Članek
Pogosta vprašanja o barvanju las
Objavljeno Jul 30, 2015

Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o barvanju las, ki se vam porajajo, pa do sedaj nanje niste dobile odgovorov.

Kako deluje GLOSSY tehnika?

Ko je barva  medla ali deluje brez pravega leska, potem je glossy obdelava prava rešitev. Pri tem se v lase doda molekule, ki povečajo sijaj, istočasno pa negovalne sestavine poravnajo povrhnjico in jo utrdijo. Uporaba je preprosta. Ta barvni fluid lahko kupite čist ali s kančkom sijaja. Uporablja se kot šampon, vendar ga pustite delovati od 10 do 15 minut. Prameni, barva in tudi neobdelani lasje sijejo do 30 odstotkov intenzivneje (preverite: Color Touch Relights Wella, Casting Crème Gloss L'Oréal, PhytoGloss Phyto).

Nasvet: Pri barvanih laseh se raje izogibajte močnim čistilnim šamponom ali takšnim, ki delujejo proti prhljaju, saj ti z las sperejo pigmente.

Kako v celoti prekriti SIVE LASE?

Običajne barve za lase imajo le 30-odstotno moč prekrivanja. Običajna barva obda las, vendar ne prodre vanj in naravni odtenek pronica navzven. Sive lase boste najbolje prekrili z intenzivnimi barvami (najmočnejša stopnja), namenjenimi prav za sive lase.

Pozor: sivi lasje sprejmejo barvo drugače kot naravni odtenki, zato barvo vedno najprej poskusite na skritem predelu las. Lase vedno barvajte od vrha glave navzdol do vratu.

Pena ali barva: KAJ DELUJE BOLJE?

S kremnimi barvami dosegamo bolj enakomeren rezultat. Ker so bolj enostavne za uporabo, so najbolj primerne za začetnice in za ženske z dolgimi lasmi. Peno se hitro nanese, ne kaplja in je na voljo v številnih odtenkih (odlične so barve v kremi znamk L'Oreal in Schwarzkopf).

BIO BARVE ZA LASE: Po čem se razlikujejo od običajnih?

Te barve vsebujejo izredno malo kemikalij, niso pa tako predvidljive in posvetlitve z njimi so nemogoče. Rjavi in rdeči odtenki nastanejo z izvlečki drevesnih skorij, orehove lupine ali kane; blond in zlati odtenki pa z izvlečki kamilice, pšenice ali kurkume. Prašek s toplo vodo zamešamo v kašo in pobarvamo lase, pri čemer se barva naloži na zunanji površini las. Težava je v tem, da večkrat ko uporabimo takšno bio barvo, toliko bolj temen postane odtenek las.

Kako najdemo USTREZNO BARVO glede na svojo polt?

Najbolje je, da ostanete blizu naravni barvi las in jo spremenite le za odtenek ali dva.

Vaše oči bodo zasijale in tudi polt bo delovala bolj enakomerna. Pri olivni polti in temnih očeh barva ne sme biti presvetla. Če koža hitro pordeči, so neprimerni topli odtenki, saj še dodatno poudarijo rdečo barvo kože. V tem primeru je bolje uporabiti pepelnate odtenke. Temnolasi si morajo pri barvanju z rdečimi odtenki obarvati tudi obrvi na en ali dva odtenka svetleje, da bo celoten videz kar se da naraven.

NA POMOČ! Barvanje mi ni uspelo, kaj naj storim?

Če je odtenek pretemen, raje ne eksperimentirajte z izdelkom za razbarvanje. Masko za lase pustite učinkovati dlje časa, saj bo iz las odstranila pigmente. Pri barvanje na svetle odtenke je pomembno, da ohranite mirne živce. Temnejša kot je vaša naravna barva, toliko več barvnih stopenj preidejo lasje, dokler ne dobite želenega odtenka. Če pri preverjanju odtenka pod vrečko zagledate oranžen odtenek, počakajte do konca priporočenega časa. Najslabše je, da si v paniki barvo takoj sperete, saj boste prekinili kemični proces – in potem bo lahko korenčkov odtenek popravil le še frizer.

Barvanje las povsem brez AMONIJAKA?

Veliko proizvajalcev ponuja barve, ki ne vsebujejo spojine dušika in vodika močnega vonja (ustrezen napotek najdete na embalaži). Nadomestne sestavine, kot je monoethanolamin, delo opravijo enako dobro, tako da odprejo lasno kutikulo, zaradi česar barvni pigmenti bolje prodrejo v lase. Prav tako imajo ti izdelki nižjo pH-vrednost in lasje manj nabreknejo. 

Fotografija: Depositphotos