Članek
Napravite sami: sredstvo za pranje perila
Objavljeno Aug 27, 2015

Prisegate na domače? Domača sredstva ne vsebujejo umetnih dodatkov, zaradi česar so bolj zdrava, hkrati pa tudi bolj ekonomična.

Domači ekološki pralni prašek lahko izdelate sami iz 50 g naribanega naravnega (marsejskega) mila, 25 g sode bikarbone (NaHCO3) in 25 g pralne sode (Na2CO3). Mešanico drobno zmeljite v mešalniku in jo dodajajte po eno žlico na pranje. Mastne madeže odstranite s pasto iz sode bikarbone in malo vode, ki jo nanesete na madež. Perilo nato strojno operite.

Domači tekoči detergent pripravite sami iz litra vroče vode, 50 gramov naravnega mila, 10 kapljic poljubnega eteričnega olja (ni obvezno) in 1 žlice pralne sode. Milo naribajte v večjo posodo in nanj zlijte liter vrele vode. Mešajte toliko časa, da se milo stopi. Dodajte žlico pralne sode, premešajte in tekočino zlijte v plastenko (od porabljenega kupljenega detergenta). Ko se tekočina ohladi, dodajte eterično olje in plastenko pretresite. Zna se zgoditi, da se bo detergent precej zgostil, zato ga občasno dobro pretresite. Za pranje stroja perila je dovolj 50 mililitrov detergenta, pri bolj umazanem perilu pa dodajte dvakrat toliko.

Fotografija: Depositphotos