Članek
Preventiva, preprosta kot abeceda
Objavljeno Jul 15, 2015

S preventivnim pregledovanjem kože je mogoče kožnega raka odkriti zelo zgodaj, v tem primeru pa je v kar 90 odstotkih primerov tudi ozdravljiva.

La Roche-Posay, strokovnjak za zaščito pred soncem, poleg uporabe zaščitne kreme, zagovarja pametno izpostavljanje soncu in preventivno pregledovanje kože in kožnih znamenj. Letos so že osmič zapored v sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov pripravili projekt osveščanja javnosti o pomenu samopregledovanja za zgodnje odkrivanje kožnega raka. Prekomerno izpostavljanje soncu, predvsem ob najbolj nevarnih urah v dnevu in brez primerne zaščite, je namreč lahko zdravju škodljivo, saj lahko pride do poškodb melanocitov, kar lahko sproži nastanek melanoma. S preventivnim pregledovanjem kože je mogoče bolezen odkriti zelo zgodaj, v tem primeru pa je v kar 90 odstotkih primerov tudi ozdravljiva. Osnovni napotki za spremljanje kože in kožnih znamenj so preprosti kot abeceda, hkrati pa učinkovito rešujejo življenja, zato bi metodo ABCDE moral poznati vsak.

Pregled z metodo ABCDE le v nekaj minutah

Metoda pregledovanja ABCDE je preprost in učinkovit vodnik za samopregledovanje naše kože. V petih korakih lahko sami s svojim očesom ali s pomočjo svojih bližnjih preverimo, ali je kje na naši koža nastala sumljiva rašča ali pa se katero od kožnih znamenj spreminja. Popoln pregled kože vam bo vzel le nekaj minut časa, lahko pa vam reši življenje. Naredite ga s pomočjo ogledala ali pa naj vam pri tem pomaga partner. V primeru, da opazimo, da se znamenje spreminja (je asimetrično, ima nepravilne meje, spreminja barvo, velikost in obliko) in/ali da srbi, krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, se moramo takoj posvetovati z osebnim zdravnikom ali z dermatologom.

Melanom se v približno 30 odstotkih primerov razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 odstotkih pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži. Najpogosteje nastane na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, lahko pa se pojavi kjerkoli na telesu, tudi na lasišču, in v številnih oblikah. Lahko nastane kot ploščata lisa v ravni kože ali pa kot privzdignjena bulica. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oz. znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja. 

Doc. dr. Larisa Stojanovič, dr. med., Anatomski inštitut, Medicinska fakulteta v Ljubljani, Dermals d.o.o., ob tem poudarja: "Koža je hvaležen organ, ker je dostopna očem. Vsak bi jo moral poznati, predvsem bi moral vedeti, kje se nahajajo in kje ne znamenja ter kakšna so, ker je na takšen način lažje opaziti nove rašče oz. spreminjanja znamenj. Nikogar ne bi smel ogrožati kožni melanom zaradi njegovega zapoznelega odkritja. O tej nevarni bolezni bi morali biti osveščeni vsi, tudi moški, saj ravno njih pogosteje na preglede naročajo hčerke ali soproge oz. partnerke, ki opazijo spremembe. Dermatoskopski pregled je neboleč in če je melanom zgodaj odkrit, je ozdravljiv. Aktivno pregledujte svojo kožo in kožo najdražjih." Pri osebah z večjim številom znamenj strokovnjaki svetujejo, da mesečno fotografirate svoja znamenja in tako primerjate oziroma lažje odkrijete spremembe in novo nastale tvorbe.

Več informacij na spletni strani projekta Teden boja proti melanomu.

Fotografije: PR