Članek
Kaj pomeni barva vašega urina?
Objavljeno Aug 27, 2015

Je vaš urin oranžne, roza ali celo modre barve? Barva urina je dober pokazatelj ali dovolj pijete, razkrije pa lahko tudi zdravstvene težave.

Prosojna Verjetno pijete ogromno tekočine. Pitje je dobro, saj vendar ne želite dehidrirati, a pitje tolikšnih količin ni potrebno. Brez skrbi lahko zmanjšate vnos tekočine.

Svetlo ali prosojno rumena Pijete dovolj tekočine.

Rumenkasto-rjava/oranžna Vaše telo ne dobi dovolj vode, rahlo ste dehidrirani.

Temno rjava Lahko ste že resno dehidrirani. Takoj povečajte vnos tekočin, če se temna barva pojavlja dalj časa, obvezno obiščite zdravnika.

Roza ali rdečkasta Ste v zadnjem času jedli veliko borovnic ali rdeče pese? Potem je to lahko razlog. Drug razlog je lahko kri v urinu. Da bi se prepričali, ali gre morda za resno vnetje sečil, obiščite zdravnika.

Modra ali zelena Najverjetneje gre za barvilo v hrani ali zdravilih, lahko pa je tudi znak redke genetske bolezni. Če se stanje ponavlja, obiščite zdravnika.

Peneča Če je vaš urin brezbarven, a peneč, lahko to pomeni, da uživate preveč beljakovin, kaže pa lahko tudi na težave z ledvicami. Če opazite, da se to dogaja ves čas, obiščite zdravnika.

Fotografija: Depositphotos