Članek
Umetnost spogledovanja
Objavljeno Jul 27, 2015

Tudi če mislite, da se ne znate spogledovati, ali ste v tem slabi, to ni nujno res. Vsi imamo v sebi naravno sposobnost spogledovanja, le prepustiti se ji moramo.

Če ste pričakovali magično metodo ali 'v 5 korakih do mojstrice zapeljevanja', vas moramo razočarati. A to še ne pomeni, da je vse izgubljeno. Kot rečeno – vsi imamo v sebi to sposobnost, nekateri jo znajo le bolje izkoristiti kot drugi.

Raziskovalci so odkrili približno 40 različnih obnašanj ob spogledovanju – od govora v višjih tonih do dalj časa trajajočega pogleda. A teh ne uporabljamo le v romantičnih situacijah, temveč so lahko tudi pripomoček pri tkanju novih poznanstev, prijateljstev, celo v poslovnih odnosih. A mi bomo govorili predvsem o romantičnem spogledovanju.

Zaupajte svojemu instinktu

Spogledovanje je naravno osnovno obnašanje, ki pride samo od sebe (to počno tudi živali) – gre za sporočanje drugim, da jih ne ogrožamo. Dejansko jim z govorico telesa sporočamo: „Pridi bližje, spoznaj me bolje!“ Pomislite, kako se v trgovini nasmehnete prisrčnemu malčku in ta vam vrne nasmešek, nato pa to obnašanje posnemajte, ko boste v lokalu videli simpatičnega moškega, ali na delovnem mestu spoznali novo sodelavko, s katero bi lahko bili prijateljici. Nasmešek je najenostavnejše 'orodje', ko želite nekomu na enostaven način sporočiti, da vam je všeč.

Pokažite zanimanje

Drug način, s katerim enostavno navežete stik, je dotik. Če opazujete prijatelje ali pare v zgodnjem obdobju njihove zveze, boste opazili, da se pogosto dotikajo – nežen dotik roke, trepljanje rame, ipd. Ta majhna gesta pokaže sogovorniku, da ga aktivno poslušate, zaradi česar mu lahko pričnete (bolj) ugajati. Če niste v istem prostoru, na primer, da komunicirate preko sms sporočil ali sporočil na facebooku, boste enak učinek dosegli s hitrim odgovorom.

Prepustite se toku

Ne zapletite se v malenkosti in ne razmišljajte preveč. V neki študiji so ugotovili, da pogosto (pogosto napačno) sklepamo, da se oseba z nami ne spogleduje, ker ji nismo všeč. Medtem ko je Jeffrey Hall, profesor študija komunikacij, v svoji študiji ugotovil, da je le 36 odstotkov moških in 18 odstotkov žensk ugotovilo, da se druga oseba z njimi spogleduje. Zato se raje sprostite se in uživajte v pogovoru. Zelo verjetno je, da boste kasneje ugotovili, da ste se ves čas spogledovali, pa tega sploh niste vedeli.

Fotografija: Depositphotos