusila, kaj pa se lahko zgodi?

In sem jo. Nekega lenobnega popoldneva sem pripravila pasto in se lotila ščetkanja. Prvi vtis? Bljak! Okus je zelo močan in se ga je treba navaditi. Po začetnem šoku sem nadaljevala s ščetkanjem, zelo temeljito, vsak zob posebej. Ko sem čez nekaj minut sprala usta, nisem mogla verjeti svojim očem. Zobje so bili BOLJ BELI. Še vedno niso bili bleščeče beli kot v oglasih za zobne paste, a takšni moji zobje nikoli ne bodo. So pa bili bolj beli in zelo gladki, v ustih pa je ostal nekoliko začinjen, a nikakor neprijeten, okus.

Zvečer sem se dobila s prijateljico, ki je potrdila, da učinek ni le v moji glavi. Menda ni potrebno razlagati, da se je tudi ona takoj navdušila nad to naravno metodo. Naslednji dan je učinek potrdila še ena prijateljica, ki je opazila, da so moji zobje tudi bolj bleščeči, kot običajno. Krasno! In to le po enem ščetkanju.

In še nasvet: Ščetkanje s kurkumo bo sledove pustilo na vaši zobni ščetki, pa tudi na dlesnih, jeziku in okrog ust, če ne boste previdni. Zato metode nikar ne uporabljajte takoj pred zmenkom ali pomembnim sestankom! Rumeni sledovi bodo izginili v nekaj urah, še posebej, če boste vmes jedli in pili, a to ni dovolj zgodaj, če imate do pomembnega zmenka le nekaj minut časa. Raje si zobe 'belite' zvečer ali vsaj nekaj ur preden morate v javnost.

Fotografija: Profimedia