kje so meje?

OddajMilena Miklavčič, dne 2015-07-06 ob 16:06:50

Micka Kovačeva

Micka Kovačeva
pila, nič plačala,
pil bi še vsak hudič,
plačal pa nič.

Jako čuden narod smo Slovenci. Čez leto jamramo, da ni denarja za ceste, šole, zdravstvo, otroke in penzije, potem pa pride poletje in …preko Dragonje se začnejo viti dolge kolone turistov, željnih namakanja v Jadranu. Kar naenkrat se - po nekem čudežu - najde denar za nič kaj poceni poletno uživanje, tc, tc, tc!

Vseeno je bilo – to je treba reči –poleg ležanja na plaži, par stvari tokrat drugačnih kot običajno. Slovenci so, ne glede na spol, težo, leta, porjavelost in ne glede na zunanjo lepoto, glasno slavili grško zavrnitev plačila dolga na referendumu. Odpirale so se piksne piva in slišali so se gromki hura-ji, da so mi šli mravljinci po koži. Pa dragi rojaki, sem si mislila: mar ste nori ali kaj? Grki so se pritlehno ponorčevali tudi iz Slovencev in naše več kot milijardne solidarnost, jebela cesta! Ob tem pa tudi pozabili, da je bila Grčija še v prvi polovici 2014 na dobri poti okrevanja z največjo rastjo v Evropi? Nato je na oblast prišla Siriza, zgodilo se je, kar se je, ker socializem pač ni namenjen doseganju proračunskih in razvojnih ciljev, temveč le pravljicam....V podporo le-teh je celo v Ljubljani protestirala peščica trčenih (33), ki jim, kako značilno, strašno diši živeti na veliki nogi - a na tuj račun.

In- kako zanimivo- za Grke in za ''naše'' so v vsej zmešnjavi, ki ji ni videti konca, sporni - upniki. To je približno tako, kot da si sposodite denar, ki ga ne morete vrniti, potem pa upniku, ko vas vpraša, kdaj mu mislite vrniti posojilo, jezno zabrusite v obraz:»Ti prekleti Merklovec, samo poglej se, a te ni sram, da me ponižuješ s takšnimi neokusnimi in žaljivimi vprašanji!?«.

Bi dala za eno mašo, da bi razumela te čudake. Pravijo, da so socializmu slepo vdani pripadniki pač preponosni, da bi vračali izposojeni denar. Naši tovariši, ki takšne neumnosti s še nepredvidljivimi katastrofalnimi posledicami žal podpirajo,se, kot že rečeno, ne zavedajo, da je med milijardami, ki so jih Grki dolžni, tudi nekaj drobiža, malo manj kot 2 milijardi, t. i. mojega, tvojega, našega denarja. Ki smo jim ga posodili in butasto verjeli, da ga bodo nekoč vrnili. A naše posojilo jim ni pomenilo nič- niti hvala niso rekli zanj- nam pa 2 milijardi pomenita ogromno. Če ne drugega, bi lahko za naslednjih sto let poskrbeli za naše lastne lačne otroke, upokojence z veliko nižjimi pokojninami, kot jih imajo v Grčiji, lahko bi – če ne drugega- omogočili znosnejše delovanje zdravstvenega sistema.

Eh, po drugi strani pa nisem neumna, da bi trdila, da je v tem verižnem marketingu, ki se je včeraj dokončno zakoličil v Grčiji, EU good guy, Grčija pa bad one. Edina stvar, ki mi gre res na živce so ''mokre sanje'' vsepovsod, kamor pogledam, ko povsem normalen folk uživa v tem, kako so ''Grki nategnili EU''. Pa da jim sedaj, ko so šli na referendum, ''nič ne bo treba plačat, kar so dolžni''. Ležim na plaži, folk okoli mene pa preračunava, kako leopo nam bo, ko bo EU crknila in bomo spet živeli brez pravil – kot v raju.

Moja kmečka pamet pa se ob vsem, kar posluša, čuti opeharjena in ogrožena. Verjetno zato, ker še nikoli nisem živela na tuj račun, ker sem zmeraj vračala kredite, ker sproti plačujem položnice,  in predvsem- ker ne sanjam o gradovih in BMW-jih  nad oblakih, če vem, da imam tukaj, na zemlji, komaj za sproti. Pa se ne pritožujem. Prekleto dobro se zavedam, da imeti v denarnici ''več'', ne prinaša zmeraj sreče in veselja.

Tudi zato do ''Mick Kovačevih, ki bi pile in nč puačale'' nisem ravno ''polna nežnosti''. Izid referenduma, ki naj bi pogajalsko moč vrnil v grške roke, ima tudi drugo plat zgodbe. Po oceni prvega moža helenske trgovinske zveze Vasilisa Korkidisa je grško gospodarstvo samo v tednu pred referendumom izgubilo 1,2 milijarde evrov. Odkar so svoja vrata zaprle banke, pa naj bi zasebna potrošnja strmoglavila za kar 70 odstotkov.

Dan ali dva nazaj, je svet obšla tragična, ganljiva in žalostna slika obupanega in objokanega grškega upokojenca, po tem, ko ni uspel na banki priti do 120 EUR svoje pokojnine. Podoba jokajočega moškega na tleh, ob ograji, je verjetno ena izmed najbolj pretresljivih, a slikovitih o stanju v Grčiji. Ne prikazuje človeka s t.im. dna, temveč povprečnega človeka, ki je delal celo življenje in na starost dočakal razvrednotenje vsega, v kar je verjel.

Kljub temu, da je Siriza včeraj uspela prepričati volivce, naj se na referendumu opredelijo proti pogojem institucij za vračanje dolga, je danes odstopil finančni minister Varufakis. Matej Lahovnik pravi, da ne pozna nikogar, ki bi bil tako nesramen, da bi tistega, od katerega si želi sposoditi denar, ozmerjal s teroristom. Tudi to kaže, da je skrajno levičarska vlada pod vodstvom Sirize v Grčiji povsem izgubila kompas.

Vsaka gospodinja, ki se zaveda, da mora potrošnjo prilagoditi stanju v žepu, bi lahko politikom, takšnim in drugačnim, povedala, da je brzdanje javnih financ verjetno največ, kar država lahko naredi za svojo suverenost in za državljane.

Nauk grške zgodbe bi moral biti zelo jasen za vso Evropo in tudi širše,, podoben pa je naukom številnih prevaranih Slovencev, ki so jih premamile obljube o mega donosih v različnih finančnih verigah: če je nekaj slišati predobro, da bi bilo resnično, potem verjetno ni resnično. Skrajni čas bi že bil, če že ni prepozno, da Slovenci rečemo ''ne'' tudi slovenski ''Sirizi''. Njihove pravljice nas bi lahko drago stale. V španoviji še pes crkne, kdor ne verjame, si naj- če ne drugega- v teh poletnih dneh ogleda kakšno turistično naselje na obali: kar je v zasebnih rokah- cveti, kar pa je naše- torej skupno- razpada.

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
8
Zim Zelen
0
Nov 03, 2019
Po štirih letih še vedno aktualno.
Nič novega v deželi tej!
#8
veteranka
2
Jul 07, 2015
Sem enakega mnenja Sponko !
Avsenik je legenda, najlepše pri tej zgodbi je pa to, da mu to priznava cela Slovenija, razen petre in lavšina.
#7
Sponko
2
Jul 07, 2015
*janez lavšin - Kje si pa našel tole petro (z malo začetnico)?

Spoštovanje do umrlega in njegovega dela sta spravila na tako nizko raven, da verjamem, da v svojem okolju in družini, ne uživata niti osnovnega spoštovanja.
#6
Janez Lavšin
1
Jul 07, 2015
komunisti, ne le grški, tudi domači, so res izprijeni.
Lepim besede neke Petre in se z njimi povsem strinjam


Petra / 7.7.2015 6:48:21
Tole kar sedaj zganjajo okoli Avsenika je resnično hipokrizija brez primere. Saj tudi okoli mrtvega Bajuka so se rdečkarji drenjali v ospredje in ga hvalili na vse pretega tako, da nisem mogla verjeti, da so to isti ljudje, ki so po njem zlili na hektolitre gnojnice in nikoli zamudili priložnosti za kakšno poleno ali vsaj pljunek proti njemu . Pri Avseniku ni dosti bolje ...od govedarja, zahojene kmetavzarske muzike, ki jo poslušajo sami debili ne pa FDV intelektualci oz. slovenska elita, ki ni bil primeren, da bi nastopal v hramu kulture -Cankarjevem domu -je kar čez noč postal slovenski Strauss....za kozlat.
#5
vanjo trentelj
2
Jul 07, 2015
"Lačni, obubožani" slovenski narod kaj hitro najde tistih par evrov, da jih odnese in zapravi ob hrvaški obali ne meneč se, da nas domačini žalijo, ponižujejo, podcenjujejo......... Ob vrnitvi smo pa kaj hitro znova lačni, obubožani..........
#4
Sonjq
0
Jul 06, 2015
http://www.casnik.si/index.php/2015/02/17/grcija-kot-opozorilna-zgodba-o-socialni-drzavi/

Grčija kot opozorilna zgodba o socialni državi - Časnik

Izposoja denarja na finančnih trgih je za Grčijo postala zelo poceni in enostavna tisti trenutek, ko je Grčija sprejela
#3
Rak stari
2
Jul 06, 2015
V nekdanji domovini s pretežno večinskim vplivom ene nacionalnosti smo take rabote imenovali - srbska posla. Danes gledamo širše, pa jim mirne duše lahko rečemo - balkanska posla. Jutri pa, glede na trenutno situacijo in njen razvoj, pa morda že - njena slovenska inačica.
#2
Jože Kovačević
1
Jul 06, 2015
Lenuhov, ki bi živeli na tuj račun, je tudi pri nas ogromno. zato pa se borijo za državno premoženje, kjer jim ni treba drugega, kot da pristavijo svoje seske. Enako počnejo Grki. Glede na to, da so ena najbolj obleganih turističnih držav, se lahko vprašamo, kam gre turistični denar. Grem stavit, da v žepe in nogavice, zato ne verjamem, da jim je kaj hudega.
#1
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič
Objavil/a 2015-07-06 16:06:50 (Jul 06, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
COPY PASTE
Vabljeni k ogledu filma!
Novi stari primeri (New Tricks)
7. Literarni natečaj v poeziji ali prozi
Kdaj sanjaš o svoji vesti?
Potemkinova vas in driska
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj