Naša vest

OddajMilena Miklavčič, dne 2015-07-21 ob 19:01:44

Včasih, ko razmišljam, kaj Slovenci počnemo, kako samomorilski smo postali, pričnem resno dvomiti v zdravo pamet tega naroda, ki si že več kot pol stoletja sam koplje jamo, čakajoč, kdaj bo padel vanjo.

Nekako sem bila prepričana, da se zgodbe o dehidriranih otrocih, ki jih nepremišljeni starši na vročem soncu pustijo čakati v zaklenjenih avtomobilih pred trgovskimi centri dogajajo le v Ameriki in v filmih, a kot kažejo zadnji primeri celo z Gorenjskega, ja, bog se usmili tudi mi nismo cepljeni pred norostmi!

Prejšnji teden sta morala onemoglega 13-letnega dečka iz pregretega avta pred nakupovalnim središčem Qlandia z razbitjem stekla reševati kranjska poklicna gasilca Matej in Simon. Ena od sobot pa bi bila kmalu usodna  - in to na istem parkirišču - za enajstletno deklico. Ja, ljudje božji, kje imate zdravo kmečko pamet!?!  Pa sta prišla v javnost le dva primera, koliko je še takšnih, o katerih se sploh ne piše!

Če že pri lastnih otrocih, tistih, ki bi morali biti punčica v našem očesu, počnemo nedoumljive norosti, ki se lahko celo najbolj tragično končajo, ni čudno, če takšni in še kakšni drugi osebki povsem neuravnovešeno ogrožajo varnost tudi na cesti, ko se zapeljejo nanjo.

Spominjam se nekega šoferja avtobusa, pa se to ni dogajalo ne vem kako dolgo nazaj: ko sem kolesarila, je- meni nič, tebi nič- na nepregledni cesti brez pameti prehiteval tovornjak najboljšega soseda. Pristala sem v jarku s poškodovano ramo, on pa se je vsakič, ko sva se kasneje srečala, ob različnih podlih dovtipih norčeval iz tega dogodka, ki ga- če ne drug- moja rama še zmeraj ni pozabila.

Tudi v Žireh so nekatere ulice- tiste, bolj ravne, nenehno na udaru - recimo Čevljarska ulica, zlasti njen zgornji del. Nekateri – pa vsi vedo, kdo to so – tiščijo na gas, kolikor le morejo, ko švignejo mimo. Pa jih prosiš in pred njimi moleduješ, naj bodo bolj pazljivi, če ne zaradi sebe, pa zaradi majhnih otrok- pa je vse bob ob steno.

Slovenske ceste so polne psihopatov, ki v trenutku, ko sedejo za volan, mislijo, da jim nihče nič ne more in se zato temu primerno tudi obnašajo. Število smrtnih žrtev na slovenskih cestah v letošnjem letu se je po nesreči na primorski avtocesti, v kateri so umrli štirje ljudje, že povzpelo na 62, medtem ko je bilo v enakem obdobju lani 50 mrtvih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah so po poročilih policije nepravilna stran ter smer vožnje, alkohol oziroma mamila, neprilagojena hitrost. Mirne duše pa bi lahko dodali še tipično balkanski občutek večvrednosti, domišljavosti in oholosti, češ, kaj mi pa morejo, na cesti sem jaz gospodar.

Pred dnevi, ko sem se peljala po istrski hitri cesti proti Pulju, sem zelo hitro in z veseljem ugotovila, kako prijetna je lahko vožnja! Omejitev je bila 110 km/uro in nihče je ni prekoračil. Potem pa v Barbarigi, medtem ko smo bili na sladoledu, slišimo od sosednje mize pogovor o teh prekletih Hrvatih, ki so povsod namestili radarje, zaradi katerih morajo Slovenčki voziti po predpisih in da komaj čakajo, da prečkajo Dragonjo, kjer si potem dajo duška in pritisnejo na plin, kolikor jim srce poželi, saj jim itak nihče nič ne more. Nakar so sledile še stave, kdo hitreje prevozi avto cesto od Kopra pa do Maribora. Ob tem čvekanju sem se spomnila na groteskno odstranitev radarjev prav v Mariboru. Ko so Štajerci pokazali, da imamo Slovenci več pameti v mišicah kot pa v glavi.

Sesti v avto in se zapeljati na cesto je zelo odgovorno dejanje. V trenutkih, ko smo za volanom, nismo odgovorni le zase, temveč tudi za druge. Itak se v življenju zgodi marsikaj- in to po spletu okoliščin, ko ne odreagiramo tako, kot bi morali.

Resno se sprašujem,  zakaj je toliko tistih, ki se na cesti obnašajo zelo podobno kot na domačem dvorišču: nasilno in brezobzirno.

Ne bom pozabila vožnje proti Mariboru, zgodilo pa se je malo pred trojanskimi tuneli. Po prehitevalnem pasu nas je več prehitevalo pet ali šest tovornjakov, ki so vozili drug za drugim. Potem pa se eden od njih, povsem iznenada - ne da bi vklopil smerni kazalec, odloči, da se bo tudi sam vključil v našo mini kolono. O tem, da so v tistih sekundah imeli angeli, ki nas čuvajo obilo dela, da se ni zgodila katastrofa, ne bi razpredala, ker mi še danes ledeni kri po žilah, ko se spomnim dogodka.

Kot veste, oblast neprestano uvaja nove in nove zakone, strožje, z vedno višjimi kaznimi, na cesti pa ljudje še zmeraj umirajo. Zakaj? 

Konec koncev se vsa zgodba začne že pri drobnih malenkostih. Recimo: vsi smo bili že kdaj priča pogovorom v slogu: "Joj, zbil sem žival!" poslušalci pa je zanimalo le to, kaj se je zgodilo z avtom. Da bi povprašali po živali? Ne bodite smešni.

Še nečesa ne razumem: za nas, Slovence, avtomobil ni le prevozno sredstvo, je tudi nadvse dragocena  premična nepremičnina. Nekakšen lasten grunt, hiša, v kateri živimo, ki se pač vozi naokoli. Vseeno pa na cesti prevlada naš nemogoči značaj, ko nas obsede hudič in se obnašamo, kot bi želeli delati skupinski samomor.

In če na koncu pod povedanim zapišem sklepne besede, se le-te ne morejo glasiti drugače kot takole:''Če se že do lastne države obnašamo neodgovorno in skregano z vsako zdravo pametjo, je potemtakem pričakovati, da bomo na cesti, ko smo za volanom, dosti boljši?

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
5
Stane
0
Jul 23, 2015
V kolikor vas z osebnim avtomobilom na avtocesti v klanec pred Trojanskimi predori prehiteva kolona tovornjakov, je z vašo vožnjo nekaj hudo narobe. Vsekakor to ni varna vožnja, kar ste ugotovila že sama. Rešitev je v povečanju hitrosti na za avtocesto in povprečne voznike normalnih 130km/h.
Če kdo ne upa, ne zmore ali noče voziti z 130km/h, ki omogočajo normalno pretočnost, potem naj za pot raje izbere kakšne druge ceste. Ali še bolje, izbere naj enega od javnih prevozov.
Cestno omrežje sam večkrat ponazorim z ožiljem v človeškem telesu. Visoki pritisk ( prevelika hitrost) je vsekakor nevarna stvar. Zoženje žil, čep ali tujek v žili pa ( prenizka hitrost) so ravno tako zelo nevarne okoliščine, ki privedejo do kapi, infarkta. Ki pa so praviloma usodni.
Sam imam krepko preko 1mio prevoženih kilometrov in neumno je udrihati samo po preveliki hitrosti, ker je premahna hitrost večkrat kriva za nevarne situacije in posledično za nesreče. Uradna razlaga "stroke" da je praktično vedno kriva prevelika hitrost, je zamegljevanje dejstev oz. enostavno sprenevedanje.
Vso pravico imamo biti vsi na cestah. Vendar lepo prosim, ne ogražajo me samo divjaki, temveč me še skoraj bolj okorela počasneta, ki se znajo od Žiri do Ljubljane peljati 70km/h. Na "pametnih" 35km/h zmanjšajo edino v Škofji Loki.
#5
Ludvik Novak
0
Jul 23, 2015
levičarji vesti nimajo. je še nikoli niso imeli!
#4
Bine, Rogla
1
Jul 22, 2015
v Sloveniji ne bo nikoli drugače.
Imamo 700.000 upokojencev, 300.000 je javnih uslužbencev, 150.000 brezposelnih, 200.000 je šoloobveznih- s primerno socialistično opranimi glavami, več kot 200.000 je direktnih potomcev t. i. partizanov, prisesanih na privilegije, okoli 800.000 je priseljencev, ki se najdejo tudi v omenjenih od državnega proračuna odvisnih oseb....
Koliko je takšnih, ki so zazrti v prihodnost, ki so odvisni od svojega konkretnega dela?!
V manjšini so.
Zato pa je, kot je.
#3
Zoprna Zofka
2
Jul 22, 2015
Kdor v Sloveniji govori o ''vesti'', nima stika z realnostjo.
Slovenci vesti nimajo več.
#2
MATJAŽ S.
3
Jul 22, 2015
Slovenija se je že pred desetletji popolnoma balkanizirala in to v najnajnajnajslabšem pomenu besede.
Milena, sprašuješ se, zakaj smo takšni, kot smo, tudi na cesti?
Odgovor je lahko zapleten, lahko pa zelo enostaven: zato, ker se iz polpreteklosti in sedanjosti vsak dan učimo, da nam ''nihče nič ne more'', da smo nedotakljivi, če smo na pravih položajih. Tisti pa, ki to niso, pa s pomočjo medijev dobijo lažni občutek, da so tudi oni vsemogočni, če stopijo na stran ničvrednežev...

. Kje drugje ima moški večji in bolj otipljiv občutek, da je vsemogočen kot za volanom?!?

Slovenija zaudarja, do skrajnosti je umazana in zasvinjana.
Prav imaš, pod nogami nam ležijo umorjeni sonarodnjaki, zemljo smo zastrupili tako kot v Celju, elita krade ljudem direktno iz žepov, vsak dan jih je vedno več mrtvih na cesti, ljudje v svoji nestrpnosti in pod vplivom maliganov pobijajo drug drugega kot zajce. družinskega nasilja je toliko, da se odgovorni ne upajo dati podatkov v javnost. Še mladi ne verjamejo več, da ljubezen premaga vse ovire, ločitev je več kot porok! Tega ni nikjer v svetu.

V razmišljanju bi lahko še malo bolj izpostavila odnos Slovencev do umorjenih po 2. sv. vojni. Ta odnos se je zažrl v narodovo psiho, še spoštovanja vredni posamezniki se nekako strinjajo, da so poboji ob pravem času, s pravimi razlogi in v pravih situacijah legitimni in dovoljeni.
Narod, ki tako razmišlja, je obsojen na propad.
Pa lep pozdrav,
Matjaž

PS
Prilagam nekaj jutranje gnojnice, čeprav se bojim, da ji mnogi ne boste verjeli. Še huje je, kot piše v članku!

http://www.pozareport.si/?Id=necenzurirano&View=novica&novicaID=21490&type=tags


Kadrovanje v SDH. Zakaj govoric o provizijah na švicarskih računih ne preveri Sova?


Ko sem prejel in prebral zahtevo za popravek, povezan z objavo članka z naslovom Govorice ob zboru novih nadzornikov SDH. Za provizije naj bi šlo v Švico 2 milijona evrov, ki ga je spisala služba za odnose z javnostmi Stranke modernega centra, sprva nisem mogel verjeti, kaj pišejo. No, potem pa sem sprejel cinično razlago enega od boljših poznavalcev slovenske politike, češ - vročinski val opravlja svoje.
Pa vendar, gre za največjo vladno stranko. Kako je mogoče, da "modro ugotovijo", da sporni članek temelji na govoricah, če sem že v naslovu članka sam zapisal, da gre za govorice. Kako je mogoče, da kar zapišejo, da zapisanih navedb nisem preverjal pri nobenemu članu SMC?! Kako pa to vedo? So mar vsi člani SMC po objavi članka na tajništvo stranke prinesli notarsko overjene izjave, da o tem nikoli niso govorili z avtorjem trh vrstic ...? Višek vročinskega udara pa je verjetno sprožil tudi tisto pisno reakcijo službe za odnose z javnostmi, ko pravijo, zakaj govoric o provizijah na švicarskih bančnih računih nisem prej preveril pri njih? Halo?!
Ali, kot je dohovito pripomnil eden od komentatorjev pod člankom, so mar o provizijah razpravljali na kongresu stranke?
Toda šalo in vročinski val na stran, dejstva so sledeča.
Prvič, ministrstvo za finance je res kršilo postopek imenovanja novih članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga.
Drugič. Dve članici (Barbara Smolnikar, Lidia Glavina) in en član (Damjan Belič) novega nadzornega sveta (od petih) ne izpolnujejo pogojev za članstvo v nadzornem svetu SDH, kot to jasno določa zakon o Slovenskem državnem holdingu.
Tretjič. Govorice o tem, da naj bi - zaradi imenovanja novih članov SDH - na "tajne bnčne račune v Švici odšlo 2 milijona evrov", zares krožijo. To pripovedjejo ljudje, ki poznajo stvari in imajo dobre informacije, Novinarji jim žargonsko pravimo "zanesljivi viri". Pri tem se konkretno omenja eden od vidnih članov SMC, pri čemer za objavo imen žal (še) ni dokazov. Nenazadnje, tudi Marko Golob, nekdanji član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, javno dopušča to možnost, ko govori o "bizantinski naravi" slovenske politike.
Zato se tukaj, podobno kot naši zanesljivi viri, sprašujem(o), zakaj teh govoric ali informacij ne preveri Slovenska varnostno-obveščevalna služba (Sova) ki to lahko stori in je neposredno podrejena predsedniku vlade?
In še, zadnje čase je slišati tudi govorice, da naj bi predsednik vlade in SMC Miro Cerar želel zamenjati svojega kabinetnega svetovalca in predsednika programske konference SMC Aleksandra Kešeljevića ter generalnega sekretarja SMC Erika Kopača ...

Kadrovanje v SDH. Zakaj govoric o provizijah na švicarskih računih ne preveri Sova? - pozareport.si

Ko sem prejel in prebral zahtevo za popravek, povezan z objavo članka z naslovom Govorice ob zboru novih nadzornikov SDH
#1
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič
Objavil/a 2015-07-21 19:01:44 (Jul 21, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
COPY PASTE
Vabljeni k ogledu filma!
Novi stari primeri (New Tricks)
7. Literarni natečaj v poeziji ali prozi
Kdaj sanjaš o svoji vesti?
Potemkinova vas in driska
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj