Članek
Razvajanje z domačim sladoledom
Objavljeno Jul 22, 2015

Na mizi ali v hladilniku imate preveč sadja, ki je že zrelo, in ga ne boste uspeli pojesti? Uporabite ga za pripravo sladoledov ali ledenih lučk – zdravo sladkanje izpod lastnih rok je še posebej slastno.

LUBENIČINE LEDENE LUČKE

400 g lubenice
2 žlici medu
10 metinih listov
9–10 kepic jogurtovega sladoleda
6 žlic mletih mandeljnov

Narežite lubenico na koščke in odstranite semena. V mešalniku jo zmešajte z medom in metinimi listi. Dodajte še sladoled in mešajte, dokler ne dobite gladke mase. Prelijte jo v modelčke za lučke, na vrh potresite mandeljne, zapičite palčke za lučke in postavite v zamrzovalnik za nekaj ur.

Nasvet: Sladoled nadomestite s tremi res zrelimi bananami, ki ste jih prej olupili in zamrznili, namesto medu pa uporabite javorov sirup – dobili boste odličen veganski posladek.

MALININA GRANITA

250 g svežih malin
300 ml vode
2 žlici sladkorja

V mešalniku zmešajte vse sestavine, dokler ne dobite gladke mase. Prelijte jo v nizko posodo in postavite v zamrzovalnik. Granito vzemite iz zamrzovalnika vsake pol ure in jo z vilicami premešajte. To ponovite 4- do 5-krat, nato jo zamrznite za 3 ure. Nastrgajte jo v servirne kozarčke, okrasite z metinimi listi in takoj postrezite.

Nasvet: Na ta način lahko pripravite granite z ribezom, jagodami, limonovim sokom, kiviji …

VEGANSKI JAGODNI SLADOLED

250 g jagod
150 g sladkorja
½ l vode
sok 1 limone

Segrejte vodo in sladkor, da dobite sladki sirup, nato ga prelijte v posodico in ohladite. Operite jagode in jih v mešalniku zmešajte v pire. Dodajte sladki sirup in limonin sok. Zmes prelijte v kovinsko posodo za sladoled s pokrovom in postavite v zamrzovalnik. Po 20 minutah vzemite sladoled iz zamrzovalnika in z žlico dobro zmešajte. Mešanje ponovite vsaj šestkrat, nato lahko sladoled shranite v zamrzovalnik ali postrežete.

Nasvet: Namesto sladkorja lahko uporabite agavin sirup ali pa sladoleda sploh ne sladkate.

LIMONADA NA PALČKI

120 ml sveže stisnjenega limoninega soka
60 ml medu
180 ml vode

Po želji limonin sok precedite in v večji posodi dobro premešajte vse sestavine. Če je mešanica preveč grenka, dodajte med ali sladilo po okusu (javorjev sirup, agavin nektar, stevio, ...). Če ne želite dodajati sladkorja, limonado preprosto zredčite z malo vode. Ko se med popolnoma raztopi, pripravljeno tekočino zlijte v modelčke za lučke ali plastične lončke (ne pozabite na palčke!) in pustite v zamrzovalniku približno 4 ure.

Nasvet: Za še večjo osvežitev lahko v limonado dodaste tudi limonine koščke ali (oprane) lističe sveže mete.

PISTACIJIN SLADOLED

100 g pistacij
95  g sladkorja
300 ml mleka
150 ml smetane

Oluščite pistacije in jih v mešalniku zmeljite skupaj s 50 g sladkorja. Bolj drobno bodo zmlete, boljša bo zmes za sladoled. Dodajte preostali sladkor, mleko in smetano. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi in masa postane gladka. Pripravljeno maso prelijte v kovinsko posodo za sladoled s pokrovom in dajte za 20 minut v zamrzovalnik. Vzemite sladoled iz zamrzovalnika, z žlico dobro premešajte, nato ga vrnite na hladno. Mešanje ponovite vsaj šestkrat, nato sladoled shranite nazaj v zamrzovalnik ali postrezite.

Nasvet: Pistacije zamenjajte z oreški makadamije za nekoliko eksotičen okus.

MANGOV SLADOLED

400 g manga
1 marakuja
150 ml sladke smetane
150 ml mleka
100 g sladkorja

V posodi zmešajte smetano, mleko in sladkor in pristavite, da zavre. Pustite vreti nekaj minut, nato odstavite in pustite, da se ohladi. V mešalniku pretlačite olupljen in narezan mango in sredico marakuje. Zmešajte sadni pire z ohlajenim mlekom, smetano in sladkorjem ter prilijte v kovinsko posodo za sladoled s pokrovom. Sladoled dajte v zamrzovalnik in ga na vsake pol ure premešajte, nato postrezite.

Nasvet: Sladoled lahko zamrznete tudi v čistih kozarčkih od marmelad, kar bo naredilo postrežbo resnično posebno.

Fotografije: Thinkstock, Profimedia