Članek
Kako čisti so vaši pripomočki za čiščenje?
Objavljeno Oct 09, 2015

Dnevno čistite in drgnete svoj dom, uporabljate krpe, gobice in metle … pa sploh veste, da s temi pomočniki pogosto razmažete bakterije povsod naokoli?

Krpa za brisanje tal

Tedensko
Vzemite krpo iz mikrovlaken z nastavka in jo operite v pralnem stroju na visoki temperaturi (vsaj 60 °C) z nežnim detergentom, potem pa jo posušite v sušilnem stroju z vklopljeno funkcijo za občutljive tkanine. Gobo za čiščenje tal namakajte v mešanici skodelice vrele vode in skodelice alkoholnega kisa trideset minut, ožemite in sušite na zraku (če je mogoče na soncu).

Mesečno
Gobe zavrzite, krpe iz mikrovlaken pa lahko uporabljate tri mesece, če zanje skrbite, kot je opisano zgoraj.

Metla

Tedensko
Odnesite jo na prosto in nežno otresite ob kakšen kolu ali drevesu, da odpade prah in vsi delci umazanije. Metlo lahko tudi posesate s sesalnikom.

Mesečno
Metlo položite (če je sintetična ali sirkova) v vedro vroče vode, ki ste ji dodali nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Pustite, da se namaka vsaj eno uro, potem jo dobro ožemite in pustite, da se posuši na zraku. Ne pozabite očistiti še smetišnice, najbolje je, da uporabite čistilno krpo za dezinfekcijo ali alkoholni kis.

Trik
Razmislite o tem, da nabavite metle, ki bodo namenjene le posameznim prostorom (ena za kopalnico, druga za kuhinjo, tretja za zunanje površine). Tako bakterij z različnih prostorov ne boste raznašali po celem stanovanju.

Gobica za čiščenje

Tedensko
Gobe, ki jih uporabljate v kuhinji, lahko položite v zgornji predal pomivalnega stroja in operete skupaj s posodo (vsakodnevno ali na nekaj dni). Gobice, s katerimi čistite kopalnico, namočite v mlačno vodo in prelijte z žlico alkoholnega kisa. Položite jih v mikrovalovno pečico na višjo stopnjo za dve minuti (pozor: v mikrovalovno pečico ne smete položiti gob, ki vsebujejo kovinske delce). Pustite, da se ohladi.
Bonus: če boste gobice čistili na ta način, boste poskrbeli tudi za čistočo pečice. Ko jo ugasnete, notranjost obrišite s papirnato brisačo. Gobe za pomivanje posode zavrzite po štirinajstih dneh uporabe, ostale pa zamenjajte vsak mesec.

Ščetka za čiščenje stranišča

Tedensko
Ročaj ščetke obrišite s dezinfekcijsko brisačo ali krpo, ki ste jo namočili v belilo, da pobijete mikrobe.

Mesečno
Nalijte dve skodelici belila v straniščno školjko, jo s ščetko dobro očistite in ob tem zdrgnite tudi slednjo. Ščetko odstranite in pustite eno uro, potem pa jo dobro sperite in posušite na zraku. To boste najlažje storili tako, da jo zagozdite med školjko in sedalo, voda pa se steka v školjko. Ko se suši, dobro očistite tudi nosilec ščetke, uporabite dezinfekcijsko brisačo.

Fotografija: Deposiphotos