Članek
Pomen samopregledovanja dojk
Objavljeno Oct 01, 2015

Nujen del preventive pred razvojem raka dojke je samopregled, ki ga je potrebno opravljati enkrat mesečno. Poznate pravi postopek?

Samopregledovanje je potrebno opravljati enkrat mesečno od poznih najstniških let naprej. Dokler ima ženska redno menstruacijo, naj samopregled opravi 7. do 10. dan v mesecu, ko preide v menopavzo pa enkrat mesečno na določen dan. Preglejte področje med ključnico, sredino pazduhe, spodnjim robom dojk in spodnjim robom prsnice. Morebitne spremembe boste najlažje zaznali z zgornjim delom srednjih treh prstov.

Pozorni bodite na spremembe v barvi, obliki in velikosti dojk, morebitne vdrtine in izbokline, otipljive spremembe, spremembe bradavice, morebitno uvlečenost ali izcedek.

1. korak – PREGLEJTE: Postavite se pred ogledalo, roki sta sproščeni ob telesu. Bodite pozorni na prej opisane spremembe dojk in bradavic. Roki položite na boke in se rahlo izprsite. Znova si pozorno oglejte dojki in bradavici. Dvignite roki nad glavo in sklenite dlani. Še v tem položaju se prepričajte, da ni vidnih sprememb.

2. korak – PRETIPAJTE DOJKI: Dvignite desno roko. Z levo roko natančno pretipajte vso desno dojko v smeri urinega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Dvignite levo roko in postopek ponovite na levi dojki. Nagnite se naprej in z desno roko podprite desno dojko. S krožnimi gibi leve roke natančno pretipajte dojko. Postopek ponovite s podprto levo dojko.


							 

3. korak – PRETIPAJTE BRADAVICI: S palcem in sredincem nežno stisnite bradavici in preverite, da ni izcedka.

4. korak – PRETIPAJTE PAZDUHI: Nagnite se naprej, spustite levo roko in pretipajte levo pazduho z desno roko. Najprej s stisnjenimi prsti in nato še z razprtimi. Preglejte še desno pazduho.


							 

5. korak – PRETIPAJTE LEŽE: Desno ramo podložite z vzglavnikom in dvignite desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke s krožnimi gibi pretipajte desno dojko. Vzglavnik premaknite pod levo ramo in pregled ponovite na levi dojki.

Fotografije: Depositphotos