Članek
Ko koža srbi, peče in se lušči …
Objavljeno Oct 13, 2015

Atopijski dermatitis je relativno pogosta kronična, ponavljajoča se močno srbeča kožna bolezen, ki prizadene dojenčke, otroke, mladostnike in tudi odrasle.

Pojavnost bolezni v zahodnih državah narašča, saj se ocenjuje, da jo ima 15 do 20 odstotkov oseb v razvitem svetu. Atopijski dermatitis je pogostejši pri osebah, ki imajo v družini tudi ostale atopijske bolezni, kot so astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. Devetdeset odstotkov oseb za atopijskim dermatitisom ima alergijsko obliko bolezni. Obstaja namreč tudi nealergijska oblika, pri kateri so alergološki testi negativni. Za to obliko zboli okoli deset odstotkov bolnikov. Pri otroku z atopijskim dermatitisom se lahko pozneje v življenju razvijejo tudi alergijske bolezni dihal, astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči.

Preobčutljivost za prehranske alergene, kot so mleko, jajčni beljak, pšenica, soja, arašidi, ribe, školjke, meso, žita, stročnice, različne vrste sadja in zelenjave, se dokaže z alergološkim testiranjem. Ne sme se spregledati niti inhalacijskih alergenov, kot so pršice, perje, živalski epitel, pelodi trav, dreves, zeli in plesni. Na pojav atopijskega dermatitisa poleg preobčutljivosti močno vplivajo tudi drugi dejavniki, predvsem nekatere bakterije na površini kože, na primer stafilokok.

Kožne spremembe

Atopijski dermatitis se v različnih starostnih obdobjih pojavlja na različnih, za starost značilnih predelih kože.

Dojenčki. Bolezen se večinoma začne okoli tretjega meseca starosti s srbečimi žarišči po licih. Pri bolj izraženi bolezni so prisotni vsi znaki burnega vnetja z neostro omejeno rdečino, mehurčki, razjedami, rosenjem, krastami in luščenjem. Spremembe se širijo z obraza na zgornji del trupa in iztezne dele okončin. Koža pod plenicami in v gubah je običajno zdrava, ravno tako koža okoli ust. Pri dojenčkih z blago obliko bolezni so značilne pordele, suhe in luščeče se plošče po licih.

Malčki. Po prvem letu starosti spremembe po licih postopoma izginejo. V obdobju do četrtega leta se pojavljajo manjša srbeča žarišča na gležnjih in zapestjih. Razširijo se lahko še po izteznih delih okončin, pogosto je vneta koža prstov rok in nog. Vnetje kože v tej starosti ni več tako burno. Prevladujejo srbeče zlivajoče se bunkice na pordeli podlagi. Kot posledica dolgotrajnega praskanja je koža na srbečih mestih zadebeljena in se lušči.

Otroci in mladostniki. Pri šolskih otrocih in mladostnikih srbeča žarišča nastajajo v pregibih velikih sklepov, torej v komolčnih in kolenskih jamah. Prizadeta je tudi hrbtna stran rok, nog in prstov. V puberteti in pri odraslih bolnikih nastanejo še vnetne spremembe po vratu, vekah in obrazu.

Nujna diagnoza

Diagnozo atopijskega dermatitisa postavi zdravnik dermatolog, in sicer klinično, kar pomeni, da mora imeti natančne podatke o poteku bolezni in o podobnih atopijskih boleznih v družini. Zdravnik opravi natančen pregled in oceni videz bolezenskih sprememb. Številne druge kožne bolezni, za katere je tudi značilno močno srbenje, so lahko navidezno podobne atopijskemu dermatitisu, zato samodiagnoza ni prava rešitev. Iz pogovora z bolnikom (ali starši) poskuša zdravnik ugotoviti vzročne dejavnike. Upošteva vse možne vzroke, bodisi prehranske ali vdihane alergene, dražeče snovi iz zunanjega okolja kot tudi bakterijske, glivične ali virusne okužbe.

Fotografija: Depositphotos