Članek
Čokologija, naša najljubša veda
Objavljeno Oct 19, 2015

Ste se kdaj vprašali, zakaj nam košček čokolade tako prija in kako po sladkanju izklopiti slabo vest? Predstavljamo pet dejstev vede čokologije!

Zakaj nam košček čokolade tako dobro dene?

Naša duša ima veliko potrebo po pozornosti – ta se pogosto pokaže v obliki napadov volčje lakote. Podobno kot pri otroku, ki jezi brata, v bistvu pa si samo želi materin objem. Volčja lakota se še posebej rada pojavi v stresnih situacijah, ko telo izloča hormon kortizol, ki v možganih sproži željo po sladkem.

Po sladkanju se pogosto pojavi slaba vest – lahko to izklopim?

Seveda lahko! Tako, da se zavestno odločite, da se boste z veseljem posladkali.

Dobra vaja: za pet minut se umaknite na mesto, kjer se počutite dobro. Zaprite oči in pojejte košček čokolade. Poskušajte z vsemi čuti zaznati, kaj se pri tem dogaja. Kako čokolada poči, ko zagrizete vanjo? Lahko zaznate vonj kakava, vanilje in oreščkov? Kje na jeziku okusite sladko, kako se občuti topljenje čokolade? S časom bo veselje do užitka naraslo in slaba vest bo počasi izginjala.

Temna ali mlečna – katera je boljša?

Če želimo storiti nekaj za užitek, zdravje in postavo, je temna čokolada edina prava odločitev. Ta hitreje nasiti in vsebuje znatno manj sladkorja kot mlečna različica. Zaradi kofeina in teobromina prav tako zagotovi novo energijo. Poseben učinek na dobro počutje ima temna čokolada z oreščki, ki krepijo živce in preprečujejo stres. In še nekaj: pri izbiri temne čokolade vedno posezite po takšni, ki vsebuje vsaj 70-odstotni delež kakava.

Ampak čokolada redi!

Da in ne. Tudi tukaj je vse, kot pri marsičem, odvisno od količine. Tablica temne čokolade vsebuje približno sto kalorij, kar je enako kot ena banani ali dve žlici mislijev s sadjem. Zato je treba pri čokoladi najti pravo mero. Tudi tistim, ki želijo shujšati, se čokoladi ni treba odpovedati. Prav nasprotno – če si zavestno vzamemo premor za uživanje v koščku čokolade, sebi pričaramo čudovit trenutek dobrega počutja.

Kaj pa če po prvi vrstici ne morem prenehati?

S treningom vam bo uspelo! Običajno namreč jemo brez veselja in pozornosti. Sedimo v avtu ali pred televizijo, za pisalno mizo ali na sedežu v kinu – in en košček za drugim tlačimo v usta. Ko jemo hitro in brez zavedanja, telo nima priložnosti, da bi prepoznalo občutek sitosti. Najbolje je, da se čokoladi popolnoma posvetite, jeste počasi in tako, da se stopi na jeziku.

Fotografija: Depositphotos