Milena Miklavčič

Milena Miklavčič, pisateljica, pravljičarka, publicistka, novinarka in raziskovalka piše že vrsto let.

Prijatelji (45)
Risovi Literati
Lejla Beja
Vojko Plevel
Mirjana Frankovic
Erik Kos
Bojan Ahlin
Liza Whiteapple
Dusan Bergmann
Spremljevalci (19)
Rak Stari
Aleksander Kozarski
Najini Teki
Marija Lesjak
Danijel Golobič
Alenka .
Romeo Nesic
P. J.

Kategorija: RIT.IN.KAČE.NISO.ZA.IGRAČE

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Pisker, ki je počil
kje so meje?
CRKNJENO KLJUSE
COPY PASTE
Darujte za deklico - prošnja za pomoč!
OVCE POZIMI
duhovnost kot opij
Kdaj sanjaš o svoji vesti?
razmišljanje ob nekem intervjuju
Kot tetovaža na riti
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

četrta.

Milena Miklavčič
24.04.2014 20:15 (Apr 24, 2014)

http://www.mladinska.com/knjigarna_konzorcij/lestvice/lestvica?aid=3743

pretresljive zgodbe, ki se rojevajo

Milena Miklavčič
13.01.2014 19:23 (Jan 13, 2014)

Knjiga Ogenj, rit in kače je, kot kaže, že postala ''mini uspešnica''. Zelo sem vesela, da jo berejo tako starejši kot tudi mlajši.

Zavedam se, da največ zanimanja vzbuja prvih sto strani, na katerih so – prvič v zgodovini – zapisane raziskave o spolnosti na Slovenskem, ki zajemajo prvo polovico 20. stoletja, pa so mnogim pretresljive tudi druge zgodbe. Recimo tiste, ki pripovedujejo o odnosih med taščo in snaho. Pa one druge, v katerih izpovedujejo svoje pretresljive usode otroci, ki so v otroštvu doživljali grde stvari.

Danes me je poklicala K.L. in mi- v solzah- pripovedovala svojo zgodbo. Rodila se je leta 1936, bila je nezakonski otrok med kmečkih sinom in žensko, ki je bila malo bolj ''počasne'' pameti. Ko jo je rodila, ni imela niti predpasnika, da bi vanjo zavila otroka…skoraj tri mesece je nosila golo dete pod obleko, privezano na prsi, da revše v pozno jesenskih mesecih ni umrlo od mraza.

Ko je bila K. L. stara tri leta, je postala izrezani oče. Njeno mamo je k sebi p

nekaj o knjigi ogenj, rit in kače niso za igrače

Milena Miklavčič
10.01.2014 13:57 (Jan 10, 2014)

Nekateri so bili ob branju moje zadnje knjige pretreseni, ker niso mogli doumeti, da je bilo življenje nekoč tudi v resnici tako kruto, ko so ga preko izpovedi brali v knjigi.

Tisti, ki stare čase še pomnijo, trdijo, da je bilo včasih še veliko huje….

Žal mnogi, ki so raziskovali preteklost, niso našli dovolj poguma, da bi prisluhnili tudi pripovedim o spolnosti.

*

Nekoč ni bilo na razpolago nikakršnih informacij o moškem in o ženski, o njunih spolnih organih, delovanju le-teh. Knjige o medsebojnih odnosih niso obstajale, bognedaj o intimi. Škof Jeglič je, na primer, napisal nekaj priročnikov, ki so bili polni moralnih naukov in prepovedi, žal pa so nekateri od njih vzbudili v krščanskih krogih nemalo zgražanja zaradi – ne boste verjeli - ''svobodomiselnosti''.

Tako nekje piše:''Združitev naj se izvrši kar mogoče sramežljivo. Mož naj se ne dotikuje žene na ''tem delu'', ker je nespodobno, in bi mogel ženo tam pokvariti.''

Ko so kasneje knjižice prevedli v tuje jezike, med drugim v

sladka jabolka

Milena Miklavčič
04.01.2014 13:18 (Jan 04, 2014)

 Tudi Lojzova zgodba je bila ena tistih, ki mi je ''pomagala'' ustvariti zadnjo knjigo.

 

Alojz danes v miru uživa leta upokojitve. Kljub temu, da ves čas brklja v svoji delavnici, kjer izdeluje čudovite lesene ornamente, najde še dovolj časa, da gre na vrt, v naravo, s katero je tesno povezan še od otroštva. Na Gorenjsko se je preselil z drugega konca Slovenije, iz Dolenjske.  Šli smo s trebuhom za kruhom, pravi.

Vse življenje je bil borec. Nikoli  ni dovolil, da bi ga usoda spravila na kolena. Mogoče so se kali za preživetje rodile med vojno, ko je bila njegova družina obsojena na izgnanstvo v nemških taboriščih?

»Spominjam se pomladi leta 1941,« začne pripovedovati.

»Padlo je veliko snega, vendar z zamudo. Pred hišo je rasla jablana, a jo je sneg podrl ravno na velikonočno nedeljo zjutraj.

Bil sem še majhen fantič, najmlajši v družini. Povsod sem bil zraven in poslušal, o čem so se pogovarjali odrasli. Za vsako delo sem imel majhno orodje, da sem lahko pomagal po svojih močeh.

VEČ KOT 200 NAS JE ŽE....

Milena Miklavčič
03.01.2014 10:02 (Jan 03, 2014)

http://www.gorenjskiglas.si/article/20131230/C/131239978/1039/moskim-pravica--zenskam-dolznost-

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kako-neki-so-seksali-nasi-dedki-babice

http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/brez-sramu-in-zadrzkov-tudi-o-seksu.html

Ogenj, rit in kače se dobro berejo.

Veselim se tega!
Knjiga o intimnih trenutkih naših prednikov je bila namenjena temu, da preko napisanih zgodb spoznamo, kakšno je bilo življenje prednikov v prvi polovici 20. stoletja.

Na fotografiji je ded Luka, znana žirovska legenda, o njem še danes kroži nemalo zgodb.

Kljub sramežljivosti, ki je bila še v 60. letih prejšnjega stoletja zelo lepa in zaželena čednost, so vseeno našli načine, s katerimi so poudarili tudi bolj žgečkljive in konkretne zadeve, ki so se dotikale intimnih odnosov med moškim in žensko.

Zelo znane so Lukove besede, s katerimi se je drugim ženskam dobrikal, medtem ko je bila njegova tik pred porodom: ''Jaz imam doma gorko peč, pa gor ne smem.'' To je pom

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

''že od nekdaj so me privlačevale prepovedane stvari,'' pravi milena miklavčič. več kot dvajset let je potem raziskovala, kakšni so bili medsebojni odnosi med moškim in žensko v prvih 60 letih 20. stoletja. osredotočila se je predvsem na odnose v spolnosti. v knjigi ogenj, rit in kače niso za igrače bralcu skozi resnične zgodbe pripovedovalcev oriše intimne plati življenja nekoč. nekatere podrobnosti le-tega so v tej knjigi razkrite prvič. tudi zato so zgodbe, ki prihajajo med bralce, unikatne in vredne pozornosti.        

Kategorija: Leposlovje

Cena: 20 €

Kategorija: Leposlovje

Cena: 20 €

detektivsko-pustolovska zgodba nekega blaža m. blaž, s čričkom matičkom v  žepu, se po naključju, morda tudi zaradi dolgočasja, odpravi na potovanje, kjer sreča mnogo zanimivih sogovornikov, od govorečega belega kamna nopa, črička vladimirja, mravelj, do razbojniške deklice marine. kamen s svojim kamnitim srcem in kamnitimi mislimi poskuša svet okameneti, a mu to prepreči blaž... v drznih, celo nevarnih pustolovščinah, mu pomaga marina...kako in na kakšen način?

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 15 €

pravljice iz zakajčkove ulice najboljša samozaložniška knjiga v sloveniji leta 2008        

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 15 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj