Članek
Povečajte svojo spolno inteligenco
Objavljeno Aug 21, 2015

Ko se staramo, nič ne ostane takšno kot v mladosti, niti naše spolno življenje. Kaj si mislimo o seksu, pa lahko pomeni razliko med zadovoljstvom in razočaranjem.

Za mnoge seks ni več kar je včasih bil. Spominjate se, da je nekoč bil spontan, strasten in (predvsem) pogost. Danes je dolgočasen, predvidljiv, zgodi se enkrat na mesec, vmes pa več razmišljate o službi in o tem, kaj si on misli o vaših ne več tako pokončnih prsih. Seveda popolnoma spregledate, kako dobro se počutite v intimnosti s človekom, ki ga ljubite. Vse to je dovolj, da s strahom pomislite, da so najboljši časi in izkušnje že za vami.

Kaj je rešitev?

Se morate naučiti nekaj novih trikov v postelji, zviti telo v položaje, ki vaše telo prikažejo v boljši luči ali preprosto sprejeti nizek libido kot del dolgotrajnega razmerja? Po mnenju dr. Martyja Kleina, ameriškega seksualnega psihologa, nikakor ne! Da bi si v vsakem obdobju svojega življenja zagotovili zadovoljivo spolno življenje, je treba spremeniti način razmišljanja o seksu. Pričeti je treba pri ideji, da za odličen seks ne potrebujete popolnega, 'mladostnega' telesa in popolnih okoliščin – ter odkriti nekaj, kar on imenuje spolna inteligenca.

Ko pričnemo spoznavati svet spolnosti kot najstniki in mlade odrasle osebe, imamo močna, zdrava, gibka telesa, ki se odzivajo na določen način. Ko pa dosežemo 40 ali 50 let, kaj šele 60, tega telesa nimamo več. Treba se je naučiti, kako prilagoditi predstavo o tem, kako naj bi nasladen seks bil videti, da lahko, ko se telesa in sposobnosti spremenijo, ustvarimo spolna doživetja v skladu z 'novim' telesom. Tukaj pride do izraza spolna inteligenca.

Kaj je 'spolna inteligenca'?

Spolna inteligenca je kombinacija informacij, čustvenih veščin in zavedanja lastnega telesa, ki jih ljudje potrebujejo za resnično zadovoljujoč seks. To nam pomaga pustiti za seboj s hormoni prežet 'najstniški seks' z vso svojo duševno in telesno prtljago, izzivi in razočaranji.

Spolna inteligenca se izraža v sposobnosti ustvariti in ohraniti poželenje tudi v manj kot popolni ali zadovoljivi situaciji; zmožnost prilagajanja svojemu spreminjajočemu se telesu; radovednost in dovzetnost o pomenu užitka, bližine in zadovoljstva; in zmožnost prilagajanja, ko stvari ne gredo po načrtih.

Če vam z leti ali sčasoma v dolgotrajni zvezi ne uspe povečati spolne inteligence, lahko to pripelje od preprostega nezadovoljstva s spolnim življenjem pa vse do tega, da si ljudje pripovedujejo zgodbe o tem, kaj njihova spolna nezadovoljenost pomeni. Sprejetje dejstva, da seks nikoli več ne bo, kot je bil, je lahko težavno, vendar lahko deluje tudi osvobajajoče in vam pomaga  pri raziskovanju potenciala, kaj lahko vaša zrela telesa in misli dosežejo zdaj in v prihodnosti.

Pametne strategije za odrasel seks

Odločite se, da ste seksi. Nič razen čudeža vam ne more povrniti telesa, ki ste ga imeli pred porodom, pred gubami in preden je gravitacija določenim predelom zadala usodni udarec. Edina rešitev je, da se odločite, da je za vas in partnerja vaše telo seksi. Če vi ne morete sprejeti videza svojega telesa med seksom, kako lahko to pričakujete od partnerja?

ODRASLA REŠITEV

Vsak od nas se mora naučiti uživati v seksu, tudi če smo predebeli ali se nam zadnjica vleče po tleh. Preprosto se morate odločiti, ali se boste do konca življenja pritoževali, ker stvari niso takšne, kot bi si želeli, da so.

Če je vaše samosprejemanje malodušno, kar kličete težave. Pomembno je, da najdete načine, kako uživati v seksu. Če pa ne želite uporabiti tega ali onega položaja, ker mislite, da ste videti trapasto ali debeli, vam bo po določenem času zmanjkalo položajev, ki bi jih v postelji lahko preizkusili. To je običajno čas, ko veliko ljudi zapade v stanje nizkega libida. Če ne morejo uživati v seksu, ne da bi se počutili osramočene, se raje odločijo, da preprosto ne bodo imeli spolnih odnosov. Sprijaznite se z napakami svojega telesa enkrat za vselej in se odločite, da vaše prsi, trebuh ali zadnjica nikoli več ne bodo ovira za uživanje v spolnih odnosih.

Poiščite pravo perspektivo spolnih nezgod

Enako kot ne dvomite v svoje materinske sposobnosti vsakič, ko se prepirate z otroki, tudi spolna samozavest ne bi smela biti pod vprašajem vsakič, ko imate spolne odnose. Vendar se to lahko zgodi, ko seksu pripisujete prevelik pomen ali si preveč želite, da bi vsakič bilo popolno. To lahko postane precej moreča težava, ko se zaradi procesa staranja ali zdravstvenih težav pričnete spraševati o svoji privlačnosti in spolnih zmožnostih.

ODRASLA REŠITEV

Pomembnejše od erekcij in orgazmov je, da se počutita blizu eden drugemu. Če partner na primer izgubi erekcijo, je najpomembneje, da ga objamete, ga pogledate in potolažite. Ugotavljanje, zakaj se je to zgodilo, pride kasneje, prvo sporočilo mora biti, da ste sicer razočarani, vendar pa to ne spremeni vaših čustev do njega.

Ko pari izberejo to perspektivo, so spolne nezgode le pomanjkanje erekcije, prehiter vrhunec ali težava z doseganjem orgazma, ne pa priložnost za zamere ali samokritiko. Če boste sebe prepričevali, da njegova izgubljena erekcija pomeni, da ga ne privlačite ali da vas vara, boste samo dodali težko breme na neprijetno izkušnjo, ki je že tako polna razočaranj. Vendar pa ne pozabite – razočaranje ni sinonim za neuspeh.

Spontanost

Ena od največjih pritožb parov, ki so že dolgo skupaj, je pomanjkanje spontane spolnosti. Seks se ne zgodi več tako preprosto, kot se je v zgodnjih dneh njihovih razmerij. Vendar pa je treba upoštevati čas, vložen v organizacijo zmenkov, kupovanje spodnjega perila ter razmišljanje o dejanju samem, in hitro ugotovimo, da je spontanost v pravem pomenu besede nekakšen mit.

V mladosti imajo mnogi pari nekakšno nenapisano pravilo, da se bosta oba partnerja pretvarjala, da je seks presenečenje. Ko ste z nekom že 10 ali 15 let, pa ni več razloga za pretvarjanje in se zato zdi 'pomanjkanje' spontanosti toliko večje.

ODRASLA REŠITEV

Sprejmite, da večina spontanosti v odraslem življenju zahteva dobro načrtovanje ter da ni neromantično, če to načelo uporabite tudi za svoje spolno življenje. Večina pomembnih stvari v vašem življenju potrebuje načrtovanje. Verjetno se nikdar ne pojavite v odlični in zelo zaželeni restavraciji in pričakujete, da bodo za vas imeli pripravljeno mizo brez rezervacije. Enako velja za seks.

Vzemite si čas za seks ali pogovor o seksu, kaj bi naslednjič želeli poskusiti in podobno. To se vam ne bi smelo zdeti kot ubijalec spontanosti, temveč preprosto nov način pridobivanja spolnih izkušenj, morda pa bo v vas celo prebudilo željo po več seksa.

Bodite osredotočeni

Zdrava pamet nam narekuje, da so med branjem pri jedi velike možnosti, da ne boste okusili hrane, kot bi si jo želeli. Enako je s seksom. Če med seksom razmišljate o mnogih nepomembnih stvareh, se boste težje osredotočili na samo dejanje. In ko niste osredotočeni, če na primer razmišljate o kupu perila, ki vas še čaka, boste v njem težje uživali in se počutili povezane s partnerjem.

ODRASLA REŠITEV

Storite vse, kar je potrebno, da pri sebi ustvarite primerno vzdušje za seks. To lahko pomeni, da morate napraviti seznam opravil, ki jih morate storiti naslednji dan, da jih preženete iz misli in se lahko posvetite samo seksu. Nekaterim je pomembno, da pomijejo posodo, drugi radi nekaj časa ležijo v postelji in zavestno sproščajo telo ter se poskušajo osredotočiti, nekaterim pomaga glasba. Ni pomembno, kaj počnete, da bi se lažje osredotočili na spolnost, pomembno je, da imate sposobnost, da to storite.

Ne pozabite, da je del odraslega seksa tudi prilagajanje ne tako idealnim pogojem, na primer pomanjkanju časa, utrujenosti ali pa je vaša hiša polna otrok. Razen če imate kakšno težavo, bi vedno morali seksu reči da, raje kot se nagibati k ne, dokler ni izpolnjen dolg seznam zahtev.

Fotografija: Profimedia