Članek
Spopad s celičnimi poškodbami
Objavljeno Oct 06, 2015

Kaj so celične poškodbe? Vse! Razbarvanje, povešanje, gube in še več … Lahko pa vaša dejanja dejansko obrodijo neverjetne rezultate.

Za nastanek celičnih poškodb lahko krivite izključno samo sebe – izpostavljanje kožnih celic škodljivim zunanjim dejavnikom pospeši produkcijo prostih radikalov in posledično vodi do prezgodnjega staranja kože. Tovrstne poškodbe celic pospešijo vse znake staranja, kot so drobne in globlje gube, slaba kvaliteta kože, izgubo čvrstosti in elastičnosti in splošen starikav videz. Imamo pa vsaj dobro novico za vas: to je področje, na katerem lahko vaša dejanja dejansko obrodijo neverjetne rezultate.

Kako pride do poškodb celic?

1. Prosti radikali so naraven stranski produkt normalnega celičnega metabolizma, telo pa samo proizvaja številne antioksidante, ki jih nevtralizirajo. Prosti radikali pa lahko nastanejo tudi kot posledica izpostavljanja sevanju (tudi ultravijoličnemu pri izpostavljanju soncu), kajenja, uživanja prevelikih količin alkohola, fizičnih poškodb, ekstremnih temperatur, kemikalij, vnetij in nezdrave prehrane.

2. Ko produkcija prostih radikalov preseže zmožnosti delovanja antioksidantov, ki bi jih nevtralizirali, pride do oksidacijskega stresa, ta pa poškoduje celične membrane, DNK in proteine, vključno s kolagenom.

3. Kopičenje (akumulacija) oksidacijskih poškodb postane gonilna sila procesa staranja kože.

Obvadujte težavo

Zaščita pred soncem: Izpostavljanje sevanju UV je glavni krivec za celične poškodbe, kar boste najlaže preprečili s primerno zaščito. Ultravijolično sevanje namreč poveča produkcijo prostih radikalov, hkrati pa zavira naravne mehanizme telesa, ki jih nevtralizirajo. To je tudi razlog, zakaj so ljudje, ki so skozi življenje pogosteje izpostavljeni soncu, videti starejši od tistih, ki niso.

Življenjski slog: Ko gre za aktivnosti, ki povzročajo nastajanje prostih radikalov, kot so kajenje, alkohol in nezdrava prehrana, vam bomo vsakič svetovali enako: tega preprosto ne počnite. Iz svojega življenja izločite dejavnike, ki povzročajo poškodbe celic, v prehrano pa vključite antioksidantov polno sadje in zelenjavo.

Izdelki: Oblike zdravljenja in kozmetični izdelki morajo biti prilagojeni posamezniku in obsegu težave, tisto, kar vsekakor potrebujete, pa so antioksidanti, torej vitamini C, A in E, likopeni in resveratrol.

Fotografija: Depositphotos