Članek
Zeleno zdravje
Objavljeno Jul 16, 2015

Poletje je najboljši letni čas za uživanje solat. Izbira sveže zelenjave je resnično bogata, tako ali tako je preveč vroče, da bi prižigali štedilnike, surova zelenjava in sadje pa sta dobra načina za ohlajanje telesa od znotraj.

Še več, raziskave kažejo, da se z uživanjem zelenjave učinkovito lahko borimo proti različnim boleznim, še posebno pa proti debelosti. No, roko na srce, vsi vemo, da bi morali jesti več solate, a nas dolgočasi njen standardni preliv – kis, olje, sol. Skrivnost za vedno zanimive in hranljive jedi pa je raznolikost: okusov (grenko in sladko), tekstur (hrustljavo in mehko) in barv. Če boste med sabo pomešali več sort, več raznolikih vitaminov in mineralov boste vnesli v telo.

Posteljite z listnato solato

Večina solat ima za osnovo listnato zeleno solato, ki je bogata z vitaminoma A in C, kalijem, vlakninami in ostalimi blagodejnimi fitokemikalijami. Ko kupujete svežo solato, izbirajte hrustljave, močno zeleno obarvane liste oziroma glave. Takoj ko prispete domov, odstranite vrečko in zunanje liste solate ter solato shranite v hladilnik v predal za zelenjavo (temperatura okoli 4 °C). Solato lahko pred shranjevanjem operete, a jo nujno dobro osušite. Voda bo namreč povzročila prehitro gnitje.

Ne zanemarite velikosti

Ko so trdne vrste zelenjave narezane na grižljaj (recimo kot kovanec za 1 evro) velike kose – na primer brokoli in cvetača – nudijo boljši občutek v ustih, zato jih z večjim zadovoljstvom zaužijemo.

Mešajte okuse in teksture

Okusi, ki gredo skupaj v 'pečenem stanju', sestavljajo tudi odlično solato. Na primer limona in borovnice so odlična kombinacija v mafinih, solata z berivko, borovnicami, kozjim sirom in limonovim sokom ter malo oljčnega olja pa bo prav tako zelo slastna. Ali pa zmešajte skupaj sveže sadeže (na primer fige) s posušenimi ter dodajte zeleno solato – odlična kombinacija.

Priložite kuhane sestavine

Na žaru ali v pečici pečena zelenjava ali sadje (še topla ali hladna) naredi solato še bolj zanimivo ter hranljivo.

Dodajte beljakovine

Četrt skodelice nasekljanih oreščkov ali fižola doda beljakovine v solato, ne da bi pri tem bistveno povečali število kalorij.

Prelijte

Prelivi dajo piko na i vsaki solati in povežejo med seboj vse sestavine. Cilj je, da solato pokapljamo in ne utopimo v prelivu. Uporabite približno eno žlico preliva na osebo. Kremni prelivi so običajno precej kalorični, a če boste majonezo zamenjali s posnetim jogurtom ali za osnovo vzeli pretlačeno sadje ali zelenjavo (zmešano v blenderju v tekočo zmes), bo jed prav tako kremasta in vabljiva, ne da bi v telo vnesli ogromno kalorij. Še vedno pa je izhod v sili preprost preliv: pomešajte nekaj kislega (kis) in emulgator (kot je gorčica), potem pa počasi vmešajte olje. 

Preberite tudi:

Odlična solata v vsakem letnem času
Solata za razstrupljanje
Povrnite hrani svežino

Fotografija: Depositphotos