Članek
Vas boli grlo?
Objavljeno Sep 30, 2015

Boleče grlo oziroma zaznamujejo različni simptomi, najbolj pogosto pa nas doleti pekoč občutek in praskanje v žrelu. Kako si lahko pomagate?

Vnetje žrela spremlja predvsem oteženo in pekoče požiranje. Pekoče žrelo je lahko znak okužbe z virusi prehlada ali kakšne druge infekcijske bolezni. Akutno vnetje je lahko kataralno (povzročajo ga virusi) ali gnojno (povzročitelji so bakterije). Kataralno vnetje spremljajo bolečine v grlu, značilen občutek tujka v žrelu in občutek suhe žrelne sluznice. Oboleli težko požira, ima nekoliko zvišano telesno temperaturo, je utrujen in slaboten, pogosto kašlja. Vzroki za boleče grlo: oslabljen obrambni mehanizem telesa, pogost stik s prehlajenimi, preobremenitev glasu z glasnim govorjenjem ali petjem, pa tudi razdraženost dihal zaradi npr. kajenja, velike prašnosti ali presuhega zraka.

Preverjeni pomočniki

Kataralnega vnetja žrelne sluznice se lotite z lajšanjem težav. Poskrbite za navlaženost sluznice s pitjem zeliščnih čajev, grgranjem slane vode, uživanjem medu in propolisa. V pomoč so vam lahko doma pripravljeni izdelki iz zdravilnih zelišč, kot so smrekovi vršički, žajbelj in podobno. Zdravnika obiščite, če se težave v treh dneh ne zmanjšajo ali se celo poslabšajo, pa tudi pri nekaterih drugih resnih simptomih, kot so visoka vročina in težave z dihanjem.

Fotografija: Depositphotos