Članek
Kako čisti so vaši gospodinjski aparati?
Objavljeno Sep 21, 2015

Vsakodnevno za čiščenje svojega doma uporabljamo gospodinjske aparate, ki nam delo olajšajo. Kako pa lahko učinkovito zagotovimo njihovo čistočo?

Pomivalni stroj

Tedensko
Ko stroj opere posodo, jo odstranite in pustite, da se notranjost stroja dobro posuši. Potem spodnji predal izvlecite in z vlažno krpo očistite dno stroja in še posebno odtok.

Mesečno
Uporabite mehko vlažno krpo, ki jo namočite v alkoholni kis in obrišite gumijaste dele in tesnilo, ki obkroža vrata stroja. Dva decilitra kisa nalijte v kozarec (ali katero drugo posodo, ki jo perete v stroju) in ga položite v vrhnji predal stroja. Pomivalec prižgite (v njem naj ne bo ostale posode) in vklopite funkcijo z najvišjo temperaturo. Močne neprijetne vonje boste odstranili tako, da posujete skodelico sode bikarbone po dnu stroja in zaženete skrajšan program pranja, stroj naj bo tudi v tem primeru prazen. Na koncu v celoti obrišite notranjost stroja s čisto navlaženo krpo in pustite vrata odprta, da se posuši.

Pralni stroj

Tedensko
Pranje belega perila na najvišji temperaturi z dodanim belilom, ki vsebuje klor, bo očistilo tudi stroj. Če nočete uporabljati sredstva s klorom, zaženite prazen stroj, v predalček za pralna sredstva natočite malo belila brez klora, nastavite temperaturo na najvišjo in najdaljši cikel. Ko pralni stroj zaključi pranje, ga še enkrat vklopite, a le funkcijo spiranje. Takšno čiščenje je priporočljivo za tiste, ki pralni stroj uporabljajo dnevno ali še pogosteje.

Mesečno
Ko očistite notranjost stroja, se lotite še zunanjosti. Obrišite jo z vlažno krpo.

Trik
Redna uporaba belila in vroče vode ali obojega naenkrat poskrbi za čistočo stroja. Če ne želite uporabljati agresivnih sredstev, perilo perite z naravnimi sredstvi, ko pa čistite stroj, uporabite prava dezinfekcijska sredstva. Mikrobi, ki ostanejo na perilu, so lahko namreč povzročitelji alergij in bolezni.

Sesalnik

Tedensko Izpraznite vrečko oziroma zbiralnik prahu, ko je poln do 1/3 ali 1/2. Tako boste zagotovili, da bo naprava delovala najbolj učinkovito.

Mesečno
Zbiralnik prahu: Za naprave, ki nimajo vrečk, izpraznite zbiralnik in ga dobro sperite zunaj in znotraj s toplo vodo in blagim detergentom. Pustite, da se dobro osuši, preden zbiralnik ponovno namestite na sesalnik. Napravam, ki imajo vrečke, le-te odstranite, otresite, da odstranite prah, in sesalnik obrišite s suho krpo.
Dodatki: Odvijte vse cevi in preverite, če so kje poškodovane. Odstranite ves prah, lase in dlake iz notranjosti. Očistite še ostale nastavke.
Zunanjost: Mikrobi se nabirajo tudi na zunanjosti sesalnika, zato ga obrišite s krpo, ki ste jo namočili v blago milnico.
Nastavek s krtačo: Na tem dodatku se nabirajo lasje in dlake, še posebnoče imate kosmatega hišnega ljubljenčka. Dlake tako postanejo prebivališče mikrobov, delovanje sesalnika pa postane počasnejše in slabo učinkovito. Krtačo odstranite ter jo prečešite s starim glavnikom ali škarjami, a pazite, da je ne poškodujete. Očiščeno krtačo obrišite in popršite z dezinfekcijskim sredstvom.

Nekajkrat letno
Pri pralnih filtrih HEPA upoštevajte priporočila proizvajalca in pustite čez noč, da se posušijo. Večina nepralnih filtrov zahteva menjavo enkrat na tri leta, odvisno od pogostosti uporabe sesalnika oziroma alergij uporabnikov. Če se filtrov ne zamenja oziroma opere po priporočilih, se zmanjša učinkovitost naprave, ta slabše sesa drobne prašne delce in alergene ter jih raznaša v prostor. Umazan filter lahko celo vpliva na kakovost zraka v domu.

Fotografija: Depositphotos