Članek
Pripravite najboljšo solato
Objavljeno Aug 27, 2015

Skrivnost priprave zdrave, lahke in hranljive solate je v pravem razmerju in izbiri sestavin, ki naj si premišljeno sledijo od dna do vrha sklede.

Niso vse solate lahke in zdrave za vas, kot bi morda mislili. Vzemite kot primer kakšno gostilniško solato s tremi vrstami sira, jajcem, popečeno slanino in majoneznim prelivom … Če bi vse sestavine pretvorili v kalorije, lahko številka naraste tudi do tisoč! Skrivnost priprave zdrave, lahke in hranljive solate je v pravem razmerju in izbiri sestavin, ki naj si premišljeno sledijo od dna do vrha sklede. Solate lahko uživate kot prilogo (takšne naj bodo lažje) ali pa samostojno, v tem primeru si lahko privoščite tudi kakšno pregreho.

1. Zgradite osnovo iz zelene listnate zelenjave. Zelenja naj bo na vašem krožniku največ – bistveno več kot vseh ostalih sestavin. Vsebuje le deset kalorij na skodelico, bogato pa je z vitamini A in C, vlakninami in kalcijem. Temnejša kot je barva zelene listnate zelenjave, več hranljivih snovi vsebuje. Zato si redko privoščite običajno ledenko, temveč raje posegajte po rukoli, špinači in mladem ohrovtu.

2. Dodajte malo barve. Pisana zelenjava bo krožnik solate obogatila na pogled in okrepila okus, vsebuje pa le malo kalorij (ca. 25 na pol skodelice). Da bi še povečali zdrave učinkovine in videz, izbirajte različne barve – na primer rdečo in rumeno papriko, paradižnike, korenje, brokoli in stročji fižol.

3. Naložite beljakovine. Bolj puste kot so, bolje bo. Dobra izbira za odmerek beljakovin v obroku solate: štirje kuhani beljaki, 90 gramov pustega piščančjega ali puranjega mesa, konzerva tunine ali lososa, pol skodelice tofuja ali tri četrt skodelice čičerke, fižola ali drugih stročnic.

4. Izberite dodatno dobroto. Dodatki, kot so oreščki in sir, so hranljivi, a tudi kalorični, zato z njimi varčujte. Vsak od naštetih vsebuje med 40 in 70 kalorij: 2 žlici sira (kozji, feta, edamec), žlica oreščkov ali semen, pol avokada, 10 manjših oliv, 2 žlici suhih brusnic.

5. Začinite in zaokrožite okus. Ne kupujte pripravljenih solatnih prelivov, saj večinoma vsebujejo veliko umetnih dodatkov, pa še izredno kalorični so. Preliv pripravite sami – izmerite količino (da ne boste nenamerno dodali še več kalorij), in sicer ne več kot 2 žlici mešanice kisa in olja. Če resnično želite čim manj kalorično in nemastno solato, pa v blenderju zmeljite svež zrel paradižnik, ga solite in prelijte po solati.

Fotografija: Depositphotos