Članek
Kakšen je vaš odnos do hrane?
Objavljeno Sep 29, 2015

Se vse v vašem življenju vrti okoli hrane in tega, koliko česa ste pojedli? Je hrana središče vašega življenja ali v njej preprosto uživate? Rešite naš test …

Je hrana smisel vašega življenja? Dokončajte spodnje tri stavke in preverite rezultat!

1. Prijateljica vas na njen račun povabi na večerjo v drago italijansko restavracijo. Vi:
a) Ostanete doma. Nikdar ne jeste po 19. uri, poleg tega testenine pomenijo ogljikove hidrate, ki pomenijo veliko zadnjico.
b) Si privoščite! Nameravali ste naročiti le juho, a so hidrati in odličen tiramisu na koncu zmagali. Ko se prikotalite domov vas prevzemata krivda in sram, zato si prisežete, da boste naslednji teden stradali.
c) Imate se odlično! Uživate v čudovitih okusih, pogovoru in prijetnem občutku, ki bo trajal še nekaj dni.

2. Končno vam je uspelo, da živite izjemno zdravo – zdravo se prehranjujete in se ukvarjate s športom. Nato pa vaš partner domov prinese vrečko čipsa in v trenutku slabosti, je vse izgubljeno. Vi:
a) Se nikoli ne pregrešite. NIKOLI! Preprosto se ne more zgoditi.
b) Krivite partnerja in sebe. Obtožite ga, da je želel sabotirati vaš nov življenjski slog in ste nanj jezni ter vas še nekaj dni najeda krivda.
c) Se počutite ogabno, a vas kmalu mine. Pri vsem je potrebno biti zmeren, tudi pri zmernosti.

3. Šef vas pokliče na sestanek in vam naroči, da prinesite kosilo. Vi:
a) Se popolnoma prestrašite, saj neradi jeste pred drugimi ljudmi, to vas dela živčne. Na sestanek pridete brez kosila in se zlažete, da ste že jedli. Nato se zaradi hude lakote težko koncentrirate.
b) Prinesete solato in se pretvarjate, da vas je nasitila. Ko vam sodelavka ponudi piškot, jih pojeste pet, nato pa vas cel dan grize krivda.
c) Prinesete kar koli je najenostavneje in se osredotočite na vsebino sestanka. Ko vam nekdo ponudi piškot, ga z veseljem sprejmete.

Kaj povedo vaši odgovori?

Največkrat A ali B

Vaš odnos do hrane je ekstremen, a pogost. Ne prenesete občutka izgube kontrole pri hrani in imate stroga pravila, da bi se temu izognili. Nihate med visokimi pričakovanji („Tokrat pa se mi bo res uspelo držati strogih pravil!“) in grenkimi razočaranji („To je bila velika napaka! Le zakaj sem se vdala skušnjavi?“). Poskusite najti zlato sredino – drobni užitki naj ne postanejo veliki grehi, temveč si namesto kazni, po tem ko ste se pregrešili, raje določite dan, ko lahko jeste, kar vam srce poželi.

Vsako črko ste izbrali enkrat

Občasno se borite s težavami s hrano, a jih uspete obvladovati in včasih v hrani tudi uživati.

Največkrat C

Vaš odnos do hrane je v popolnem ravnovesju. Radi nahranite tako telo kot tudi dušo in pri tem nimate nobene slabe vesti. Čestitamo!

Fotografija: Depositphotos