Članek
Pametne aplikacije za nepozabna potovanja
Objavljeno Aug 14, 2015

Za dopust običajno varčujemo celo leto in ga do zadnjega detajla natančno načrtujemo – še posebno če se odpravljamo v tujino. Kljub temu pa lahko gre velikokrat kaj narobe, takrat pa so nam v pomoč aplikacije za pametne telefone.

Živimo v času pametnih igračk, velika večina nas je običajne mobilnike že zamenjala za pametne telefone, kljub temu pa še vedno ne znamo izkoristiti vsega, kar nam ponujajo. V tem prispevku vam priporočamo nekaj brezplačnih aplikacij, ki vam bodo olajšala potovanja in zagotovila nepozaben dopust.

Z aplikacijo Kayak lahko najdete in koordinirate lete, hotele in najamete avtomobile, in to, kar je najboljše od vsega, za vsak osebni proračun. Aplikacija je povezana tudi s stranjo TripAdvisor, da svojim uporabnikom omogoči dostop do ocen in opisov izkušenj ostalih turistov. Na ta način smo lahko precej prepričani v zanesljivost in kakovost letalske družbe ali hotela, katerega ponudbo nameravamo koristiti.

Vsi se lahko strinjamo, da je glavni namen in smisel dopusta to, da se sprostimo, uživamo in odmislimo vse skrbi, s katerimi si sicer belimo glavo večino leta. Za del 'odmisliti vse skrbi' poskrbi aplikacija Evernote. Le-ta ima možnost snemanja, slikanja in shranjevanja skoraj vsega – od vaših misli in beležk do elektronske pošte in slik. Z njeno pomočjo boste imeli v svojem mobilnem telefonu shranjen potovalni načrt, potrdila rezervacij, skenirane potne liste in ostale potrebne dokumente, karto mesta, kamor potujete, in podobno.

Ena od najbolj priljubljenih aplikacij za iskanje najbolj poceni letalskih letov se imenuje SkyScanner. V svoji bazi ima več kot tisoč letalskih družb, med katerimi vam bo vedno našel najbolj ugodno možnost potovanja.

AirBnB je servis za potnike, ki ne želijo bivati v običajnih turističnih namestitvah, saj z njegovo pomočjo najdete 'dom stran od doma' tudi pri nekomu doma. Poiščete lahko bivališče v več kot 33.000 mestih v 192 državah, med njimi tudi v Sloveniji in na Hrvaškem. V bogati izbiri sob, stanovanj, apartmajev in ostalih bivališč (najdete lahko tudi iglu, koče na plaži in razkošne vile) boste zagotovo našli najbolj primerno zase.

Vsak od nas je že kdaj uporabil Googlov Prevajalnik in vsem nam je jasno, kako nezanesljiv zna biti, in to zaradi enega enostavnega razloga: kolikor tehnološko napreden je že, ni človek in ne more razmišljati kot človek, zato običajno fraze prevede dobesedno, to se pa vsekakor ne izkaže za uporabno. Če nimate denarja (redki ga imajo toliko) za osebnega tolmača, ki bi ga vedno jemali s seboj na potovanje, na telefon naložite aplikacijo Voice Translator. Ta nudi prevajanje fraz v kar 65 jezikov, za 19 med njimi pa lahko preverite tudi izgovorjavo.

Velika težava med potovanjem zna biti tudi denar – sicer tokrat ne le v smislu tega, da ga je vedno premalo. Če niste podučeni in se ne znajdete najbolje z valutami in tečaji, je na telefon dobro namestiti aplikacijo XE Currency. Ta izračuna tečaj v eni sekundi za kar 180 svetovnih valut. Obvestila lahko prejemate preko elektronske pošte in tečaje spremljate, še preden se odpravite na pot, morda zaradi tega tudi kaj privarčujete.

Nesreča nikoli ne počiva, pa če potujete z lastnim ali najetim avtomobilom. Vedno je tudi mogoče, da boste izbrali napačen izvoz z avtoceste ali se izgubili v labirintu enosmernih uličic v središču natrpanih mest, ki jih ne poznate. Aplikacija HotStop vam z vodenjem po 300 mestih v svetu pomaga privarčevati čas, denar in tudi živce.

Če boste počitnice preživljali na sosednji obali, vam bo morda uporabna aplikacija Hrvatski autoklub. Njihova interaktivna karta je obogatena za več kot 6500 zdravstvenih ustanov, z aplikacijo pa lahko načrtujete pot do teh in vseh ostalih lokacij. Aplikacija prikazuje tudi posnetke kamer na najbolj prometnih cestah, vas informira o cenah goriva, vodi do najbližjih bencinskih črpalk in omogoča tudi plačevanje parkiranja.

Fotografija: Depositphotos