Sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki obstaja v več različnih oblikah. Najbolj osnovne oblike so monosaharidi, kamor spadajo najbolj znana glukoza, fruktoza in galaktoza. Glukozo največkrat najdemo v sadju, fruktozo v sadju in medu, galaktozo pa v naravi v prosti obliki redko najdemo, poznamo pa jo kot del laktoze, kjer se poveže z glukozo. Namizni […]

Zakaj zmanjšati količino zaužitega sladkorja? | Savus

Sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki obstaja v več različnih oblikah. Najbolj osnovne oblike so monosaharidi, kamor spadajo najbolj znana glukoza, fruktoza in galaktoza. Glukozo največkrat najdemo v sadju, fruktozo v sadju in medu, galaktozo pa v naravi v prosti obliki redko najdemo, poznamo pa jo kot del laktoze, kjer se poveže z glukozo. Namizni sladkor ali saharoza je disaharid, sestavljen iz dveh monosaharidov – glukoze in fruktoze.